Σ. ΧΑΣΙΚΟΣ: Πολεοδομία και Κτηματολόγιο είχαν πάντα «τα αποχωρητήριά» τους

Τα Επαρχιακά Συμπλέγματα, το αγκάθι στη συναίνεση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνέντευξη στους Νεόφυτο Νεοφύτου και Ελένη Κωνσταντίνου

sokratis xasikos

Η πρόνοια που αφορά τα Επαρχιακά Συμπλέγματα είναι το «αγκάθι» που δεν βοηθά στη συναίνεση σε σχέση με το κυβερνητικό νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, ομολογεί ότι μόνο ο ΔΗΣΥ επιθυμεί την άμεση εκλογή για τα Επαρχιακά, με τα υπόλοιπα κόμματα να διαφωνούν.

Το ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Χάσικο, πρέπει να προχωρήσει και γίνεται η προσπάθεια να υπάρξει συμβιβαστική λύση σημειώνοντας την ίδια ώρα ότι η πεμπτουσία του νομοσχεδίου είναι η σύσταση Ενιαίας Αρχής Ανάπτυξης από την οποία θα εξοικονομηθούν και φόροι και προσωπικό, αφού σήμερα γι’ αυτά τα θέματα ο κάθε δήμος έχει μια στρατιά υπαλλήλους. Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο κ. Χάσικος είπε ότι για όσους δεν απορροφηθούν σε άλλα τμήματα της κυβέρνησης, θα υπάρξουν σχέδια αφυπηρέτησης.

Επίσης, σε σχέση με την παράλληλη διαδικασία εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ευρωεκλογών ο κ. Χάσικος αποκάλυψε ότι είναι ένα θέμα που ήδη τα κόμματα μεταξύ τους το σιγοψιθυρίζουν και φαίνεται ότι συναινούν.

Ερωτηθείς για τα Τμήμα Πολεοδομίας και Κτηματολογίου, ο κ. Χάσικος σημειώνει ότι έχουν γίνει βήματα βελτίωσης, επισημαίνοντας ότι αυτά τα δυο τμήματα είχαν πάντα τα «αποχωρητήριά» τους. Η γιατρειά, όπως χαρακτηριστικά είπε, θα έρθει μόνο εάν όλοι οι πολίτες εξυπηρετούνται άμεσα χωρίς να υπάρχει ανάγκη για μέσο.

Μετά και τις τελευταίες σας επαφές με τα πολιτικά κόμματα, υπάρχουν περιθώρια ψήφισης του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Γι’ αυτό το θέμα ασχολούμαι εδώ και δυόμισι χρόνια και άλλα τόσα ασχολήθηκαν προηγούμενοι Υπουργοί. Πάντα οι αλλαγές δημιουργούν αντιδράσεις τις οποίες πρέπει να ξεπεράσουμε.

Είναι θέμα πολιτικής φιλοσοφίας. Θα πάνε εξουσία και πόροι στις Τοπικές Αρχές ή έχετε άλλες σκέψεις;

Φαίνεται ότι τα βρίσκουμε, εκτός από την πρόνοια που αφορά τα Επαρχιακά Συμπλέγματα. Ο ΔΗΣΥ έχει τη θέση για άμεση εκλογή, αλλά υπάρχουν διαφωνίες από τα υπόλοιπα κόμματα. Είναι κάτι που θα αποφασίσει η Βουλή. Η πλειοψηφία των κομμάτων φαίνεται να ευνοεί έμμεση εκλογή με εκπροσώπηση μέσα από δήμους και κοινότητες.
Θέλουμε επίσης να δημιουργήσουμε Ενιαία Αρχή Ανάπτυξης. Πιστεύω ότι με την Ενιαία Αρχή Ανάπτυξης θα γλιτώσουμε φόρους και προσωπικό, αφού σήμερα γι’ αυτά τα θέματα ο κάθε δήμος έχει μια στρατιά υπαλλήλους. Δεν λέω ότι θα απολύσουμε κόσμο, αλλά θα μετακινηθούν για άλλες ανάγκες της κυβέρνησης.

Πόσους να απορροφήσει το κεντρικό κράτος; Εσείς οι ίδιοι μιλούσατε για διογκωμένη δημόσια υπηρεσία και τώρα θέλετε να απορροφηθούν οι υπάλληλοι των ημικρατικών οργανισμών που θα ιδιωτικοποιηθούν, οι υπάλληλοι των δήμων…

Σήμερα φθάσαμε σε ένα σημείο που η κυβέρνηση θέλει υπαλλήλους. Εν πάση περίπτωσει, όσοι δεν θα μπορέσουν να εργοδοτηθούν στην κυβέρνηση, θα υπάρξουν σχέδια αφυπηρέτησης.

Υπάρχουν σκέψεις μετακίνησης των τοπικών εκλογών του ερχόμενου Δεκεμβρίου για να διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές;

Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει κανένα πρόβλημα να υπάρξει μετακίνηση των εκλογών. Είναι, όμως, θέμα που θα αποφασίσει η Βουλή. Φαίνεται ότι τα κόμματα μεταξύ τους το σιγοψιθυρίζουν. Υπάρχει λογική για μια τέτοια απόφαση.

Είστε ικανοποιημένος με τον τρόπο που λειτουργεί το όλο πολεοδομικό σύστημα; Υπάρχουν περιπτώσεις που η Πολεοδομία απορρίπτει μεγάλες αιτήσεις και τελικά δίνονται άδειες είτε μέσω του Συμβουλίου Παρεκκλίσεων ή ακόμη με υπουργικές αποφάσεις. Μιλάμε για παρεκκλίσεις εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δεν υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση για μικροϊδιοκτήτες διπλανών τεμαχίων…

sokratis xasikos

Ο Υπουργός είναι ο τελευταίος που υπογράφει για θέματα πολεοδομικής πολιτικής ή ενστάσεων. Μέχρι να έρθει στον Υπουργό ένα θέμα προηγούνται ένα σωρό επιτροπές. Προηγείται η Πολεοδομία, οι Αρχές Τ.Α. κ.ά. Βέβαια πρέπει να είσαι συνεχώς σε εγρήγορση. Επί των ημερών μου μπορώ να πω ότι έπραξα μόνο αυτά που μου εισηγήθηκαν. Από την άλλη, όμως, διερωτάσαι αν πάντοτε αυτό είναι το σωστό. Δεν είμαι ούτε πολεοδόμος ούτε κτηματολόγος έτσι αυτό που καταθέτω είναι την εμπειρία μου μαζί με ένα μάτι πονηρό, προσπαθώντας να αποφύγω τις όποιες κακοτοπιές, εάν υπάρχουν.

Δεν σας προβληματίζει το θέμα των δομών όπως λειτουργεί; Πολεοδομία, Συμβούλιο Παρεκκλίσεων, Υπουργικό;

Κανονικά θα έπρεπε η δομή να είναι τέτοια που να καλύπτει τα πάντα και να μην χρειάζεται κάποιος να αποταθεί στο Συμβούλιο Παρεκκλίσεων. Είναι πολλές οι περιπτώσεις και οι ιδιαιτερότητες όμως που θα πρέπει να υπάρχουν για να προσφύγει κάπου ο πολίτης. Εάν το Συμβούλιο Παρεκκλίσεων, που είναι ανεξάρτητο, λειτουργεί σωστά θα έλεγα καλά κάνει.
Οσον αφορά το Υπουργικό Συμβούλιο βγαίνει η απόφαση του Συμβουλίου Παρεκκλίσεων, την παίρνει ο Υπουργός στο Υπουργικό όπου είτε την επικυρώνει είτε όχι. Πάντα κάνει αυτό που του λέει ο Υπουργός εκτός εάν έχει άλλη άποψη μια φορά στις 100. Θεωρώ ότι μπορεί να δικαιολογηθεί ας πούμε μια παρέκκλιση όταν το δημόσιο συμφέρον είναι πάνω από το ιδιωτικό. Το θέμα είναι να μην εξυπηρετούνται ίδια οφέλη ή κομματικά.

Αυτές οι εξυπηρετήσεις όμως πρέπει να είναι ομοιόμορφες. Για παράδειγμα δεν μπορείς να δίνεις άδεια σε κάποιον για μεμονωμένη κατοικία γιατί είναι η πρώτη του και σε κάποιον άλλο να μην του δίνεις.

Γι’ αυτό το θέμα υπάρχει μια έντονη αντιπαράθεση. Δυστυχώς την Κύπρο την έχουμε καταστρέψει πολεοδομικά. Βλέπεις ότι υπάρχουν σπίτια στο πουθενά όπως τα μανιτάρια. Γι’ αυτό επιβαρύνονται κυβέρνηση- Τοπική Αρχή και ως κατάληξη ο Κύπριος φορολογούμενος. Γιατί αυτά τα σπίτια θα θέλουν δρόμο, νερό, ρεύμα κ.λπ.. Επίσης, γιατί να μπορεί ο έμπορος γης να πηγαίνει να αγοράζει γη στα χωριά από τους φτωχούς ανθρώπους έναντι πινακίου φακής και το κράτος να του δίνει άδεια να χτίζει οικισμούς ολόκληρους, οικίες πολυτελείας κ.λπ. και μετά να τα χρυσοπωλεί; Είπαμε να εξυπηρετήσουμε για να βγούμε από την κρίση άλλα όχι διαλύοντας τα πάντα. Τώρα, υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου άνθρωποι που ζούνε στα χωριά το μόνο οικόπεδο που έχουν είναι έξω από το χωριό, αλλά θέλουν να κτίσουν το δικό τους σπίτι ή ένα σπίτι για τα παιδιά τους. Τότε πρέπει να δοθεί η εξαίρεση.

Κύριε υπουργέ, με αφορμή παλαιότερες καταγγελίες σας, συνεχίζετε να πιστεύετε ότι σε τμήματα του υπουργείου σας, Πολεοδομία και Κτηματολόγιο, υπάρχουν υπάλληλοι, οι οποίοι είναι επιρρεπείς σε ρουσφέτια και διαφθορά;

Ο φόβος φέρνει κόλαση. Μέσα από κάποιες κινήσεις που κάναμε, δηλαδή να προχωρήσουμε σε κάποιες καταγγελίες, έχουν βελτιωθεί τα πράγματα. Από την άλλη αυτά τα δυο τμήματα είχαν πάντα τα «αποχωρητήριά» τους, τις εξαιρέσεις των δημοσίων υπαλλήλων που ναι ήταν ανέντιμοι. Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό το έχουμε πατάξει. Ωστόσο, η γιατρειά θα είναι να δημιουργηθούν τέτοιες διαδικασίες που να μην χρειάζεται κανένας να λαδώνει κανένα ή να χρειάζεται μέσο για να εξυπηρετηθεί ο πολίτης.

Τι έχετε υπόψη σας για το θέμα που έχει προκύψει με τις πολεοδομικές ζώνες; Υπήρξε εσωτερική έρευνα από το υπουργείο για να επανεξεταστούν οποιεσδήποτε οριοθετήσεις πολεοδομικών ζωνών;

Μου έστειλε επιστολή ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος υποτίθεται έκανε έρευνα τυχαία για τα τρία τελευταία χρόνια. Υπάρχει η διαπίστωση ότι κάποιοι λειτούργησαν κατ’ υπέρβαση και το διαπιστώνουμε σήμερα μετά από υπόδειξη του Γενικού Ελεγκτή. Το ερώτημα για τον Υπουργό είναι αν υπάρχει θεραπεία. Εγώ λέω ότι εάν δεν αξιοποίησε αυτή την περιουσία, που παράνομα άλλαξε η ζώνη της, μπορείς να του πεις σταμάτα. Αλλά αν ο πολίτης την έχει αξιοποιήσει, δεν μπορεί η κυβέρνηση να πάει να του πει να χαλάσει το σπίτι του ή την επένδυση που έχει κάνει. Αυτό που μπορούμε να εισηγηθούμε είναι τη λευκή ζώνη. Δηλαδή «πάγωμα» να μην μπορεί να γίνει τίποτα μέχρι να εξεταστεί.


«Εάν δεν υπάρξει κατάληξη στο θέμα Κοτσιάτη, θα παρέμβουμε»

Σε ό,τι αφορά το θέμα σκύβαλα με την Κόσιη και τον Κοτσιάτη, το Υπ. Εσωτερικών νίπτει πλέον τας χείρας του;

sokratis xasikos

Η διαχείριση των σκυβάλων είναι πλέον αρμοδιότητα του Υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών Πόρων. Ομως, ο Υπουργός Εσωτερικών διορίζει τα διαχειριστικά συμβούλια.
Το θέμα του Κοτσιάτη είναι πολύ δύσκολο. Είναι σχεδόν υπερπλήρης. Είναι γι’ αυτό που η συμφωνία που κάναμε ήταν καλή, δίνοντας λύση για το θέμα του Κοτσιάτη. Δίναμε χρόνο για να καταλήξουμε ως κυβέρνηση τι θα γίνει με τα σκύβαλα της Λευκωσίας.
Εύχομαι η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων μαζί με τον Γενικό Ελεγκτή να βρουν λύση και να υπάρξει κατάληξη. Διαφορετικά τα πράγματα παραμένουν δύσκολα.

Αν δεν καταλήξουν, τι θα γίνει; Θα ρίχνουμε τα σκύβαλα στους δρόμους;

Θα τους δώσουμε ακόμη λίγο χρόνο για να μας φέρουν τις εισηγήσεις τους και ανάλογα θα παρέμβουμε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy