«Ανάκτηση υποστατικών σε εμπορικά κέντρα των συνοικισμών»

Η Επιτροπή Προσφυγών της Βουλής καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανάκτηση υποστατικών σε εμπορικά κέντρα των συνοικισμών, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται για το σκοπό τον οποίο ανεγέρθηκαν.

Σε δηλώσεις της, μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων, η οποία συζήτησε το καθεστώς λειτουργίας των εμπορικών κέντρων στους προσφυγικούς οικισμούς, η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά είπε ότι το σημαντικό στην προκειμένη περίπτωση είναι το θέμα από τη μια της είσπραξης των ενοικίων, αλλά περισσότερο εκεί που υπάρχουν κενά καταστήματα, τα οποία οι κάτοχοι τους είτε τα κρατούν μετατρέποντας τα σε αποθήκες ή είναι εγκαταλελειμμένα.

“Για μας είναι σημαντικό γιατί δεν είναι απλά το γεγονός ότι δεν αξιοποιείται το κατάστημα εκείνο ή ενδεχομένως να είναι και εστία ακαθαρσιών, αλλά χρησιμοποιούνται ως αποθήκες και είναι πλήρως εγκαταλελειμμένα και δεν λειτουργούν για να εξυπηρετήσουν το προσφυγικό κόσμο που μένει στους συνοικισμούς”, είπε.

Ανέφερε πως ο σκοπός που δημιουργήθηκαν και κατασκευάστηκαν τα εμπορικά κέντρα είναι για να διευκολύνουν τον κόσμο που μένει εκεί με χώρους, όπως καφενεία, μικροκαταστήματα, κουρεία και άλλες χρήσεις που είναι απαραίτητες και διευκολύνουν τον κόσμο.

Ωστόσο, η κ. Κουκουμά είπε πως η Επιτροπή έχει πάρει διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν προσπάθειες, ώστε να ανακτηθούν αυτά τα καταστήματα και να παραχωρηθούν σε άλλους αιτητές.

“Υπάρχει διαδικασία ενημέρωσης όταν κενώνεται ένα τέτοιο κατάστημα και θα πρέπει το συντομότερο να παραχωρούνται”, πρόσθεσε

Σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων οικιστικών μονάδων σε συνοικισμούς αυτοστέγασης σε πρόσφυγες που έχουν αποβιώσει πριν το 2006, η κ. Κουκκουμά ανέφερε ότι η νομοθεσία εκείνη ψηφίστηκε, ωστόσο, σημείωσε ότι όπως ενημερώθηκε η Επιτροπή δεν έχει προωθηθεί η εφαρμογή της, γιατί δεν έχουν αποταθεί κάποιοι από τους επηρεαζόμενους, για να ζητήσουν τη ρύθμιση.

Η κ. Κουκουμά υπενθύμισε στους πρόσφυγες, των οποίων οι γονείς κατείχαν προσφυγικά σπίτια και έχουν αποβιώσει πριν το 2006 ότι μπορούν να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας, υποβάλλοντας σχετική αίτηση.

“Αξιοποιούμε”, ανέφερε, “αυτή την ευκαιρία να γίνει γνωστό ότι έχει ψηφιστεί αυτή η νομοθεσία, έτσι όσοι οι γονείς τους απεβίωσαν πριν το 2006 και το σπίτι είναι σε συνοικισμό αυτοστέγασης μπορούν να αποταθούν στη Μέριμνα και στη συνέχεια στο Κτηματολόγιο, ώστε να εκδοθεί ο τίτλος ιδιοκτησίας”.

Επίσης, τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων συζήτησαν το θέμα των κατοικιών όσων έχουν αποβιώσει πριν το 2006 και που είναι κτισμένες σε τ/κ γη σε συνοικισμούς αυτοστέγασης.

“Αυτή η νομοθεσία δεν έχει ρυθμιστεί. Υπάρχει αυτό το κενό. Σε προηγούμενες συνεδρίες ενημερωθήκαμε ότι το θέμα θα ρυθμιζόταν με διοικητική απόφαση, δηλαδή με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα προχωρούσαν να παραχωρήσουν πιστοποιητικό μίσθωσης αυτή τη φορά στους κληρονόμους των κατοικιών αυτών”, είπε η Κουκουμά.

Πρόσθεσε πως έχουν ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών να διευκρινίσει ότι τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα θα ήταν τα ίδια με όσους θα πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας ή το πιστοποιητικό μίσθωσης δεν θα ήταν διαφορετικό, για να σημειώσει ότι ζητήθηκε νομική γνωμάτευση και τελικά το ΥΠΕΣ κατέληξε ότι πρέπει να τροποποιήσει δύο νομοθεσίες, η μια που αφορά τη διαχείριση τ/κ περιουσιών και η άλλη που αφορά τις ακίνητες ιδιοκτησίες, το περί ακίνητης ιδιοκτησίας νόμο.

Κατέληξε λέγοντας ότι θα χρειαστεί μερικούς μήνες ακόμα για να ρυθμιστεί το θέμα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy