Σαράντα νέοι σε εργαστήριο για την ειρήνη

Το 17ο Εργαστήριο Ειρήνης της Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας Γυναικών Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου (WINPEACE) με θέμα την εκπαίδευση για την ειρήνη, την επίλυση συγκρούσεων, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και δεξιότητες επικοινωνίας, έφερε σε επαφή σαράντα νέους ηλικίας 15-18 ετών από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις δύο κοινότητες της Κύπρου.

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στις 22 με 29 Ιουλίου, στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηρακλείου Κρήτης.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, “οι νέοι έμαθαν πώς να ζουν μαζί και να δημιουργούν τη δική τους κοινότητα καθώς και να εκτίθενται, ανάμεσα σε άλλες δεξιότητες, σε καινοτόμους τρόπους οικοδόμησης ενός πολιτισμού ειρήνης, επιλύοντας προβλήματα μη βίαια και ακολουθώντας τις αρχές της ισότητας των φύλων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. Το εργαστήριο κορυφώθηκε με τον σχεδιασμό έργων κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Εκπαιδεύτριες στο εργαστήριο ήταν η Jennifer Sertel, εκπαιδεύτρια στην επίλυση συγκρούσεων και επικοινωνία και  η Aybike Oguz, εκπαιδεύτρια στην κοινωνική επιχειρηματικότητα από την Κωνσταντινούπολη, η Mine Atli, δικηγόρος, ακτιβίστρια για την ειρήνη και η Neshe Dervish, ακτιβίστρια για την ειρήνη, από την οργάνωση KAYAD, η Μαρία Χατζηπαύλου, καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο της Κύπρου, ακτιβίστρια για την ειρήνη κι ισότητα των φύλων και η Φωτεινή Σιάνου, ακτιβίστρια για την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την μη βία, από το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ) στην Αθήνα.

Σε απαντήσεις τους για τη βιωματική μάθησή τους μαθητές και μαθήτριες και από τις τρεις χώρες ανέφεραν μεταξύ άλλων:

“Μέσα στην πάροδο των χρόνων το μικρό νησί της Κύπρου έχει συσσωρεύσει μία διαμάχη και εχθρικότητα χωρίς τελειωμό. Το να εκπροσωπεί κανείς την Κύπρο – είτε είναι το βόρειο είτε το νότιο κομμάτι – είναι το να εκπροσωπεί στην ολότητά της μία πολιτικά έντονη ιστορία, ένα διαιρεμένο λαό και πάνω από όλα μία έντονη επιθυμία για ειρήνη. Για αυτόν το λόγο, το πρόγραμμα WinPeace σήμαινε πολλά περισσότερα από μία βδομάδα καλοκαιρινών δραστηριοτήτων – απέδωσε με περιληπτικό τρόπο την ουσία  του κυπριακού ζητήματος και έφερε στην επιφάνεια την επιθυμία της νεότερης γενιάς για έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η αρμονία κι η ειρήνη”.

«Για πολλούς από εμάς που καταγόμαστε από την Τουρκία το να συμμετέχουμε σε αυτό το εργαστήριο λειτούργησε ως μία εποικοδομητική απάντηση απέναντι στις δυνάμεις της πόλωσης στις κοινωνίες μας και στον κόσμο. Αυτές οι δυνάμεις υπάρχουν βαθιά μέσα μας και μεταφέρουν και ενισχύουν βαθιά ριζωμένες αποξενωτικές προκαταλήψεις για το πώς αντιλαμβανόμαστε τους `άλλους`. Με τον ερχομό μας στην Κρήτη και την αλληλεπίδραση με τους Έλληνες και τους Κύπριους φίλους μας κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων για τη οικοδόμηση της ειρήνης, σταθήκαμε απέναντι στις μεγαλύτερες δυνάμεις που δε θέλουν να έρθουμε κοντά”.

«Όσον αφορά στην Ελλάδα, φέτος είχε την απολύτως ικανοποιητική και θεϊκά δοσμένη ευκαιρία να φιλοξενήσει το πρόγραμμα σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά της, την Κρήτη. Όπως είναι γνωστό σε πολλούς (ίσως σε όλους) η Ελλάδα έχει διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στο κυπριακό ζήτημα. Έτσι κι αλλιώς είναι μια από τις χώρες που έλαβαν μέρος στην όλη διαμάχη. Ως αποτέλεσμα, είναι ευθύνη μας να λάβουμε κι εμείς μέρος στην επίλυση αυτής της διαμάχης. Δέκα μαθητές, τρεις εθελοντές, τρεις ακτιβίστριες και πολλοί `Σαμαρείτες` έλαβαν μέρος εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Είχαμε την ευχάριστη να καθοδηγήσουμε τα αδέλφια μας από την Κύπρο και την Τουρκία στην αγαπημένη μας χώρα και να τους δείξουμε τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας στο κάτω κάτω, η φύση μας συνδέει όλους, αφού είμαστε τα παιδιά της. Και ναι, συνδεθήκαμε”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy