Σε λειτουργία το ψηφιακό αρχείο του ΠΡΟΜΗΘΕΑ

Διαδικτυακά στη διάθεση των πολιτών το ψηφιακό αρχείο «Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας – Ρολάνδος Κατσιαούνης»

Το Ινστιτούτο Ερευνών ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανακοινώνει τη λειτουργία του ψηφιακού αρχείου «Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας – Ρολάνδος Κατσιαούνης».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου, στόχος του αρχείου, το οποίο αναβαθμίζεται και ανανεώνεται σε σταθερή βάση, είναι να λειτουργήσει ως κέντρο διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης του κινήματος της Αριστεράς, αλλά και της κυπριακής ιστορίας ευρύτερα.

Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού αρχείου που θα εξυπηρετεί την ερευνητική κοινότητα στην αναζήτηση ιστορικών ντοκουμέντων και αρχειακού υλικού, συγκεντρωμένα σε μια βάση δεδομένων για εύκολο εντοπισμό και πρόσβαση.

Το ψηφιακό αρχείο στεγάζεται στα γραφεία του Ινστιτούτου Ερευνών ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ όπου έχει διαρρυθμιστεί κατάλληλος χώρος με δυνατότητα για ταυτόχρονη έρευνα από δύο χρήστες. Δικαίωμα πρόσβασης στο αρχείο έχουν όλοι οι πολίτες. Οι κανονισμοί χρήσης και οι χρεώσεις θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΠΡΟΜΗΘΕΑ (www.inep.org.cy).

Το προσωπικό αρχείο του Ρολάνδου Κατσιαούνη έχει γίνει δωρεά στο ΑΚΕΛ από την οικογένεια του εκλιπόντος και το Ινστιτούτο Ερευνών ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανέλαβε την ψηφιοποίησή του και καταχώρηση στη βάση δεδομένων για αξιοποίηση από την ερευνητική κοινότητα. Το αρχείο αυτό έχει ψηφιοποιηθεί σχεδόν στην ολότητά του.

Μέρος αυτού έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα αναζήτησης, ενώ σταδιακά θα ενσωματωθεί και το υπόλοιπο αφού τύχει της αναγκαίας αποδελτίωσης και κωδικοποίησης.

Το Ινστιτούτο σημειώνει ότι η διαδικασία της ψηφιοποίησης αρχειακού υλικού και καταχώρησής του στο πρόγραμμα «είναι ένα φιλόδοξο έργο, μια συνεχής και χρονοβόρα διαδικασία που ξεκίνησε δειλά, αλλά σταδιακά παίρνει διαστάσεις και καθιστά τη βάση δεδομένων του Ινστιτούτου ένα αξιοζήλευτο ψηφιακό αρχείο που κάθε ερευνητής οφείλει να επισκεφθεί».

Τι περιλαμβάνει η ψηφιακή βάση δεδομένων μέχρι στιγμής

Μέχρι στιγμής έχει ψηφιοποιηθεί σημαντικό μέρος του αρχείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και μεγάλο μέρος αυτού έχει καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων, ενώ η διαδικασία πλήρους καταχώρησης βρίσκεται καθημερινά σε εξέλιξη. Σε πρώτη φάση έχουν ενταχθεί στη βάση δεδομένων τα ακόλουθα αρχεία:

Εφημερίδες:

pyrsos
• Πυρσός 1922 – 1925
• Εργάτης 1927
• Νέος Εργάτης 1928 – 1929
• Νέος Ανθρωπος 1925 – 1929

 

 

 

 

Περιοδικά:

dhmokraths
• Δημοκράτης 1948 – 1954
• Νέος Δημοκράτης 1960 – 2003
• Νέα Πολιτεία 1951 – 1954 (ΑΟΝ)
• Πρωτοπόροι της νέας γενιάς (ΑΟΝ)
• Φλόγα
• Ανόρθωση
• Ανεξάρτητος
• Προλάτης
• Προμηθέας
• Κυπριακά Νέα
• Ελεύθερη Πατρίδα

 

Ανακοινώσεις της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ 1960 – 2013
Ομιλίες στελεχών 1960 – 1998
Συνεντεύξεις στελεχών 1959 – 1996

Επιπλέον, ψηφιοποιήθηκαν κατηγορίες εγγράφων και εκδόσεων όπως:

eklogiko programma akel

1. Θέσεις και πολιτικές αποφάσεις συνεδρίων ΑΚΕΛ και ΕΔΟΝ.
2. Καταστατικά και κανονισμοί λειτουργίας του ΑΚΕΛ.
3. Εκλογικά προγράμματα και υλικά (1982, 1991, 1996, 1998, 2001, 2003, 2008).
4. Υλικά από το Μουσείο Παπαϊωάννου.
5. Ορισμένα εγχειρίδια και ειδικές εκδόσεις του κόμματος διαφόρων περιόδων.
6. Μαρτυρίες από βετεράνους του ΚΚΚ – ΑΚΕΛ.

 

 

 

Εχει, επίσης, ενταχθεί στη βάση δεδομένων και το αρχείο της ΕΔΟΝ για την έρευνα των σχέσεων της ε/κ και τ/κ κοινότητας στα έτη 1920-1974 (έρευνα στον Τύπο της εποχής σε ε/κ και τ/κ εφημερίδες).

Επικοινωνήστε με τον ΠΡΟΜΗΘΕΑ για διάσωση αρχειακού υλικού

Παράλληλα, το Ινστιτούτο Ερευνών ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ απευθύνει «έκκληση και πρόσκληση προς τον οποιονδήποτε πολίτη κατέχει αρχειακό υλικό που σχετίζεται πρωτίστως (αλλά όχι μόνο) με την ιστορία της κυπριακής Αριστεράς και που ενδιαφέρεται για τη διάσωση και προβολή του, να επικοινωνήσει με τον Προμηθέα για να διευθετήσουμε τη διαδικασία καταγραφής και ψηφιοποίησής του, ώστε να συμπεριληφθεί στη βάση δεδομένων». Επικοινωνία: τηλ. 22432111, email: [email protected]

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy