Σ. Στεφάνου: «Απαράδεκτη και καταδικαστέα η επιβολή δασμών από την ψευδοκυβέρνηση»

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου έκανε αναφορά στην επιβολή δασμών από τη ψευδοκυβέρνηση αλλά και στις επαφές που έχει το ΑΚΕΛ με προοδευτικά κόμματα τουρκοκυπρίων τα οποία επίσης καταδικάζουν αυτού του είδους τις ενέργειες.

Όπως αναφέρει, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα η πρόθεση της ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα να επιβάλει δασμούς στη βοήθεια που αποστέλλεται στους ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους που βρίσκονται στα κατεχόμενα.

Αυτή η στάση της ψευδοκυβέρνησης, όπως αναφέρει, είναι μια ενέργεια που τραυματίζει σοβαρά την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο κοινότητες, τραυματίζει σοβαρά την προοπτική επίτευξης λύσης του Κυπριακού και προσθέτει ακόμα περισσότερα βαρίδια στα υφιστάμενα προβλήματα που υπάρχουν και που προκαλούνται και συντηρούνται από την τουρκική κατοχή στην Κύπρο.

Σε ερώτηση, αν το ΑΚΕΛ έχει έρθει σε επαφή με τουρκοκυπριακά κόμματα του ίδιου ιδεολογικού χώρου που τάσσονται με αυτή την άποψη ο Στέφανος Στεφάνου απάντησε ότι, « Θα πρέπει να σας πω ότι τέτοιου είδους ενέργειες από την ψευδοκυβέρνηση ή και από δυνάμεις άλλες στα κατεχόμενα που αντιστρατεύονται και πολεμούν την προοπτική της λύσης του Κυπριακού, βρίσκουν πάντοτε αντίδραση σε προοδευτικές δυνάμεις των κατεχομένων, από τουρκοκυπριακά κόμματα και οργανωμένα σύνολα, τα οποία κόμματα και οργανώσεις καταγγέλλουν τέτοιου είδους ενέργειες και ζητούν τον τερματισμό τους».

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι, «είμαστε σε επαφή με προοδευτικά κόμματα των τουρκοκυπρίων, ξέρουμε ότι αντιδρούν, ότι προσπαθούν να τερματίσουν τέτοιου είδους ενέργειες της ψευδοκυβέρνησης και πάνω σε αυτό εμείς θα συνεχίσουμε να κτίζουμε και να συνεργαζόμαστε έτσι ώστε να προωθείται και η πολιτική της επαναπροσέγγισης αλλά να παρωθούνται και όλα εκείνα που πρέπει να προωθούνται από τη μια για να οικοδομείται εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων, και το πιο σημαντικό να προωθείται και η προοπτική της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Γιατί όπως έχουμε πει χωρίς λύση στο Κυπριακό αυτά τα προβλήματα και πολλά άλλα θα συνεχίσουν να υπάρχουν».

 

Αυτούσια δήλωση

«Απ’ ότι έχουμε πληροφορηθεί, η απαράδεκτη και καταδικαστέα πρόθεση της ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα να επιβάλει δασμούς στη βοήθεια που αποστέλλεται στους ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους που βρίσκονται στα κατεχόμενα, σήμερα προκάλεσε προβλήματα σε σχέση με την αποστολή αυτής της βοήθειας. Τρόφιμα δεν έχουν περάσει στα κατεχόμενα για να πάνε στους εγκλωβισμένους.

Θέλουμε να καταγγείλουμε αυτή την απαράδεκτη στάση της ψευδοκυβέρνησης η οποία, ανάμεσα σε άλλα προκαλεί και προβλήματα ανθρωπιστικής φύσης που έχουν να κάνουν με τη βοήθεια που παίρνουν οι εγκλωβισμένοι από το κυπριακό κράτος και που τους είναι απαραίτητη για να μπορούν να συνεχίζουν, όσο το δυνατόν καλύτερα έστω και σε συνθήκες κατοχής, τη διαβίωση τους.

Πρέπει να πούμε ότι αυτή η στάση της ψευδοκυβέρνησης είναι μια ενέργεια που τραυματίζει σοβαρά την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο κοινότητες, τραυματίζει σοβαρά την προοπτική επίτευξης λύσης του Κυπριακού και προσθέτει ακόμα περισσότερα βαρίδια στα υφιστάμενα προβλήματα που υπάρχουν και που προκαλούνται και συντηρούνται από την τουρκική κατοχή στην Κύπρο.

Θέλω να πω επίσης, ότι αυτή η κατάσταση, όπως και πολλά άλλα προβλήματα που υπάρχουν με την κατοχή, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα όπως συνεχίσουμε τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης η οποία να τερματίζει την κατοχή, να απελευθερώνει τη χώρα και το λαό, να επανενώνει την Κύπρο γιατί μόνο με τον τερματισμό της κατοχής θα μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο σε ολόκληρη της την επικράτεια και θα τερματιστούν και αυτού του είδους τα προβλήματα που, επαναλαμβάνω, προκαλεί η κατοχή».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy