Σε μαζική συμμετοχή στην επίσκεψη Ευρωβουλευτών στην Αμμόχωστο καλεί ο Τ. Χατζηγεωργίου

Σε μαζική συμμετοχή των πολιτών κατά τη διάρκεια επίσκεψης μελών της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αμμόχωστο, τον Μάιο, καλεί ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου. «Πρέπει να ξανακοιτάξουμε εάν υπάρχει κάρβουνο κάτω από τις στάχτες. Να μην αναζητούμε την λύση του Κυπριακού πάντα σε κάποιους άλλους, αλλά να δούμε αν εμείς το πιστεύουμε», τονίζει.

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχωρεί στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς – Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE – NGL) σχολιάζει τη δολοφονία δημοσιογράφων σε κράτη μέλη της ΕΕ,  μιλάει για το Κυπριακό, για την πρωτοβουλία του να προωθήσει την επικείμενη νέα επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής Αναφορών στην Αμμόχωστο 10 χρόνια μετά την πρώτη και αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει επανεκλογή με το ΑΚΕΛ, στο πέρας της θητείας του δεν θα συνταξιοδοτηθεί.

Τραγική υπόθεση η δολοφονία δημοσιογράφων στην Ευρώπη, να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη οι ηθικοί αυτουργοί
———————


Σε ερώτηση για δήλωση την οποία έχει προσυπογράψει σχετικά με την Μαρία Εφίμοβα, πληροφοριοδότρια της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου από την Μάλτα Δάφνη Γκαλίτσια σε σχέση με την Κύπρο, ο κ. Χατζηγεωργίου αναφέρει ότι «παρά το γεγονός ότι η ίδια ήταν μια από τις πηγές της Γκαλίτζια στην Μάλτα, βγήκαν διάφορες πληροφορίες στην Κύπρο που την συνέδεαν, νομίζω με ένα λανθασμένο τρόπο παρά με σκοπιμότητα, με τον φόνο».

Είναι, προσθέτει, «μια αισχρή προσέγγιση τουλάχιστον μέσα από τους τίτλους, γι αυτό και εμείς προχωρήσαμε σε επιστολή και προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου να δούμε τί ακριβώς συμβαίνει γύρω από το ζήτημα αυτό, δεδομένου ότι υπάρχει και μια καταγγελία εναντίον της στην Κύπρο και ζητείται η σύλληψή της». Για ποιο θέμα, λέει, «δεν είναι καθαρή η εικόνα».

Εν πάση περιπτώσει, συνεχίζει ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, «εμείς θέλοντας να προστατέψουμε και τις πηγές της πληροφόρησης και τους ίδιους τους δημοσιογράφους οι οποίοι διερευνούν ζητήματα φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής, πιο σωστά μεγάλης κλεψιάς από τις τσέπες των ανθρώπων, θέλοντας να προστατέψουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που διακινδυνεύουν, προβήκαμε και σε αυτή την ενέργεια που είναι μια από πάρα πολλές άλλες».

Κληθείς να σχολιάσει δύο περιστατικών δολοφονίας δημοσιογράφων σε σύντομο διάστημα σε κράτη μέλη της ΕΕ αναφέρει ότι «είναι μια τραγική υπόθεση αυτή».

Δεν νομίζω, σημειώνει ο κ. Χατζηγεωργίου, «ότι υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να περιγράψει διαφορετικά αυτό το ζήτημα πέρα από το να εκφράσει θυμό και αγανάκτηση».

Και νομίζω, λέει, «ότι και ο ίδιος ο δημοσιογραφικός κόσμος, αλλά και ο κόσμος της πολιτικής και οι πολίτες πρέπει με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν να υπερασπιστούν τη δημοσιογραφία, την ελεύθερη έκφραση και πολύ περισσότερο ανθρώπους που διερευνούν πράγματα διακινδυνεύοντας την ζωή τους».

Εκφράζει παράλληλα την ελπίδα «ότι και ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας της Γκαλίτσια στη Μάλτα, αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί και οι εκτελεστές του Σλοβάκου δημοσιογράφου να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη». Πέραν αυτού, τονίζει, να γίνει «γνωστό ότι η Αστυνομία μπορεί. Είναι μεγάλη υπόθεση αυτό». Διότι, αναφέρει, «αν χάνεται η δυνατότητα των αστυνομικών να βρίσκουν ποιοι είναι οι ένοχοι πίσω από τα εγκλήματα τότε αυξάνεται και το έγκλημα».

Δεν μπορείς να ασκήσεις πίεση στην Τουρκία μέσα από tweets
————–


Σε ερώτηση για τις προκλήσεις για την Κύπρο εντός ΕΕ ο κ. Χατζηγεωργίου αναφέρει «το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου είναι το Κυπριακό. Εκ δευτέρου, αλλά καθόλου δευτερεύων είναι και το ζήτημα της οικονομίας και των ΜΕΔ που συζητείται αυτές τις ημέρες».

«Όσον αφορά το Κυπριακό η μπάλα ασφαλώς και βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας αλλά αυτό δεν πρέπει να κάνει εμάς να νομίζουμε ότι δεν έχουμε καμιά δυνατότητα καμιάς ενέργειας», λέει.

Στην ΕΕ, προσθέτει, «ένεκα ακριβώς της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Δημοκρατία στην Τουρκία, αυξάνεται η πίεση έναντι της Τουρκίας και φυσιολογικά αυτό ενισχύει δικές μας προσπάθειες υπεράσπισης των δικών μας συμφερόντων».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η ΕΕ έχει μεν την φιλοδοξία επίλυσης του Κυπριακού, αλλά δεν είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι αναλαμβάνει οποιοδήποτε βαρύ ρόλο, σημαντικό ρόλο, προς την κατεύθυνση πίεσης στην Τουρκία πέραν από δηλώσεις, ψηφίσματα που περάσαμε στην Ευρωβουλή». Και αν θέλετε να το υποσκάψω και λίγο, προσθέτει, «και μέσα από tweets αρχηγών κρατών ή εκπροσώπων της ΕΕ». Είναι αστείο σήμερα, λέει, «να ακούς ότι η αντέδρασε η ΕΕ μέσω του Twitter, ας πούμε».

«Αν δεν έχεις πάρει τηλέφωνο, αν δεν έχεις επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Τουρκίας για να αναλύσεις, να εξηγήσεις, να πιέσεις, όλα τα άλλα αποτελούν απλώς φραστικές, σημαντικές εξελίξεις», σημειώνει.

Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι ο ίδιος «δεν υποβαθμίζω καθόλου τον ρόλο της ΕΕ». Μπορούμε να ψέγουμε την ΕΕ για χίλια δυο πράγματα και καλώς το κάνουμε εκεί όπου χρειάζεται, αναφέρει, «αλλά ας σκεφτεί κανείς και που θα ήταν η βάση της Κύπρου, ο θεμελιός μας, εάν δεν ήμασταν μέλος της ΕΕ».

Όλοι στην Αμμόχωστο τον Μάιο
——–


Σε ερώτηση που σκοπεύει να επικεντρωθεί στο υπόλοιπο της θητείας του ο κ. Χατζηγεωργίου μιλάει για την επίσκεψη στις 7 και 8 Μαΐου αντιπροσωπείας της Επιτροπής Αναφορών στην Αμμόχωστο.

«Ήταν μια πρωτοβουλία δική μου διότι είχα συνειδητοποιήσει ότι πέρασαν δέκα χρόνια από την προηγούμενη επίσκεψη, κερδήθηκε ένα ψήφισμα που κάποιος μπορεί να πει ότι ήταν σημαντικό, αλλά κανείς δεν πρέπει να επαναπαύεται σε αποξηραμένες δάφνες», αναφέρει.

«Μια νέα επίσκεψη λοιπόν, μπορεί να προσθέσει, όχι επειδή θα επαναλάβουμε ένα καλό ψήφισμα το οποίο θα μπει επίσης σε ένα καινούριο συρτάρι, αλλά γιατί κατά την πρότασή μου – αυτό έλεγε και η πρώτη μου ανακοίνωση μετά την απόφαση της Επιτροπής Αναφορών να επισκεφθεί την πόλη – εάν εκείνη την ημέρα συμπορευθούν μαζί με τους 5 ή 7 Ευρωβουλευτές που θα έρθουν όσοι Κύπριοι επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθεια της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

«Πρέπει να ξαναμετρηθούμε. Πρέπει να ξανακοιτάξουμε εάν υπάρχει κάρβουνο κάτω από τις στάχτες. Να μην αναζητούμε την λύση του Κυπριακού πάντα σε κάποιους άλλους, αλλά να δούμε αν εμείς το πιστεύουμε», τονίζει.

Θεωρώ, προσθέτει, «ότι όλοι συμφωνούν μαζί μου ότι έχει υποσκαφθεί αυτή η πίστη, ένεκα των 43 ετών, του ότι η Τουρκία έβαλε βαθιά τα πόδια της στην Κύπρο, ένεκεν της κόπωσης της διεθνούς κοινότητας και της δικής μας».

Αλλά, σημειώνει, «μεγάλα προβλήματα επιλύονται μόνο από πολύ σπουδαίους ηγέτες και πείσμωνες λαούς».

Απευθύνει έκκληση «στους Κύπριους – και δεν λέω οι Αμμοχωστιανοί γιατί είναι υπόθεση όλης της Κύπρου – εκείνη την ημέρα να είναι μαζί μας για να εκφρασθεί η βούληση των Κυπρίων, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων και να αποδοθεί η πόλη αλλά πρωτίστως να σπρωχτεί η επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Σε ερώτηση αν η αντιπροσωπεία θα έχει και επαφές με Τουρκοκύπριους απάντησε «ασφαλώς, το πρόγραμμα δεν έχει καθοριστεί ακόμα αλλά βέβαια θα έχουμε» Αναφορά κάνει, μεταξύ άλλων, στην Δικοινοτική Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο, λέγοντας ότι την «προτείναμε πρόσφατα να πάρει το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη στην Αμμόχωστο αναφέρει ότι «την ημέρα εκείνη αναμένω και Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει κάνει ήδη αρκετές επαφές και με Τουρκοκυπριακά σύνολα που στηρίζουν την επιστροφή της πόλης.

Υπενθυμίζει παράλληλα ότι η Δήμος Αμμοχώστου θα αναλάβει τις οποιεσδήποτε ενέργειες πρέπει να γίνουν στην Κύπρο γύρω από αυτό το πράγμα και σημειώνει ότι ο Δήμος Αμμοχώστου θα επισκεφθεί την τελευταία εβδομάδα Μαρτίου για επαφές το Ευρωκοινοβούλιο.

Αλλά, τονίζει, «αν εκείνη την ημέρα δεν υπάρχει κίνηση πολιτών που να πλαισιώσει δυναμικά την επίσκεψή μας το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να εκδώσουμε ξανά ένα καινούριο ψήφισμα και δίκαια κάποιος δημοσιογράφος θα με ρωτήσει ‘ε και τί;’»

Δεν μπορώ να υποστηρίξω επανεκλογή με το ΑΚΕΛ, αλλά δεν θα συνταξιοδοτηθώ
——–


Σε ερώτηση αν προτίθεται να διεκδικήσει μια νέα θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Χατζηγεωργίου υπενθυμίζει ότι «το ΑΚΕΛ έχει απόφαση στο τελευταίο του συνέδριο ότι τρεις θητείες και τέρμα». Άρα, λέει, «εγώ δεν έχω την δυνατότητα με το ΑΚΕΛ να υποστηρίξω επανεκλογή».

«Θέλω όμως να προσθέσω το εξής: Η πρώτη αιτία θανάτου για ανθρώπους πάνω των 55, μην ακούτε ότι είναι ο καρκίνος και η καρδιά, είναι η συνταξιοδότηση και εγώ δεν θα συνταξιοδοτηθώ», σημειώνει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy