Σε μπελάδες η Πρωθυπουργός της Βρετανίας λόγω Brexit (ηχητικό)

Ηχητικό ντοκουμέντο από κλειστή ομιλία της Τερέζα Μέι σε τραπεζίτες της Goldman Sachs ένα μήνα πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit, αποκαλύπτει τις ανησυχίες της τότε Υπουργού Εσωτερικών και νυν Πρωθυπουργού για τις συνέπειες μίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, στην οποία διέρρευσε η ηχογράφηση, η κα Μέι είπε στην ομιλία της στις 26 Μαΐου ότι σε περίπτωση που κέρδιζε το Brexit θα υπήρχαν εταιρείες που θα εγκατέλειπαν το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αν δεν ήμασταν στην Ευρώπη νομίζω ότι θα υπήρχαν εταιρείες και επιχειρήσεις που θα κοίταζαν να πουν: χρειάζεται να αναπτύξουν μία παρουσία στην ηπειρωτική Ευρώπη αντί στο Ηνωμένο Βασίλειο; Επομένως νομίζω ότι υπάρχουν ξεκάθαρα οφέλη για εμάς ως προς την οικονομία», είχε πει η κα Μέι.

Αφού πρόσθεσε ότι η συμμετοχή σε ένα εμπορικό μπλοκ 500 εκατομμυρίων καταναλωτών είναι σημαντική για τη Βρετανία, η Τερέζα Μέι σημείωσε επίσης ότι «υπάρχουν οπωσδήποτε πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως μέλη της ΕΕ που νομίζω ότι μας διατηρούν πιο ασφαλείς».

https://youtu.be/7_4jpfMpk1I

Βρετανοί σχολιαστές και πολιτικοί υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ σχολιάζουν ότι αυτές οι προειδοποιήσεις στην κλειστή εκδήλωση της Goldman Sachs μοιάζουν να είναι πιο έντονες σε σχέση με τις ελάχιστες δημόσιες τοποθετήσεις της τότε Υπουργού Εσωτερικών κατά την εκστρατεία εναντίον του Brexit. Όπως έχει αναφερθεί, η κα Μέι «εξόργισε» στελέχη των Συντηρητικών και τον ίδιο τον τότε Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον με την αναιμική της παρουσία στην προδημοψηφισματική εκστρατεία.

Ο σκιώδης Υπουργός Brexit των Εργατικών Κιρ Στάρμερ σχολίασε μέσω Twitter ότι παρά τις προειδοποιήσεις της ιδίας, η κα Μέι αρνείται σήμερα να καταστήσει την οικονομία και τις θέσεις εργασίας προτεραιότητα στη μετα-Brexit εποχή.

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον δήλωσε ότι είναι «απογοητευτικό» το ότι η Πρωθυπουργός δεν είχε το πολιτικό θάρρος να προειδοποιήσει τους πολίτες για τους κινδύνους του Brexit όπως έκανε με ορισμένους τραπεζίτες, καθώς και ότι τώρα αγνοεί τις δικές της προειδοποιήσεις.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει με επιτυχία τις ευκαιρίες που προφέρει η έξοδος από την ΕΕ υπέρ της οποίας τάχθηκε ο βρετανικός λαός.

Την ίδια ώρα, η δεξαμενή σκέψης Resolution Foundation προειδοποιεί ότι οι χαμηλότερες εισπράξεις φόρων και οι υψηλότερες δαπάνες μετά από την ψήφο υπέρ του Brexit θα αφήσουν μία μαύρη τρύπα ύψους 84 δισεκατομμυρίων λιρών στα δημόσια οικονομικά, την οποία θα κληθεί να καλύψει ο νέος Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ κατά την παρουσίαση του νέου ετήσιου προϋπολογισμού τον ερχόμενο μήνα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy