Σε πόλεμο με τον Πρύτανη το διοικητικό προσωπικό

Ανοικτή επιστολή απάντηση προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνο Χριστοφίδη για τη συνέντευξή του στο sigmalive απέστειλε το ΔΣ της Ένωσης Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Όπως αναφέρει η επιστολή, ο Πρύτανης στη συνέντευξή του με ημερομηνία 28 Μαρτίου 2015, εσκεμμένα αναφέρει ανακρίβειες παραπλανώντας την κοινή γνώμη. Αναφέρουν ότι οι ωρομίσθιοι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ) ήταν έτοιμοι να κατέλθουν σε στάση εργασίας στις 27 Μαρτίου διεκδικώντας το δικό τους δικαίωμα για δημιουργία Ταμείου Προνοίας, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση, πέραν της εικοσαετίας, στις ενέργειες του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά και για την ελλιπή ενημέρωση σε ένα τόσο ζωτικό συνδικαλιστικό θέμα.

Η διαφορά είναι, όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο Πρύτανης ενοχλήθηκε όταν η συντεχνία προέβηκε στην εξαγγελία μέτρων, ενδιαφερόμενος μόνο για την εικόνα του Πανεπιστημίου, αλλά αδιαφορώντας για την ουσία των γεγονότων, όπως και για σωρεία άλλων εργασιακών προβλημάτων.

Στην επιστολή αναφέρουν ότι η λειτουργία Ταμείου Προνοίας, όπως και η καταβολή των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, σε οποιοδήποτε οργανισμό ή εταιρεία, ουδόλως συνδέεται με το ύψος των απολαβών των υπαλλήλων, πόσο μάλλον όταν αυτό αφορά στους πλέον χαμηλόμισθους υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τον καλούν, επίσης, να εγκαταλείψει τις όποιες σκέψεις για επαναδιαπραγμάτευση του μισθολογίου των ωρομισθίων, το οποίο εδώ και δύο χρόνια, μετά από έντονες προσπάθειες της ΕΔΙΠΠΑΚ, έχει εναρμονιστεί με αυτό του δημοσίου.

Επίσης, τον καλούν να προβληματιστεί για τις υψηλές αμοιβές και ωφελήματα των αρκετών ακαδημαϊκών, φέροντας μεταξύ άλλων ως παραδείγματα το μηνιαίο μισθό της κλίμακας Α15 – Α16 που μεταφράζεται σε 70 μέχρι 90 χιλιάδες ευρώ ετησίως, τις αμοιβές από διδασκαλία σε αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα όπως το ΜΒΑ το οποίο ανήκει στο ΠΚ, τις θεσμοθετημένες αμοιβές από παροχή υπηρεσιών σε τρίτους όπως διδασκαλία, συμβουλευτικές υπηρεσίες, συμμετοχή σε διοικητικά συμβούλια και διοίκηση ιδιωτικών εταιρειών και τις αμοιβές από εξωτερικά ερευνητικά προγράμματα και κατανομές ποσών από τον προϋπολογισμό για ερευνητική δραστηριότητα.

Καλούν επίσης να τεκμηριώσει τη θέση του για ύπαρξη κομματικών κινήτρων πίσω από τις ενέργειες της ΕΔΙΠΠΑΚ και του απερχόμενου Πρόεδρου της, δηλώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση οι κατηγορίες του παραμένουν μόνο συκοφαντίες που προφανώς “εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια”.

Σε άλλο σημείο της επιστολής, αναφέρουν ότι η εξαγγελθείσα στάση εργασίας του Μάρτη 2015, είχε ως αποτέλεσμα τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για εξέταση εκ μέρους του ΠΚ, του προσχεδίου κανονισμών λειτουργίας Ταμείου Προνοίας που η ΕΔΙΠΠΑΚ υπέβαλε και των ποσοστών εισφοράς του εργοδότη και χαρακτήρισαν λυπηρό το γεγονός ότι η τροχοδρόμηση πρακτικών επίλυσης του θέματος να διασφαλίζεται μόνο μέσα από τη διαδικασία επίκλησης δυναμικών μέτρων εκ μέρους των εργαζομένων.

Η στάση εργασίας δεν αποτελούσε αυτοσκοπό αλλά κατέληξε να είναι το μόνο μέτρο για να αφυπνιστεί το ΠΚ, το οποίο δυστυχώς μέχρι και σήμερα φαίνεται να αμφισβητεί την υποχρέωση διαβούλευσης με τη συντεχνία, ειδικά σε ότι αφορά στον καθορισμό των ποσοστών εισφοράς του εργοδότη, προστίθεται τέλος στην επιστολή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy