Σάλος στα ΜΚΔ με video ξυλοδαρμού κρατούμενου απο αστυνομικό

Σάλο έχει προκαλέσει εδώ και μερικές ώρες ένα βίντεο όπου εμφανίζεται ενας αστυνομικός να ξυλοφορτώνει κρατούμενο μέσα στα κρατητήρια.

Οπως γράφει ο χρήστης που ανέβασε το βίντεο:

«Ο Π.Σ. συνελήφθηκε για επίθεση εναντίον αστυνομικών όταν αντέδρασε στη σωματική του έρευνα. Παρά το ότι μετά τη σωματική του έρευνα, δεν βρέθηκε οτιδήποτε παράνομο, μεταφέρθηκε στον Αστυνομικό Σταθμό Πόλης Χρυσοχούς και τέθηκε υπό κράτηση λόγω της επίθεσης εναντίον αστυνομικών. Μετά από περίπου 4 ώρες στον Αστυνομικό Σταθμό Πόλης Χρυσοχούς με τα χέρια δεμένα με χειροπέδες και αφού του αρνήθηκαν την ιατρική περίθαλψη και δεν τον διευκόλυναν να έχει επικοινωνία με δικηγόρο, τον οδήγησαν στον προθάλαμο των κελιών και του ζήτησαν να παραδώσει τα προσωπικά του αντικείμενα ώστε να τον κλείσουν στο κελί.

Ο Π.Σ. δεν συνεργαζόταν και ζητούσε να τύχει ιατρικής περίθαλψης. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν διά της βίας να τον ακινητοποιήσουν. Ο Π.Σ. αντέδρασε και ακολούθησε πάλη με τους δύο αστυνομικούς. Κατά τη διάρκεια της πάλης ο ένας αστυνομικός κτυπά με τις χειροπέδες τον Π.Σ. στο κεφάλι και τον τραυματίζει. Ο Π.Σ. ξεφεύγει και ακολούθως αρπάζει από το πάτωμα το μπρελόκ με τον μικρό σουγιά που του είχε πέσει από την τσέπη κατά τη διάρκεια της πάλης. Ο Π.Σ. επιτίθεται εναντίον των αστυνομικών και τραυματίζει τον ένα αστυνομικό με το σουγιά σε διάφορα μέρη του προσώπου και του σώματος του. Ο Π.Σ. μένει μόνος στον προθάλαμο των κελιών και ακολούθως πηγαίνει σε ένα από τα κελιά και κλειδώνεται μέσα. Προφανώς ειδοποιούνται οι αστυνομικοί της άμεσης δράσης και ακολουθούν τα γεγονότα που φαίνονται στο βίντεο.
Ο Π.Σ. κατηγορείται άμεσα και παραπέμπεται στο Κακουργιοδικείο.

Τελικά στις 18/8/15 καταδικάζεται και τιμωρείται με 18μηνη ποινή φυλάκισης με αναστολή. Το Κακουργιοδικείο, στην απόφαση του βρίσκει ότι ο Π.Σ. θα έπρεπε να τύχει ιατρικής περίθαλψης, να διευκολυνθεί ώστε να έχει επικοινωνία με δικηγόρο, και ότι η συνέχιση της κράτησης του δεν ήταν δικαιολογημένη. Τα μέλη του Κακουργιοδικείου εκφράζουν τον συγκλονισμό τους για τα γεγονότα που φαίνονται στο βίντεο.
Παρά το ότι από τον Φεβρουάριο 2014 υποβλήθηκε καταγγελία από τον Π.Σ. στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, η εξέταση της ολοκληρώνεται πρόσφατα και αποφασίζεται η δίωξη των δύο αστυνομικών που φαίνονται στο βίντεο. Ο δύο αστυνομικοί προφανώς δεν ενήργησαν αυτοβούλως αλλά έλαβαν οδηγίες. Κανένας ανώτερος τους δεν διώκεται. Ούτε ο αστυνομικός που είχε κτυπήσει τον Π.Σ. με τις χειροπέδες διώκεται ούτε ο υπεύθυνος αστυνομικός που στέρησε από τον Π.Σ. το δικαίωμα ιατρικής περίθαλψης και επικοινωνίας με δικηγόρο και είχε τον Π.Σ. επί 4 ώρες με χειροπέδες και που συνέχισε αδικαιολόγητα την κράτηση του. Δεν γνωρίζω εάν οι αστυνομικοί που φαίνονται στο βίντεο έχουν διωχθεί. Ούτε και γνωρίζω εάν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Στο βίντεο φαίνεται ο αδικαιολόγητος βασανισμός του Π.Σ. Επιβεβαιώνεται ότι οι παράνομες πρακτικές από την Αστυνομία συνεχίζονται.»

Ιωνάς Νικολάου: Άρχισε έρευνα απο πέρυσι 

Αρχηγός Αστυνομίας  Ζ.Χρυσοστόμου: Η Αστυνομική Βία η οποία ασκείται εκτός των πλαισίων του νόμου αποτελεί τη χείριστη μορφή κατάχρησης εξουσίας.

Επειδή η συγκεκριμένη υπόθεση διερευνάται από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, κατόπιν οδηγιών του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας δεν θα προβώ σε οποιαδήποτε αναφορά σε αυτή καθότι κάτι τέτοιο δυνατό να προκαλέσει πρόβλημα στην έρευνα ή σε μια ενδεχόμενη μελλοντική δικαστική διαδικασία.
Εκείνο που θέλω να δηλώσω κατά τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό είναι ότι η Αστυνομική Βία η οποία ασκείται εκτός των πλαισίων του νόμου αποτελεί τη χείριστη μορφή κατάχρησης εξουσίας.
Τέτοια μορφή κατάχρησης εξουσίας προκαλεί οργή και αγανάκτηση αλλά ταυτόχρονα και ντροπή.
Ντροπή γιατί αυτή η μορφή κατάχρησης εξουσίας μας παίρνει ως σώμα πολλά χρόνια πίσω.
Τέτοιες μορφές κατάχρησης εξουσίας αδικούν πρώτιστα τον πολίτη τον οποίο έχουμε καθήκον και υποχρέωση να Υπηρετούμε. Αδικούν όμως και τις εκατοντάδες των μελών μας που νυχθημερόν εργάζονται με αυταπάρνηση και με κίνδυνο πολλές φορές της ζωής τους για τη διαφύλαξη και προστασία της ζωής και της περιουσίας του πολίτη.
Όπως δήλωσα από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου αλλά και κατ επανάληψη θα επιδεικνύεται και διαβεβαιώ ότι επιδεικνύεται μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή κατάχρησης εξουσίας από μέλη της Αστυνομίας.
Η Αστυνομία λειτουργεί με βάσει κανόνες και το Νόμο. Όσοι λειτουργούν εκτός Νόμου και εκτός των όσων θέλουμε να πρεσβεύει η Κυπριακή Αστυνομία σήμερα δεν έχουν θέση στις τάξεις της.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy