Σε ιδιώτες οι έλεγχοι που κάνει το Τμήμα Οδικών Μεταφορών στα φορτηγά

Υπ. Μεταφορών: «Λόγω υποστελέχωσης σε τεχνικό προσωπικό και μείωσης κονδυλίου υπερωριακής απασχόλησης»

Μετά το λιμάνι Λεμεσού το Υπουργείο Μεταφορών έχει ως στόχο να ιδιωτικοποιήσει μέρος των εργασιών του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ). Πιο συγκεκριμένα ο Υπουργός Μεταφορών έχει πρόθεση να παραχωρήσει στον ιδιωτικό τομέα τους ελέγχους των φορτηγών τους οποίους διεξήγαγε μέχρι στιγμής το ΤΟΜ. Με την τροποποίηση του νομοσχεδίου που ετοιμάζεται για τον περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων (Τεχνικός Έλεγχος) Νόμο, θα προταθεί η ανάθεση της επιθεώρησης των φορτηγών στον ιδιωτικό τομέα. Με αυτή την αλλαγή και κυρίως λαμβάνοντας υπόψιν ότι η επιθεώρηση μικρών λεωφορείων θα ανατεθεί άμεσα σε ιδιώτες, οι τεχνικοί των Επαρχιακών Γραφείων που διενεργούν επιθεωρήσεις θα μπορέσουν να διοχετευτούν στις εξετάσεις, σημειώνει ο Υπουργός Μεταφορών.

Ο Μάριος Δημητριάδης απαντούσε σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκου Κέττηρου σε σχέση με παράπονα πολιτών στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου για καθυστερήσεις (μέχρι και έξι μήνες) που παρατηρούνται για την απόκτηση άδειας οδήγησης. Ο κ. Δημητριάδης παραδέχθηκε ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στη ζήτηση για εξέταση προς απόκτηση άδειας οδήγησης, με αποτέλεσμα τα Επαρχιακά Τμήματα του ΤΟΜ, του Υπουργείου Μεταφορών, να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν άμεσα, λόγω του προβλήματος στελέχωσης σε τεχνικό προσωπικό, καθώς επίσης, λόγω της μείωσης του κονδυλίου της υπερωριακής απασχόλησης, με αποτέλεσμα ο προγραμματισμός για τις ημερομηνίες για εξετάσεις υποψήφιων οδηγών να επεκτείνεται. Με βάση τα δεδομένα αυτά, σημειώνεται, είχε εφαρμοστεί μια εσωτερική ρύθμιση βάσει της οποίας εξεταστές από το Επαρχιακό Γραφείο του Τμήματος Οδικών Μεταφορών Λάρνακας στελέχωναν το Επαρχιακό Γραφείο του ΤΟΜ Αμμοχώστου εκ περιτροπής, με σκοπό την αποφυγή όσο το δυνατόν των καθυστερήσεων.

Ωστόσο, η εν λόγω ρύθμιση δεν ήταν εφικτό να εφαρμοστεί σε μόνιμη βάση λόγω της γενικής υποστελέχωσης που παρατηρείται στα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος. Αλλαγές στη θεωρητική εξέταση για άδεια οδήγησης Το Υπ. Μεταφορών προωθεί τροποποίηση του περί Άδειας Οδήγησης Νόμου, με τρόπο ώστε η προφορική ή και η γραπτή διαπίστωση των γνώσεων του υποψηφίου για απόκτηση άδειας οδήγησης (εξεταζομένου) σε θέματα κανόνων οδικής κυκλοφορίας, οδικής ασφάλειας και οδικής συμπεριφοράς, δηλ. η “θεωρητική εξέταση”, να διενεργείται από εξουσιοδοτημένο από τον Έφορο νομικό πρόσωπο, το “Φορέα Διενέργειας Θεωρητικής Εξέτασης”.

Με το νομοσχέδιο αυτό δύναται να περιοριστεί το πρόβλημα στον προγραμματισμό των εξετάσεων για απόκτηση κυρίως μαθητικής άδειας, για την οποία απαιτείται αποκλειστικά προφορική εξέταση. Ωστόσο, αναφέρεται ότι ένα μέτρο που θα απαμβλύνει το πρόβλημα θα είναι να δοθούν οι έλεγχοι των φορτηγών σε ιδιώτες.

Δημήτρης Στρατής

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.