Σε 35 μέρες θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα για την «Καλυψώ»

Το γεωτρύπανο Saipem 12000 άγγιξε την επιφάνεια του βυθού

Χθες γύρω στο μεσημέρι το γεωτρύπανο Saipem 12000 άγγιξε την επιφάνεια του βυθού για να διαπεράσει και να φθάσει σταδιακά στις 3.500 μέτρα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει ταμιευτήρας ή και φυσικό αέριο στο κοίτασμα «Καλυψώ» του τεμαχίου 6. Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να διακριβωθούν τα αποτελέσματα έχει καθοριστεί από την αδειοδοτημένη εταιρεία στις 35 μέρες.

Το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ENI-TOTAL σταθεροποιήθηκε στο στόχο που έχει επιλεγεί να τρυπήσει με τη βοήθεια δορυφόρου, με τον οποίο συνδέθηκε το γεωτρύπανο, προκειμένου να ελέγχεται συνεχώς η θέση του σκάφους. Οι πτήσεις ελικοπτέρων προς και από το γεωτρύπανο είναι συνεχείς. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στο άλλο κανάλι επικοινωνίας, από θαλάσσης. Στο μεταξύ, η Τουρκία μετακίνησε το ερευνητικό σκάφος Barbaros και πάλι προς την Κύπρο, δεσμεύοντας παράτυπα τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες σε σημείο βορείως του Αποστόλου Ανδρέα προς τις τουρκικές ακτές.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, αμφισβήτησε την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Η ανακοίνωση αναφέρεται και στις κινήσεις που προτίθεται να κάνει η Άγκυρα, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει έρευνες σε περιοχές που δεν ελέγχονται από τη Δημοκρατία ένεκα της κατοχής και στη βάση συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με το καθεστώς των κατεχομένων, αλλά και σε περιοχές που θεωρεί ότι βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy