Σε μακροχρόνια καταγραφή του κόστους των κοινωνικών παροχών προχωρά το Γεν. Λογιστήριο

Στον υπολογισμό των κοινωνικών παροχών σε μακροχρόνια βάση προτίθεται να προχωρήσει το Γενικό Λογιστήριο, στο πλαίσιο των διεργασιών για τον καταρτισμό του αρχικού ισολογισμού του κράτους σε δεδουλευμένη λογιστική βάση αντί της ταμειακής βάσης που εφαρμόζεται σήμερα.

Το Γενικό Λογιστήριο δημοσίευσε πρόθεση προκήρυξης διαγωνισμού για την αγορά υπηρεσιών αναλογιστή, ή αναλογιστικού οίκου, για την αποτίμηση των κοινωνικών παροχών σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Υπενθυμίζεται ότι το Γενικό Λογιστήριο μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προετοιμάζει τη μετάβαση του δημοσίου τομέα στη λογιστική βάση των δεδουλευμένων εσόδων και εξόδων.

Στην ταμειακή βάση, μια συναλλαγή καταγράφεται όταν εισπράττονται ή καταβάλλονται μετρητά, ενώ στην δεδουλευμένη βάση οι συναλλαγές παρουσιάζονται την στιγμή της ανάληψης μιας δέσμευσης.

«Από την ώρα που δεσμεύεται το κράτος για οποιαδήποτε σύμβαση, όλες οι οικονομικές συναλλαγές που απορρέουν από τη σύμβαση θα καταχωρούνται (και όχι την ημέρα της πληρωμής)», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Γενικό Λογιστήριο σκοπεύει να αποτιμήσει το ύψος των δαπανών για τις κοινωνικές παροχές.

«Είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσουμε να δώσουμε την αληθινή και δίκαιη εικόνα των οικονομικών καταστάσεων του κράτους. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε το κάθε συστατικό μέρος στη σωστή του διάσταση», είπε η κ. Γεωργίου και συμπλήρωσε: Όπως είναι τα περιουσιακά στοιχεία, έτσι και οι υποχρεώσεις είναι ένα κομμάτι της πληροφόρησης που οφείλουμε να συλλέξουμε στις οικονομικές καταστάσεις του κράτους.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της μετάβασης στη νέα λογιστική βάση, το Γενικό Λογιστήριο ξεκίνησε ήδη και την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του κράτους.

Στόχος του Γενικού Λογιστηρίου, είναι την 1η Ιανουαρίου του 2020 να καταρτιστεί ο αρχικός ισολογισμός του κράτους επί της δεδουλευμένης λογιστικής βάσης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy