Σε «μερικά χρόνια» το πλάνο για αποζημίωση των κουρεμένων

Σε μερικά χρόνια – πιθανότατα πέραν της δεκαετίας – θα καθοριστούν τα κριτήρια για το ποιοι θα αποζημιωθούν για το κούρεμα του 2013, με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης – μιλώντας ενώπιον της Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και ερωτηθείς ποιοι, πότε και πόσα θα λάβουν ως αποζημίωση – είπε ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση όσον αφορά τα κριτήρια θα πρέπει να μαζευτεί ένα σεβαστό ποσό στο Ταμείο, ύψους 200 – 300 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε, φέτος το κράτος θα εισφέρει στο Ταμείο 25 εκατ. ευρώ ενώ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να περιληφθούν στο Ταμείο κρατική υπηρεσία η οποία δεν αξιοποιείται, όπως κρατικά φιλέτα. Ωστόσο δεν ήταν σε θέση να αναφέρει πόσα θα εισφέρει το κράτος το 2018 και τα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι εάν το κράτος εισφέρει στο Ταμείο 25 εκατ. ευρώ το χρόνο, θα χρειαστούν 12 χρόνια ώστε να μαζευτεί το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για τα κριτήρια του ποιοι, πότε και πόσα θα λάβουν ως αποζημίωση.

Εν τω μεταξύ όπως ανέφερε ο Χ. Γεωργιάδη το συνολικό ποσό του κουρέματος των καταθέσεων είναι 7,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ αφορά Κύπριους φυσικά πρόσωπα, 1 δισ. ευρώ Κυπριακά νομικά πρόσωπα, 960 εκατ. ευρώ Ταμεία Προνοίας και Συντάξεως, και οι υπόλοιποι ξένοι. Επίσης ανέφερε ότι τα αξιόγραφα που χάθηκαν είχαν ονομαστική αξία 1,2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι εάν το κράτος εισφέρει στο Ταμείο 25 εκατ. ευρώ το χρόνο, θα χρειαστούν 118,4 χρόνια ώστε να καλυφθούν οι κύπριοι καταθέτες και τα Ταμεία Προνοίας.

Επίσης αν προστεθούν και τα αξιόγραφα θα χρειαστούν άλλα 48 χρόνια.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy