ΣΑΕΚ: Χωρίς αποζημιώσεις αρκετά θύματα εργατικών ατυχημάτων

Φωτο Αρχείου
  • Χωρίς αποζημιώσεις θύματα εργατικών ατυχημάτων
  • Ανασφάλιστοι εργοδότες
  • “Προσβλητική στάση Υπουργείου Εργασίας”

Χωρίς αποζημιώσεις παραμένουν πολλά θύματα εργατικών ατυχημάτων εδώ και δεκαετίες, λόγω του ότι οι εργοδότες τους ήταν ανασφάλιστοι, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ) Ανδρέας Στυλιανού, μιλώντας στην 40ή ετήσια γενική συνέλευση των μελών του Συνδέσμου.
 
Στην ομιλία του ο κ. Στυλιανού έκανε λόγο για προβληματική στάση του Υπουργείου Εργασίας απέναντι στο ζωτικό, όπως το χαρακτήρισε, θέμα της εφαρμογής της νομοθεσίας για την υποχρεωτική ασφάλιση εργοδοτών, εκφράζοντας απογοήτευση.
 
«Είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες θύματα που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες σε εργατικά ατυχήματα για τα οποία ευθύνη έχουν ανασφάλιστοι εργοδότες. Αποτέλεσμα τα θύματα να παραμένουν χωρίς αποζημιώσεις με τεράστιες τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες στους ίδιους και στην οικογένεια τους» εξήγησε ο κ. Στυλιανού.
 
«Δεν αναφέρομαι σε μεμονωμένα περιστατικά, ούτε σε περιπτώσεις μικροτραυματισμών. Αναφέρομαι σε ατυχήματα που αφήνουν θύματα με σοβαρές αναπηρίες και  οι ανασφάλιστοι εργοδότες τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους καταβάλουν τις αποζημιώσεις που επιδικάζουν τα δικαστήρια» υπογράμμισε.
 
Παράλληλα, σημείωσε ότι καθυστερεί εδώ και 21 χρόνια η δημιουργία του Ταμείο Ασφαλιστικών Εργατικών Αποζημιώσεων που η νομοθεσία επιβάλλει ως υποχρέωση του Υπουργείου, αφού θα καθίστατο αφερέγγυο εξ’ αρχής, λόγω του μεγάλου αριθμού ανασφάλιστων εργοδοτών.
 
Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, η νομοθεσία για υποχρεωτική ασφάλιση εργοδοτών ψηφίστηκε το 1997, ωστόσο το σύστημα εφαρμόστηκε το 2012 με εξαιρετικά πρώτα αποτελέσματα ανταπόκρισης από τους ανασφάλιστους εργοδότες, για να διακοπεί αμέσως μετά από το Υπουργείο Εργασίας επικαλούμενο φόρτο εργασίας, με αποτέλεσμα να μην επαναλειτουργήσει ποτέ.
 
«Για το θέμα απευθυνόμαστε εδώ και πέντε χρόνια στη νυν Υπουργό. Όλα αυτά τα χρόνια δείξαμε ανοχή και κατανόηση» είπε, καλώντας την Υπουργό να προχωρήσει άμεσα, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας και προστασία των θυμάτων εργατικών ατυχημάτων.
 
Ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο από εκείνον της οικονομίας σημειώνει η ασφαλιστική βιομηχανία

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΑΕΚ, το 2017 τα συνολικά ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 6.4% και ανήλθαν σε €813 εκ., έναντι €764 εκ. το 2016, ενώ στα επιμέρους στοιχεία, ο Γενικός Κλάδος παρουσίασε άνοδο κατά 5.4%, ενώ ο Κλάδος Ζωής 7.8%.
 
Όπως ανέφερε, η ασφαλιστική βιομηχανία φέτος ξεπέρνα το ρυθμό ανάπτυξης της ευρύτερης οικονομίας και μπαίνει σε δυναμική τροχιά, εκφράζοντας ικανοποίηση.
 
Είπε ακόμα ότι σημαντικό στοιχείο που δείχνει την ανθεκτικότητα και συνάμα την αξιοπιστία της ασφαλιστικής βιομηχανίας αποτελεί το ύψος των ωφελημάτων και αποζημιώσεων που δόθηκαν το 2017. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι ασφαλιστικές εταιρείες έδωσαν το 2017 ωφελήματα και αποζημιώσεις συνολικού ποσού €486 εκ, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά τη φερεγγυότητα της βιομηχανίας.
 
Ο κ. Στυλιανού σημείωσε επίσης πως παρά το δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον, οι επενδύσεις που διαχειρίζεται η βιομηχανία ξεπέρασαν τα 2.5 δις και επανήλθαν στα προ της κρίσης επίπεδα, προσθέτοντας ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες παραμένουν ένας από τους σημαντικότερους  θεσμικούς επενδυτές συμβάλλοντας σημαντικά στην ευρύτερη οικονομία.
 
Την ίδια ώρα ανέφερε ότι τα πλείστα ασφαλιστικά επενδυτικά ταμεία παρουσίασαν θετικές, ικανοποιητικές αποδόσεις προς όφελος των κατόχων επενδυτικών σχεδίων.  
 
Ο ιδιωτικός τομέας να συμπληρώνει το ΓεΣΥ

Αναφερόμενος στο ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος του ΣΑΕΚ είπε ότι ο Σύνδεσμος θα συνεχίσει να ενδιαφέρεται και να ανησυχεί για την τύχη των υφισταμένων ασφαλισμένων του που μένουν μετέωροι σε ένα καθεστώς ανασφάλειας σχετικά με τα δικαιώματά τους.
 
Σημείωσε δε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα προσαρμόσουν τα σχέδιά τους ώστε αυτά να λειτουργούν συμπληρωματικά προς το ΓεΣΥ. «Ταυτόχρονα, θα εργαστούμε, ώστε να θεσμοθετηθούν διαδικασίες και ο ιδιωτικός τομέας να συμπληρώνει το δημόσιο ΓεΣΥ, με τρόπο ώστε ο πολίτης να απολαμβάνει καλύτερη ιατρική περίθαλψη με το λιγότερο δυνατό κόστος. Από πλευράς μας, και στο βαθμό που είναι δυνατό, μόλις οριστικοποιηθεί η κάλυψη του ΓεΣΥ, θα προσαρμόσουμε τα σχέδια μας συμπληρωματικά» είπε.
 
Για να επιτευχθεί, ωστόσο, το καλύτερο αποτέλεσμα, χρειάζεται, είπε, η συνδρομή της πολιτείας στο θέμα της φορολογικής διαχείρισης των εισφορών στα ιδιωτικά ασφαλιστήρια. Πάγια θέση του ΣΑΕΚ, εξήγησε, είναι ότι τα ιδιωτικά σχέδια ασφάλισης πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας φορολογικής μεταχείρισης με τις εισφορές στο ΓεΣΥ, αναγνωρίζοντας τον συμπληρωματικό ρόλο της ασφάλισης στον κλάδο της υγείας.
 
Προκλήσεις για την ασφαλιστική βιομηχανία

Ο κ. Στυλιανού παρέθεσε τα σημαντικότερα ζητήματα που θα απασχολήσουν τον κλάδο το 2018. Αυτά είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας για τη Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων, τα θέματα εκπαίδευσης που απορρέουν από την εν λόγω Οδηγία και επιβάλλουν τον επανασχεδιασμό της, καθώς και η επιτυχής εφαρμογή του Κανονισμού PRIIPS και της Οδηγίας Είσπραξης και Απόδοσης Ασφαλίστρων, που τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1-1-2018.
 
Ακόμη, η εφαρμογή του Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων που θα ισχύει από τις 25 Μαΐου 2019 δημιουργεί νέες απαιτήσεις που συνεπάγονται σοβαρές αλλαγές στα συστήματα και τις πολιτικές των ασφαλιστικών εταιρειών, με κόστος σχεδόν παρόμοιο με αυτό της Φερεγγυότητας ΙΙ.
 
Εισηγήσεις για συνταξιοδοτικό

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, ο ΣΑΕΚ εισηγείται μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν ένα δίκαιο και διαφανές συνταξιοδοτικό σύστημα που αξιοποιεί και τους τρεις συνταξιοδοτικούς πυλώνες, ήτοι κοινωνικές ασφαλίσεις, επαγγελματικά συνταξιοδοτικά σχέδια και ασφαλιστικά σχέδια ιδιωτικών συντάξεων.
 
Όπως ανέφερε, ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι η αποτελεσματική και διαφανής λειτουργία του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος προϋποθέτει την ίδρυση μιας δυνατής Ανεξάρτητης Εποπτικής Αρχής Ασφαλιστικών Εργασιών που θα περιλαμβάνει και την εποπτεία των σχεδίων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών και Ταμείων Προνοίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy