Σε εποικοδομητικές συζητήσεις προσβλέπει ο Λαβρόφ

Την ευγνωμοσύνη της Μόσχας για τη θέση αρχών που εξέφρασε η Λευκωσία σε σχέση με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, εξέφρασε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ ενόψει της επίσκεψής του στην Κύπρο την Τετάρτη.

Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση στη Συρία πρέπει πρώτα να εξοντωθούν οι τρομοκρατικές εστίες στο έδαφός της, λέγοντας ότι καμιά απόπειρα τερματισμού αυτής της διαδικασίας, “περιλαμβανομένων πισώπλατων κτυπημάτων”, δεν θα μπορέσει να εξαναγκάσει τη Ρωσία να εγκαταλείψει αυτή τη βασική αρχή γραμμής.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Κύπρο, είπε ότι προσμένει σε μια σειρά εποικοδομητικών συνομιλιών στην Κύπρο, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “τα αποτελέσματα των συνομιλιών μας θα προσφέρουν ωφέλιμη συμβολή στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων για το καλό των δυο λαών μας και θα υποβοηθήσουν στην ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο”.

Σημείωσε ακόμη ότι τον Αύγουστο η Ρωσική Ομοσπονδία και η Κυπριακή Δημοκρατία γιόρτασαν μια σημαντική ημερομηνία, τα 55 χρόνια διπλωματικών τους σχέσεων και υπενθύμισε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε ότι οι ρωσο – κυπριακές σχέσεις ήταν πάντα φιλικές και αμοιβαία επωφελείς.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας για μια βιώσιμη και δίκαιη διευθέτηση στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, “με αυστηρό σεβασμό των συμφερόντων και των δύο κυπριακών κοινοτήτων”.

Προς το παρόν, είπε, “παραμένουν αρκετά θέματα, επί των οποίων οι πλευρές δεν μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία” και εξέφρασε την ελπίδα ότι “οι δυο κοινότητες θα επιδείξουν ετοιμότητα για συμβιβασμούς, λαμβάνοντας υπόψη τις αμοιβαίες ανησυχίες”.

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Κύπριοι πρέπει μόνοι τους να βρουν τον δρόμο προς μια συμφωνία, να διαμορφώσουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, χωρίς έξωθεν πιέσεις και επεμβάσεις και χωρίς τον καθορισμό τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων” τόνισε, και πρόσθεσε ότι η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ θα συνεχίσει να συμβάλλει στη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ρωσίας προς τη θέση θέση αρχών που εξέφρασε η Κύπρος, λέγοντας ότι η Λευκωσία “γνωρίζει πολύ καλά την προκλητική και υποκριτική πολιτική, που ακολουθεί η ΄Αγκυρα”.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση στη Συρία πρέπει πρώτα να εξοντωθούν οι τρομοκρατικές εστίες στο έδαφός της, σημειώνοντας ότι η Ρωσία σε συνεννόηση με την ηγεσία της Συρίας, συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους, που σκοπό έχουν να βοηθήσουν “στην εκκαθάριση του εδάφους της Συρίας από τους τρομοκράτες του ISIS και των άλλων τρομοκρατικών ομάδων”.

“Καμιά απόπειρα τερματισμού αυτής της διαδικασίας, περιλαμβανομένων πισώπλατων κτυπημάτων, – και εδώ εννοώ την επίθεση της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας κατά του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της Συρίας στις 24 Νοεμβρίου, – δεν θα μπορέσει να μας εξαναγκάσει να εγκαταλείψουμε αυτή τη βασική αρχή γραμμής, την οποία θεωρούμε ως τη μοναδικά ορθή και αναγκαία” τόνισε.

Ο κ. Λαβρόφ είπε στο ΚΥΠΕ ότι “είναι ενδεικτικό ότι η προγραμματισμένη τουρκική προβοκάτσια έλαβε χώρα ακριβώς τη στιγμή, κατά την οποία είχε κάνει την εμφάνιση της η δυνατότητα δημιουργίας ευρέως διεθνούς συνασπισμού για την καταπολέμηση του ISIS και άλλων τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία, καθώς και της διάλυσης των σχέσεων των τρομοκρατών με τους έξωθεν συνεργούς και υποστηρικτές τους”.

Σημειώνοντας ότι μόνο ο συριακός λαός μπορεί να καθορίσει την τύχη της χώρας του, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην του επιβάλλει “μορφές διακυβέρνησης και ηγέτες”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

ΚΥΠΕ: Τι αναμένετε από την επίσκεψη σας ; Σε ποιο βαθμό θα συμβάλει στην ανάπτυξη των διμερών ρωσο – κυπριακών σχέσεων;

Ρώσος ΥΠΕΞ: Τον Αύγουστο η Ρωσική Ομοσπονδία και η Κυπριακή Δημοκρατία γιόρτασαν μια σημαντική ημερομηνία, τα 55χρονα από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών τους σχέσεων. Και έχουμε λόγο να περηφανευόμαστε γι΄ αυτή την επέτειο. Κατά τα χρόνια που μεσολάβησαν πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα στους διάφορους τομείς της συνεργασίας μας. Όπως έχει υπογραμμίσει ο Πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν, οι ρωσο – κυπριακές σχέσεις ήταν πάντα φιλικές και αμοιβαία επωφελείς.

Ο εμπιστευτικός διάλογος σε υψηλό επίπεδο προσδίδει την αναγκαία ώθηση για τη συνεχή προώθησή τους προς τα εμπρός. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τον Φεβρουάριο του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στη Ρωσία, είχαν καθοριστεί οι τρόποι περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας μας και είχε υπογραφεί σειρά εγγράφων, συμπεριλαμβανομένου και του Κοινού Προγράμματος Δράσης για τη χρονική περίοδο 2015 – 2017. Εκτιμούμε πάρα πολύ την επιδίωξη της Λευκωσίας να υποβοηθήσει στην εξυγίανση της κατάστασης στην ευρωπαϊκή ήπειρο και στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Σημαντικό μέρος της αμοιβαίας συνεργασίας μας αποτελούν οι επαφές μεταξύ των υπουργείων εξωτερικών των χωρών μας, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα διεθνών προβλημάτων. Για παράδειγμα, πριν μερικές μέρες στη Μόσχα πραγματοποιήθηκαν κυπρο – ρωσικές διαβουλεύσεις σε σχέση με θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μου στην Κύπρο έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου, τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, όπως επίσης και με τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β`.

Ευελπιστούμε να έχουμε μια εποικοδομητική και περιεκτική συνομιλία πάνω σε ένα ευρύ φάσμα επίκαιρων θεμάτων που αφορούν τη διμερή και παγκόσμια ημερήσια διάταξη. Θα εξετάσουμε λεπτομερώς την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων μεταξύ των ηγετών των κρατών μας.

Είμαι πεπεισμένος ότι τα αποτελέσματα των συνομιλιών μας θα προσφέρουν ωφέλιμη συμβολή στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων για το καλό των δυο λαών μας και θα υποβοηθήσουν στην ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

ΚΥΠΕ: Ποια είναι η θέση της Ρωσίας στο κυπριακό πρόβλημα και ποια είναι η εκτίμηση σας όσον αφορά το παρόν στάδιο της διευθέτησης του ;

Ρώσος ΥΠΕΞ: Η Ρωσία τηρεί μια συνεπή θέση υπέρ μιας καθολικής, βιώσιμης και δίκαιης διευθέτησης στην Κύπρο, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με αυστηρό σεβασμό των συμφερόντων και των δύο κυπριακών κοινοτήτων.

Χαιρετίζουμε την επανέναρξη των ενδοκοινοτικών συνομιλιών τον Μάη του τρέχοντος έτους και παρακολουθούμε με προσοχή την πορεία της διαδικασίας των συνομιλιών. Προς το παρόν παραμένουν αρκετά θέματα, επί των οποίων οι πλευρές δεν μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία. Είναι φανερό ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Ελπίζουμε ότι οι δυο κοινότητες θα επιδείξουν την ετοιμότητά τους προς συμβιβασμούς, λαμβάνοντας υπόψη τις αμοιβαίες ανησυχίες.

Και δεν είναι η πρώτη φορά όπου δημιουργείτο μια κατάσταση, όταν η επιδίωξη επιτάχυνσης λύσης του κυπριακού προβλήματος, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα των ιδίων των Κυπρίων, οδηγούσε σε αποτελέσματα, αντίθετα από τα αναμενόμενα και η διαδικασία διευθέτησης ριχνόταν προς τα πίσω για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Κύπριοι πρέπει μόνοι τους να βρουν τον δρόμο προς μια συμφωνία, να διαμορφώσουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις, χωρίς έξωθεν πιέσεις και επεμβάσεις και χωρίς τον καθορισμό τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων. Τους ευχόμαστε ειλικρινά να το πετύχουν. Από την πλευρά της, η Ρωσία με την ιδιότητα της ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεχίσει και στο μέλλον να συμβάλλει στη δημιουργία των εξωτερικών συνθηκών γι αυτό το σκοπό.

ΚΥΠΕ: Ποια είναι η εκτίμηση σας για την κατάσταση πραγμάτων στη γειτονική προς την Κύπρο περιοχή και ποιοι οι στόχοι της Ρωσίας στη Συρία ;

Ρώσος ΥΠΕΞ: Τα γεγονότα της τελευταίας περιόδου επιβεβαιώνουν την ανησυχητική τάση της αύξησης -από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής -των απειλών από μέρους της διεθνούς τρομοκρατίας, που αποτελούν πρόκληση για ολόκληρο τον σύγχρονο πολιτισμό. Σαφή απόδειξη αποτελούν οι τρομοκρατικές ενέργειες κατά του ρωσικού αεροσκάφους και αθώων πολιτών στη Γαλλία, το Ιράκ, την Τουρκία, τον Λίβανο και την Αίγυπτο.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει, επιτέλους, να ενώσει τις προσπάθειές της και να προχωρήσει στη δημιουργία ενός ευρέως αντιτρομοκρατικού μετώπου πάνω σε μια ολοκληρωμένη διεθνή νομική βάση. Στο θέμα αυτό έχει αναφερθεί ο Πρόεδρος Πούτιν, στην προσφώνηση του κατά την 70ή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το σημαντικότερο συστατικό στοιχείο για μια επιτυχή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν κάποιοι να απαρνηθούν την πολιτική τους των δύο μέτρων και δυο σταθμών και τον διαχωρισμό των τρομοκρατών σε «καλούς» και «όχι τόσο καλούς». Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε ενεργά τις δικές μας θέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και, μεταξύ άλλων, θα επιδιώξουμε τη συνέχιση της εργασίας επί του υποβληθέντος στις 30 Σεπτεμβρίου ρωσικού προσχεδίου ψηφίσματος, το οποίο εμείς θεωρούμε ως αναγκαία βάση για την ένωση και συντονισμό των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας προς αντιμετώπιση της κοινής για όλους μας απειλής. Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι η επίτευξη εφαρμογής όλων των ειλημμένων αποφάσεων για τερματισμό οιασδήποτε μορφής στήριξης και ενίσχυσης των τρομοκρατών, είτε μέσω της παράνομης εμπορίας πετρελαίου, ανθρώπων και πολιτιστικών αντικειμένων, της αποστολής οπλισμού, της διακίνησης τρομοκρατών, είτε με άλλους τρόπους.

Η παρούσα καταστροφική κατάσταση πραγμάτων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική είναι αποτέλεσμα της εξασθένησης ή και της καταστροφής, μεταξύ άλλων λόγω και της έξωθεν συμβολής, των κρατικών θεσμών σε σειρά αραβικών χωρών. Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο θεωρείται απαραίτητο όπως ενεργοποιηθούν οι προσπάθειες για πολιτική διευθέτηση των κρισίμων καταστάσεων στην περιοχή, και όπως προσφερθεί στα κράτη της εν λόγω περιοχής συμπαράσταση για κοινωνικο – οικονομική αποκατάσταση, επιδεικνύοντας πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας των χωρών αυτών.

Από την πρώτη στιγμή της έναρξης της ενδοσυριακής διένεξης εμείς εκφραζόμαστε επίμονα υπέρ σύντομου τερματισμού της αιματοχυσίας και της διατήρησης της Συρίας ως ενωμένου, ανεξάρτητου και κυρίαρχου κοσμικού κράτους. Η Ρωσία με τον πιο ενεργό τρόπο συμμετείχε στην επεξεργασία και υιοθέτηση του Ανακοινωθέντος της Γενεύης στις 30 Ιουνίου 2012. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η έγκαιρη υλοποίηση του θα επέτρεπε την αποτροπή περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μόνο ο συριακός λαός μπορεί να καθορίσει την τύχη της χώρας του. Η διεθνής κοινότητα καλείται να τον βοηθήσει σ΄ αυτό και όχι να του επιβάλλει μορφές διακυβέρνησης και ηγέτες. Σε σχέση μ΄ αυτό εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι κατά τις τελικές δηλώσεις των συναντήσεων της διεθνούς «Ομάδας στήριξης της Συρίας» της Βιέννης στις 30 Οκτωβρίου και 14 Νοεμβρίου έχει επιβεβαιωθεί η υποστήριξη των βασικών αρχών μιας πολιτικής διευθέτησης στη χώρα αυτή, περιλαμβανομένης της προστασίας όλων των εθνικών και θρησκευτικών ομάδων και της διασφάλισης μιας ενδιάμεσης πολιτικής περιόδου, η οποία θα εφαρμοστεί υπό την καθοδήγηση και με την πρωτοβουλία των ιδίων των Σύρων στη βάση του προαναφερθέντος Ανακοινωθέντος της Γενεύης, χωρίς την επιβολή οιωνδήποτε προκαταρκτικών όρων. Ιδιαίτερη σημασία ενέχει το γεγονός του αυστηρού καθορισμού στα έγγραφα αυτά της θέσης ότι, μόνο ο συριακός λαός δικαιούται να καθορίσει το μέλλον της Συρίας.

Είναι φανερό ότι διαρκής σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία είναι αδύνατη χωρίς την εξόντωση των τρομοκρατικών εστιών στο έδαφος της. Μέσα σ΄ αυτά τα πλαίσια οι Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις της Ρωσίας, σε συνεννόηση με την ηγεσία της Συρίας, συνεχίζουν την επιχείρηση τους, που σκοπό έχει να βοηθήσει στην εκκαθάριση του εδάφους της Συρίας από τους τρομοκράτες του ISIS και των άλλων τρομοκρατικών ομάδων. Καμιά απόπειρα τερματισμού αυτής της διαδικασίας, περιλαμβανομένων πισώπλατων κτυπημάτων, – και εδώ εννοώ την επίθεση της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας κατά του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της Συρίας στις 24 Νοεμβρίου, – δεν θα μπορέσει να μας εξαναγκάσει να εγκαταλείψουμε αυτή τη βασική αρχή γραμμής, την οποία θεωρούμε ως τη μοναδικά ορθή και αναγκαία. Είναι ενδεικτικό ότι η προγραμματισμένη τουρκική προβοκάτσια έλαβε χώρα ακριβώς τη στιγμή, κατά την οποία είχε κάνει την εμφάνιση της η δυνατότητα δημιουργίας ευρέως διεθνούς συνασπισμού για την καταπολέμηση του ISIS και άλλων τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία, καθώς και της διάλυσης των σχέσεων των τρομοκρατών με τους έξωθεν συνεργούς και υποστηρικτές τους.

Είμαστε ευγνώμονες για τη θέση αρχών, που εξέφρασε σε σχέση με την επίθεση κατά του αεροσκάφους μας η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία γνωρίζει πολύ καλά την προκλητική και υποκριτική πολιτική, που ακολουθεί η ΄Αγκυρα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy