Σε ΝΑΤΟική θάλασσα μετατρέπεται το Αιγαίο

Η μετατροπή του Αιγαίου σε ΝΑΤΟική θάλασσα, με το πρόσχημα της ανάσχεσης της δράσης των κυκλωμάτων που μεταφέρουν παράνομα τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ήδη, εν πλω, μετά και τις σχετικές αποφάσεις, βρίσκεται η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ (Standing NATO Maritime Group 2 – SNMG2). Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η διοίκηση της δύναμης θα παραμείνει σε γερμανικά χέρια. Ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ έδωσε ήδη εντολή στη μόνιμη συμμαχική δύναμη υπό τη γερμανική διοίκηση του πλοίου Γενικής Υποστήριξης «Βόννη», που βρίσκεται αυτήν την περίοδο στην Κύπρο, να πλεύσει προς το Αιγαίο, ενώ τα 5 πλοία που αποτελούν τη δύναμη, θα ενισχυθούν από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα, όπως σημειώνουν και πηγές του υπουργείου Άμυνας, το μέγεθος του στόλου θα φτάσει τα 57 πλοία.

Το πλοίο Γενικής Υποστήριξης «Βόννη» ανήκει στα μεγαλύτερα πλοία του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο «επιπλέων κολοσσός», όπως αποκαλείται, θεωρείται ως πλωτό στρατηγείο, καθώς διαθέτει σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, χώρο απονήωσης και προσνήωσης για ελικόπτερα, νοσοκομείο με χειρουργικό τμήμα, καταλύματα για στρατιωτική δύναμη 200 ανδρών και πλήρωμα 230 ανδρών και γυναικών.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ που αναλαμβάνει ανάλογη αποστολή αναγνώρισης και παρακολούθησης, επιβεβαιώνοντας ότι το Προσφυγικό θα αξιοποιηθεί ως μοχλός προώθησης μιας σειράς επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Αν και οι τελικές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, το μόνο ξεκάθαρο είναι ότι τα πλοία που θα συμμετάσχουν σε αυτή την αποστολή θα καταγράφουν στοιχεία και φωτογραφίες από δορυφόρους, ελικόπτερα και άλλα μέσα του ΝΑΤΟ και θα ενημερώνουν άμεσα τις ελληνικές και τις τουρκικές ακταιωρούς ώστε να κάνουν τις επόμενες κινήσεις μέσα στα χωρικά ύδατα της κάθε χώρας, όπως και τη Frontex.

Στη θεωρία, οι Ένοπλες Δυνάμεις κάθε πλευράς θα επιχειρούν αποκλειστικά στα δικά τους εθνικά ύδατα και όχι στα διεθνή. Κάτι που στην πράξη δεν λέει τίποτε, εφόσον η Τουρκία γκριζάρει συστηματικά τα ελληνικά χωρικά ύδατα και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, όπως επιβεβαίωσε την ίδια κιόλας μέρας που ελήφθη η απόφαση η τουρκική αντίδραση στις ελληνικές έρευνες εντοπισμού του ελικοπτέρου του ΠΝ που συνετρίβη.

Να θυμίσουμε, επίσης, ότι στη ΝΑΤΟική δύναμη SNMG2 εκτός από την ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς» είναι ενταγμένη και επιχειρεί και η τουρκική «Barbaros», γνωστή και από τους συνεχείς διάπλους του Αιγαίου και τις παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων. Επομένως, με όποιο σχήμα κι αν παρουσιαστεί η όλη υπόθεση, τουρκικό πλοίο θα αναλαμβάνει επιχείρηση στο Αιγαίο υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα και με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy