Σε δέκα χρόνια και αν… θα έχουμε φυσικό αέριο

 Όνειρο θερινής νυκτός ο αγωγός EastMed

 

 

Της Νίκης Κουλέρμου

 

Σε δέκα χρόνια και αν… θα έχουμε έσοδα από το φυσικό αέριο! Αυτό υποστήριξε με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο διεθνής εμπειρογνώμονας για τα θέματα υδρογονανθράκων Χαράλαμπος Έλληνας, ο οποίος δικαιώνεται πανηγυρικά, δυστυχώς, με τις γενικότερες εξελίξεις στον τομέα, μετά που η κυβέρνηση Αναστασιάδη άφησε όλες τις ευκαιρίες που δόθηκαν το 2013 για εμπορία του φυσικού αερίου από το τεμάχιο «Αφροδίτη», αλλά και τη δημιουργία Τερματικού Υγροποίησης Καυσίμων, να πετάξουν μέσα από τα χέρια της. Μόλις την περασμένη Τρίτη ο Υπουργός Εμπορίου και Ενέργειας, στο πλαίσιο ανακοινώσεων και διάσκεψης Τύπου για τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης της TOTAL στον «Ονησίφορο» του τεμαχίου 11, παραδέχθηκε για πρώτη φορά τις δυσκολίες στην εμπορία του φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12. Ο κ. Έλληνας από το 2014 προειδοποιούσε για τις δυσκολίες στην εμπορία, γιατί η Αίγυπτος έχει το δικό της φυσικό αέριο και το 2020 θα αρχίσει εξαγωγές πολύ πιο φθηνού από το κυπριακό φυσικού αερίου.

Επιπλέον, σήμερα (όπως και σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» στις 19/3/2017), ο κ. Έλληνας χαρακτηρίζει τα σχέδια για τον αγωγό EastMed, όνειρο θερινής νυκτός! Ξεγυμνώνοντας έτσι την κυβέρνηση που περιορίζεται σε ενεργειακή πολιτική για σκοπούς επικοινωνιακούς! «Το EastMed για να γίνει οικονομικά βιώσιμο πρέπει η τιμή φυσικού αερίου να κατέβει στα 5 δολάρια ανά μονάδα, ενώ τώρα είναι 8 δολάρια ανά μονάδα. Όποια πολιτική στήριξη και να δοθεί καμιά χώρα -ούτε η Ελλάδα, ούτε το Ισραήλ, ούτε η Κύπρος, ούτε η ΕΕ- θα κάνει αγωγό. Αγωγούς κάνουν οι εταιρείες αν και εφόσον το έργο είναι βιώσιμο. Με 8 δολάρια δεν γίνεται βιώσιμο το έργο αυτό», τονίζει ο κ. Έλληνας στην «Κυριακάτικη Χαραυγή».

Με αφορμή τα απογοητευτικά αποτελέσματα της γεώτρησης που διενήργησε η κοινοπραξία της TOTAL-ENI, ο κ. Έλληνας απέκλεισε το ενδεχόμενο να απεκρύβησαν καλά αποτελέσματα από την κοινοπραξία που δαπάνησε 70-80 εκατ. δολάρια για τη γεώτρηση και από τη στιγμή που οι μετοχές τους είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια. Κάτι τέτοιο θα τους προκαλούσε προβλήματα. Η μόνη σκοπιμότητα που υπήρξε ήταν από πλευράς κυβέρνησης που με διαρροή και σχόλια από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν καν ανακοινωθούν επίσημα στα κόμματα τα αποτελέσματα, προσπάθησε να περάσει στην κοινή γνώμη σε… δόσεις τα απογοητευτικά αποτελέσματα. Την ίδια ώρα προσπάθησε να μεγαλοποιήσει τη σημασία της γεωλογικής δομής που επιβεβαιώθηκε ότι είναι ταυτόσημη με εκείνην του κυπριακού ΖΟΡ, δίνοντας έτσι αναβολή στην προοπτική μεγάλης ανακάλυψης φυσικού αερίου στα διπλανά τεμάχια -6 και 10. Εκείνο που εξακολουθεί να ανησυχεί τους ειδικούς είναι αν η κοινοπραξία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις της σε άλλους στόχους εντός του τεμαχίου 11 ή θα αναμένει τα αποτελέσματα άλλων γεωτρήσεων στο τεμάχιο 6 και στο 10. Όπως είναι γνωστό, σε 30 μέρες από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της γεώτρησης (12/9/2017) η εταιρεία θα πρέπει να ενημερώσει την κυβέρνηση αν θα προβεί ή όχι σε επιβεβαιωτική γεώτρηση.

 

Ο οδικός χάρτης

«Ό,τι και να γίνει, έσοδα από γεωτρήσεις δεν θα έχουμε στα επόμενα δέκα χρόνια», ξεκαθαρίζει ο κ. Έλληνας και εξηγεί ότι ο λόγος δεν είναι ο ρυθμός των ανακαλύψεων, ο οποίος είναι λογικός. Συγκεκριμένα εξηγεί πως τεχνικά ο οδικός χάρτης μέχρι την ανακάλυψη φυσικού αερίου σε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες είναι ο εξής:

* Όλες οι γεωτρήσεις θα τελειώσουν το τέλος του 2018.

* Αν κάνουν ανακαλύψεις οι εταιρείες θα αρχίσουν σχεδιασμούς αρχές του 2019.

* Χρειάζονται δυο-τρία χρόνια για σχεδιασμούς προκειμένου να πωληθεί το φυσικό αέριο και να πάρουν δάνεια από τράπεζες. Φθάνουμε από το 2019 στο 2021.

* Χρειάζονται 3-4 χρόνια για να γίνουν υποδομές και φθάνουμε στο 2025.

* Τα πρώτα τρία χρόνια τα έσοδα από τις πωλήσεις πάνε σχεδόν όλα στην απόσβεση των δανείων και άρα πάμε στο 2027-2028 για να έχουμε τα πρώτα έσοδα.

Επιπλέον ο κ. Έλληνας σημείωσε ότι υπάρχει πιθανότητα να μη γίνουν μεγάλα έργα-υποδομές και άρα ούτε και να δημιουργηθούν οι πολυδιαφημισθείσες θέσεις εργασίας. «Το Τερματικό μπορεί και να μη γίνει», εξήγησε, «έστω και αν κάτι τέτοιο το άφησε ανοικτό στην παρουσίασή της την περασμένη βδομάδα η ExxonMobil. Η εταιρεία αυτή διαθέτει τέτοια δυνατότητα, αλλά μπορεί η υγροποίηση να είναι πιο φθηνή και να πάρει το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο», σημείωσε.

Εν πάση περιπτώσει, ο κ. Έλληνας κρούει ξανά τον κώδωνα να ξεμείνει η οικονομία από ενέργεια σε αντίθεση με την αφθονία ενέργειας που υπάρχει παγκόσμια στις αγορές. Ο ίδιος σημειώνει την ανάγκη στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις νέες τεχνολογίες για να δοθεί ώθηση στην οικονομία. Ιδιαίτερα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρατηρεί ότι κάνει πολλή δουλειά το Κυπριακό Ινστιτούτο, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ και συνεργάζεται με το ΜΙΤ, αλλά δυστυχώς «κανείς δεν του δίνει σημασία».

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy