Σε «ιστορική ευκαιρία» λύσης αναφέρεται το Foreign Office

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να επιτύχουν μία δίκαιη και διαρκή λύση στο Κυπριακό ζήτημα και ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να αδράξουν την «ιστορική ευκαιρία» που υπάρχει τώρα για να τερματιστεί η διαίρεση του νησιού, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει τις προσπάθειες.

Αυτό αναφέρει εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης αξιωματούχος του Foreign Office που ανέλαβε να απαντήσει στο ψήφισμα που είχε επιδώσει στην Ντάουνινγκ Στριτ για την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χρίστος Καραολής προ δύο μηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση 42 ετών από την παράνομη τουρκική εισβολή και ακόλουθη έναρξη της παράνομης κατοχής.

«Εν τέλει τα ζητήματα που ανακύπτουν από τα δύσκολα γεγονότα του καλοκαιριού του 1974 μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά ως μέρος μίας δίκαιης και διαρκούς λύσης στην Κύπρο που προστατεύει τα συμφέροντα αμφότερων των κοινοτήτων», αναφέρει η αξιωματούχος από το Γραφείο Κύπρου του Τμήματος Ανατολικής Μεσογείου του Foreign Office.

Στη συνέχεια, πέρα από την επαναβεβαίωση της βρετανικής στήριξης στις συνομιλίες για λύση και την παρότρυνση για την αξιοποίηση της παρούσας ευκαιρίας για λύση, η επιστολή επαινεί την «ηγεσία» που έχουν επιδείξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί, η οποία έχει επιτρέψει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των δύο κοινοτήτων να επανενώσουν την Κύπρο», αναφέρεται στη συνέχεια στην απαντητική επιστολή του Foreign Office προς τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας.

Στο κείμενο του ψηφίσματος ο κ. Καραολής καλούσε την Πρωθυπουργό εκ μέρους της κυπριακής κοινότητας της Βρετανίας μεταξύ άλλων να απαιτήσει από την Τουρκία «να εργαστεί ειλικρινώς και μέσω απτών πράξεων, όχι κενών λόγων, για την επανένωση της Κύπρου», καθώς επίσης να υπενθυμίσει στην Τουρκία και να την πιέσει να υλοποιήσει «τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την Κύπρο».

Η επιστολή του Foreign Office σημειώνει ότι «η Τουρκία έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει στις προσπάθειες να εξασφαλιστεί μία λύση στην Κύπρο». Στη συνέχεια αναφέρει πως η βρετανική κυβέρνηση «καλωσορίζει τη συνεχιζόμενη από την Τουρκία υποστήριξη μιας λύσης». Προσθέτει ότι «υπουργοί και αξιωματούχοι (της Βρετανίας) συζητούν τακτικά το Κυπριακό με τους Τούρκους ομολόγους τους» και ότι αυτές οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν.

«Εκτιμούμε τους βαθείς ιστορικούς δεσμούς και τις δυνατές σχέσεις φιλίας με την Κύπρο», καταλήγει η επιστολή του Foreign Office με παραλήπτη τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy