Σχέδιο «Ελευθερία» για την Αμμόχωστο

Επικαιροποιημένη μελέτη από το Συμβούλιο Ανοικοδόμησης – Επανεγκατάστασης

Νέα μελέτη για το σενάριο της επιστροφής της Αμμοχώστου και τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν κατά τις πρώτες ημέρες, ετοιμάζει το Συμβούλιο Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης.

Το Συμβούλιο εκπόνησε από το 2006 το Έκτακτο Σχέδιο Άμεσης Δράσης Αμμοχώστου, γνωστό και ως «Σχέδιο Ελευθερία». Το σχέδιο επικαιροποιήθηκε το 2010, ενώ τώρα το Συμβούλιο προχωρεί σε νέα επικαιροποίηση με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης, Νίκος Μεσαρίτης, η επικαιροποίηση του σχεδίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Αυτό που απομένει, όπως ανέφερε, είναι η συμπερίληψη των εκπροσώπων του Δήμου Αμμοχώστου. Σημειώνεται ότι ένας από τους στόχους της επικαιροποίησης είναι η όλη προσπάθεια να είναι πλήρως εναρμονισμένη με το «Σχέδιο Ευαγόρας» της Αστυνομίας. Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο είναι ότι σε περίπτωση επιστροφής της Αμμοχώστου θα μπει στην περιοχή πρώτα η Αστυνομία και μετά μία ομάδα ειδικών, οι οποίοι θα μαρκάρουν τα κτίρια με τρία χρώματα: Το πράσινο για όσα κτίρια είναι ασφαλή, το κίτρινο για όσα παρουσιάζουν προβλήματα και το κόκκινο για όσα είναι ετοιμόρροπα και πρέπει να κατεδαφιστούν και στα οποία θα απαγορευτεί η είσοδος του οποιουδήποτε.

Εν τω μεταξύ το Συμβούλιο προχωρεί επίσης στην ψηφιακή επικαιροποίηση της βάσης χωρικών δεδομένων της Αμμοχώστου, καθώς και στην ψηφιοποίηση άλλου αρχειακού υλικού. Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε αίτημα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την αποδέσμευση κονδυλίου συνολικού ύψους 10 χιλ. ευρώ. Σύμφωνα με το σχετικό σημείωμα το έργο αφορά την «ψηφιακή επικαιροποίηση της βάσης χωρικών δεδομένων της ευρύτερης περιοχής του αστικού συγκροτήματος Αμμοχώστου, κατάρτιση και διεξαγωγή έρευνας με στόχο την καταγραφή και μελέτη του τρόπου που τοποθετούνται δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς της Αμμοχώστου, καθώς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, σε μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με το αστικό μέλλον της πόλης, και συντονισμό των εργασιών της ΕΜΑΕ (Συμβουλευτική Ομάδα Μελέτης Αμμοχώστου: Πολεοδομική Προσέγγιση)».

Επίσης το έργο αφορά «τη συγκέντρωση και επαλήθευση πληροφοριών και στοιχείων, όπως φωτογραφιών, χαρτών, βίντεο, βιβλίων κ.α., που είναι διαθέσιμα σε κρατικές υπηρεσίες, σε οργανώσεις κοινωνίας πολιτών και ιδιώτες αναφορικά με μνήμες της πόλης, της ζωής των ανθρώπων στην πόλη και τη φυσική κατάσταση του κτιριακού αποθέματός της, και την ψηφιοποίηση του συνόλου του αρχειακού υλικού, την κατηγοριοποίησή του σε ομάδες (δημοσίων κτιρίων, εκπαιδευτηρίων, ξενοδοχείων, εκκλησιών, δρόμων, πλατειών, εκδηλώσεων, προσώπων, κ.ο.κ.), ετοιμασία καρτελών ταυτοποίησης του κτιριακού αποθέματος της πόλης για τη δημιουργία ιστορικού κτιρίων, οδών, πλατειών κ.ο.κ., χαρτογράφηση του αρχειακού υλικού που θα συλλεχθεί με χρήση εξοπλισμού και λογισμικού, συνεργασία με την Επιτροπή Τεκμηρίωσης (μικρής ομάδας Αμμοχωστιανών) με έντονες μνήμες της πόλης για επαλήθευση των πληροφοριών που θα συλλέξει, καθώς και διευκόλυνση της χαρτογράφησης αρχειακού υλικού, και σύνταξη έκθεσης, η οποία θα περιγράφει αναλυτικά τα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy