Σχέδιο στήριξης έντυπου Τύπου ανακοίνωσε το ΓΤΠ

Με στόχο την στήριξη πολυφωνίας το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) ανακοίνωσε σήμερα τριετές σχέδιο στήριξης του έντυπου Τύπου, για εφημερίδες με παγκύπρια κυκλοφορία σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση, καθώς και πρακτορεία διανομής Τύπου επίσης σε παγκύπρια βάση.

Όπως ανέφερε η Διευθύντρια του ΓΤΠ Σόφη Μιχαηλίδου στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου ενώ οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν ως τέλος του ίδιου μήνα. Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε επίσης ενδεικτικά αναφορικά με το ύψος της χρηματικής στήριξης που θα δοθεί ότι θα είναι περίπου €3.000 για κάθε μέρα κυκλοφορίας στις εφημερίδες και €1.000 για κάθε εγγεγραμμένο προσοντούχο δημοσιογράφο πέραν των πρώτων πέντε, μέλος της ΕΣΚ, ο οποίος και θα πρέπει απασχολείται στο μέσο τουλάχιστον για τα επόμενα δύο έτη.

Το ΓΤΠ, ως η αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του περί Τύπου νόμου αλλά και τη διοχέτευση του κυβερνητικού έργου προς τους πολίτες, είπε η κ. Μιχαηλίδου, «είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει κατόπιν σχετικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου στις 25 Μαΐου 2017, ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στο σχέδιο καταβολής ήσσονος σημασίας για στήριξη του έντυπου Τύπου για την περίοδο 2017 – 2019».

Το σχέδιο, εξήγησε, «στοχεύει στη διατήρηση της πολυφωνίας, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας, παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης με σκοπό τη δυνατότητα πρόσβασης σε ποικιλόμορφη πληροφόρηση, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να διαμορφώνουν άποψη χωρίς να επηρεάζονται αποκλειστικά από συγκεκριμένες, κυρίαρχες πηγές, προστατεύοντας έτσι τον πλουραλισμό απόψεων, την ελευθερία έκφρασης ενώ διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ποιότητα, εγκυρότητα και αντικειμενικότητα της είδησης και της πληροφόρησης».

Ως εκ τούτου, συνέχισε η Διευθύντρια του ΓΤΠ, «το σχέδιο στήριξης του έντυπου Τύπου αποσκοπεί στη διασφάλιση της εργοδότησης προσοντούχων δημοσιογράφων της ερευνητικής δημοσιογραφίας, αλλά και της ποιότητας της πληροφόρησης στο διαδίκτυο, όπου ενίοτε παρατηρείται όχι μόνο παραπληροφόρηση, αλλά και αναπαραγωγή ειδήσεων που πλήττουν την πρωτογενή δημοσιογραφία».
Δικαιούχοι για συμμετοχή στο σχέδιο, είπε, «είναι εφημερίδες που κυκλοφορούν παγκύπρια σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση, καθώς και πρακτορεία διανομής Τύπου σε παγκύπρια βάση εφόσον πληρούν όλα τα κριτήρια του σχεδίου». 

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ακόμη ότι «οι αιτήσεις για συμμετοχή στο σχέδιο για το 2017 θα γίνονται αποδεκτές μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου 2017».
Η λειτουργός ΓΤΠ Νατάσα Αβρααμίδου ανέφερε επίσης ότι «οι δικαιούχοι είναι αδειοδοτημένες παγκύπριας κυκλοφορίας εφημερίδες, καθημερινές και εβδομαδιαίες, που εργοδοτούν σε μόνιμη βάση τουλάχιστον 5 προσοντούχους δημοσιογράφους, μέλη της ΕΣΚ, και βρίσκονται σε κυκλοφορία τα τελευταία τουλάχιστον 3 χρόνια».

Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, «όπως οι εφημερίδες αυτές διαθέτουν περιεχόμενο που καλύπτει πρωτογενή αρθρογραφία και ειδησεογραφία γενικού ενδιαφέροντος, καθώς και να έχουν επενδύσει σε διαδικτυακή επέκταση των υπηρεσιών τους».

Για τα Πρακτορεία Τύπου, είπε ότι θα πρέπει να «διαθέτουν παγκύπριο δίκτυο διανομής και να εργοδοτούν τουλάχιστον 10 άτομα».

Η επιχορήγηση, σημείωσε, θα γίνεται σε ετήσια βάση για τα έτη 2017 – 2019 και θα είναι ανάλογη του είδους και του μεγέθους της επιχείρησης.
Διευκρίνισε ακόμη ότι «μια επιχείρηση συνεχίζει να παραμένει δικαιούχος για ενίσχυση και το επόμενο έτος νοουμένου ότι δεν έχει προβεί το προηγούμενο έτος σε μείωση πέραν του 15% του προσωπικού που έχει αρχικά δηλώσει».

Οι πληροφορίες για την υποβολή αιτήσεων εδώ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy