Σχόλιο ΔΝΤ για την πρόθεση της Κύπρου να αποπληρώσει πρόωρα μέρος του δανείου

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρέτισε την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και τις «συνετές» μακροοικονομικές πολιτικές, σε σχόλιό του για τη χθεσινή δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ότι η Κύπρος θα διαβουλευθεί με το ΔΝΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για να εξασφαλιστεί η συναίνεσή τους για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου που έλαβε η χώρα από το Ταμείο.
 
«Χαιρετίζουμε την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και γενικότερα τις συνετές μακροοικονομικές πολιτικές, όπως αντικατοπτρίζονται στις ευνοϊκές συνθήκες της χρηματοπιστωτικής αγοράς, οι οποίες επέτρεψαν στην Κύπρο να κάνει αυτό το βήμα» δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο, Βιντσέντζο Γκούτσο.
 
Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε χθες ότι διαφαίνεται πως το κόστος για ένα σημαντικό μέρος του δανεισμού από το ΔΝΤ, ύψους 280 εκ., είναι υψηλότερο από το κόστος δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις διεθνείς αγορές, το οποίο έχει μειωθεί, λόγω και των καλύτερων επιδόσεων και αξιολογήσεων της κυπριακής οικονομίας.
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό υπάρχει μια διαφορά της τάξης του 0,5% και ως εκ τούτου υπάρχει λογική για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανεισμού που η Κύπρος έχει εισπράξει από το ΔΝΤ, στα πλαίσια του προγράμματος.
 
Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για να εξασφαλιστεί η συναίνεσή τους για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου που έλαβε η Κύπρος από το ΔΝΤ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy