Σε απεργία οι εργαζόμενοι σκυβαλών Δήμου Στροβόλου

Σε απεργία κατέρχονται σήμερα Δευτέρα 21 Μαΐου οι εργαζόμενοι  στα συνεργεία σκυβάλων στον Δήμο Στροβόλου, αντιδρώντας έτσι στην προωθούμενη από το Δημοτικό Συμβούλιο αγορά υπηρεσιών, για αριθμό συνεργείων σκυβάλων από τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι συντεχνίες ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΔΕΕΚΔΟΚΩ-ΔΕΟΚ, “τα σημερινά μέτρα δεν είναι παρά προειδοποιητικά και αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη, θα κορυφωθούν τις επόμενες εβδομάδες σε μέρες και ώρες που θα αποφασιστούν από την Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.”

Εκ μέρους της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ο Σίμος Ευτυχίου ανέφερε στον “Άστρα” ότι οι δήμοι που έχουν αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα προσφέρουν πιο φθηνές υπηρεσίες εν αντιθέσει με τα συνεργεία σκυβάλων που παραμένουν στους Δήμους τα οποία έχουν ποιοτικότερη δουλειά και καθημερινή συνέπεια. Ο κ. Ευτυχίου υπέδειξε ότι πρέπει να αποφευχθεί η μονοπωλιακή κατάσταση, για να μην παίζουν τα παιχνίδια τους οι ιδιώτες.

Εκ μέρους της ΟΗΟ ΣΕΚ ο Χρίστος Πελεκάνος είπε αν αφεθούν αυτές οι υπηρεσίες στους ιδιώτες θα προκληθούν πολλά προβλήματα στους δημότες αλλά και ευρύτερα στην κυπριακή κοινωνία με χαμηλότερους μισθούς ενώ θα αυξηθεί η ανεργία γιατί όπως είπε εργοδοτούνται κυρίως άτομα από τρίτες χώρες. Η ΔΕΟΚ, δια του Παναγιώτη Ταλιώτη αναφέρει ότι ο αγώνας είναι δίκαιος και οι εργαζόμενοι προσπαθούν να διαφυλάξουν το καθεστώς της εργασίας τους.

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι συντεχνίες αναφέρουν επίσης:

Η αντίδραση αυτή των εργαζομένων  είχε την καθοδήγηση των Συντεχνιών ήταν  μέσα στα πλαίσια της  γραπτής προειδοποίησης που είχαν δώσει οι Συντεχνίες με επιστολή τους τον Οκτώβριο του 2017,αλλά και μόλις πρόσφατα 10 Μαΐου, αφού είχαν ενημερώσει το Δήμο αρκετές φορές προηγουμένως ότι αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο η αντίδραση των εργαζομένων θα ήταν άμεση και δυναμική.

Σημειώνουν επίσης πως “τα σημερινά μέτρα δεν είναι παρά προειδοποιητικά και αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη, θα κορυφωθούν τις επόμενες εβδομάδες σε μέρες και ώρες που θα αποφασιστούν από την Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι καλούν το Δημοτικό Συμβούλιο να αποσύρει την απόφαση του και να προχωρήσει σε άλλες διευθετήσεις σε συνεννόηση με το συνδικαλιστικό κίνημα  και οι οποίες θα έχουν κύριο άξονα τους την παραμονή του κλάδου στο Δήμο.  Με την ενέργεια αυτή θα αποφύγουμε  την δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στο Δήμο και τους δημότες, την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών στους δημότες και την εφαρμογή ρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων στο κλάδο.”

Ζητούν από τον Δήμο να εξετάσει τις εισηγήσεις που έχει θέσει το Συνδικαλιστικό κίνημα με κύρια αυτή της  δημιουργίας Διαδημοτικών Υπηρεσιών, που ως αποτέλεσμα θα έχει οικονομίες κλίμακας για όλους τους Δήμους και ταυτόχρονα θα παρέχει αποδοτικότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τους Δημότες. Εισηγήσεις όμως που μέχρι σήμερα αρνείται να εφαρμόσει έστω και σε πιλοτική βάση, αφού φάνηκε από το ξεκίνημα των συζητήσεων ότι ο στόχος του Δήμου ήταν η μερική ιδιωτικοποίηση στην αρχή και η ολοκληρωτική παράδοση του κλάδου στον ιδιωτικό τομέα σταδιακά.

Η ενέργεια αυτή των εργαζομένων του Δήμου Στροβόλου για λήψη μέτρων ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης στην υπηρεσία αυτή, σηματοδοτεί και την έναρξη μιας ευρύτερης αντίδρασης και στους υπόλοιπους Δήμους που  προωθούν  τέτοιες αποφάσεις τους.

Επίσης απευθυνόμαστε στους δημότες ζητώντας την κατανόηση τους για την ταλαιπωρία που η απεργία αυτή θα τους δημιουργήσει ,πρέπει όμως να κατανοήσουν  τόσο σαν δημότες όσο και σαν εργαζόμενοι και ενεργά μέλη της κοινωνίας  ,ότι αν περάσουν τέτοιες πολιτικές  οι συνέπειες θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό, γι αυτό και ζητούμε την συμπαράσταση τους.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy