Σε νέα ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων

1360
ΠΗΓΗ KΥΠΕ

Κάτω από το φράγμα του 3% υποχώρησαν οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές κεφαλαίων, επιτυγχάνοντας τη χαμηλότερη απόδοση που καταγράφηκε ποτέ σε μακροπρόθεσμο ομόλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΚΥΠΕ, η απόδοση του ομολόγου λήξης 2025, που ως το μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογο στις αγορές αποτελεί το σημείο αναφοράς, τύγχανε διαπραγμάτευσης σήμερα στο 2,94%, που αποτελεί νέο χαμηλό όλων των εποχών. Σημειώνεται ότι το κουπόνι κατά την έκδοση του ομολόγου είχε διαμορφωθεί στο 4,25%.

Με βάση τα στοιχεία, η διαφορά (spread) μεταξύ της απόδοσης του γερμανικού 10ετούς και του κυπριακού αντίστοιχου ομολόγου έχει υποχωρήσει στις 287 μονάδες βάσης από 370 μονάδες, που ήταν στην αρχή του 2017 και τις 418 μονάδες, που ήταν ένα χρόνο πριν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ είχε δηλώσει κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρία του Eurogroup στη Μάλτα τον περασμένο Απρίλιο πως «οι αποδόσεις του κυπριακού χρέους υποχωρούν περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, με τo spread σε σύγκριση με τη Γερμανία να μειώνεται τους τελευταίους μήνες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Οι αποδόσεις των ομολόγων και οι οίκοι αξιολόγησης

Και ενώ οι οίκοι αξιολόγησης διατηρούν την Κύπρο στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (κάτω από την επενδυτική κατηγορία), οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αντίστοιχες της Πορτογαλίας, μια χώρα με επενδυτική αξιολόγηση. Ενδεικτικά, η απόδοση του πορτογαλικού 10ετους βρισκόταν σήμερα στο 3,25.

Αυτό, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, καταδεικνύει πως οι επενδυτές αξιολογούν την Κύπρο σε αντίστοιχα επίπεδα με την Πορτογαλία, η οποία ωστόσο βρίσκεται σε επενδυτική κατηγορία. Παράλληλα, η Πορτογαλία ως χώρα με επενδυτική αξιολόγηση, έχει επωφεληθεί σημαντικά από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (αγορές ομολόγων €26 δις), ενώ η Κύπρος είχε πολύ μικρή συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (αγορές ομολόγων ύψους €248 εκ.) λόγω της μη επενδυτικής κατηγορίας και της εξόδου από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής το Μάρτιο του 2016.

Την ίδια εικόνα παρουσιάζει το spread μεταξύ των ομολόγων των δύο χωρών σε σύγκριση με το γερμανικό bund. Σήμερα το spread της Κύπρου βρισκόταν στις 287,5 μονάδες βάσης, ενώ το αντίστοιχο της Πορτογαλίας βρισκόταν στις 285 μονάδες. Το τελευταίο εξάμηνο μάλιστα το spread του κυπριακού ομολόγου βρισκόταν σε χαμηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο της Πορτογαλίας, μιας χώρας που εξήλθε του μνημονίου νωρίτερα από την Κύπρο.

Πτωτικά και τα υπόλοιπα κυπριακά ομόλογαΜετά τα εγχώρια ομόλογα δημοσίου, οι αποδόσεις των οποίων έχουν υποχωρήσει σε αρνητικά επίπεδα και οι αποδόσεις και των κυπριακών ΕΜΤΝ μικρότερων λήξεων υποχωρούν σε επίπεδα κοντά στο μηδέν. Ενδεικτικά, η απόδοση του ομολόγου που λήγει το 2019 βρισκόταν στο 0,54%, η απόδοση του ομολόγου λήξης 2020 στο 0,94%. Εξάλλου, οι αποδόσεις των άλλων δύο κυπριακών ομολόγων λήξης 2022 και 2023 βρίσκονταν σήμερα στο 2,16% και 2,63% αντίστοιχα.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.