Σε ρυθμιστή των εκλογών… ανάγουν τα αμπελοπούλια

Μαζική συγκέντρωση κυνηγών στο Παραλίμνι

Ρυθμιστές των εκλογών δηλώνουν ευθέως πλέον οι κυνηγοί οι οποίοι απαιτούν ικανοποίηση των αιτημάτων τους έναντι των ψήφων…

Την περασμένη Τετάρτη έγινε στο Παραλίμνι η μεγαλύτερη συγκέντρωση κυνηγών με άνω των 2 χιλιάδων ατόμων να συρρέουν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου για να απαιτήσουν από την Πολιτεία δύο κυρίως πράγματα: Πρώτον, τροποποίηση της νέας νομοθεσίας Περί Προστασίας και Διατήρησης των Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων η οποία ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο στη Βουλή και, δεύτερον, έλεγχο της δράσης των ακτιβιστών. “Αυτή η συγκέντρωση δείχνει ποιοι θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών.

Η Αμμόχωστος διαχρονικά εκλέγει τον Πρόεδρο αυτού του κράτους. Τον ερχόμενο Γενάρη εσείς εκλέγετε τον επόμενο Πρόεδρο”, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος ομιλητής Κώστας Κρασάς εκ μέρους του Κινήματος με την ονομασία ”Κίνημα Αμμόχωστος Διεκδικώ” υπό τη σκέπη του οποίου τέθηκε η εκδήλωση. Στην ομιλία του ο κ. Κρασάς αναφέρθηκε όχι μόνο στα αμπελοπούλια, αλλά ευρύτερα στο κυνήγι σημειώνοντας ότι οι κυνηγοί ζητούν την αξιοπρέπειά τους και ίσα δικαιώματα με τους Ευρωπαίους.

Για το καυτό θέμα των αμπελοπουλιών, οι κυνηγοί ζητούν να επιτραπούν τα ξόβεργα ως μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όπως είπαν και να αλλάξει ο νόμος σχετικά με την κατοχή μιμητικής συσκευής ώστε να τιμωρείται μόνο όταν χρησιμοποιείται για κυνήγι.

Επίσης για τα αμπελοπούλια επικαλέστηκαν στοιχεία από βιβλιογραφία σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχει ανησυχία για μείωση του πληθυσμού, ενώ επεσήμαναν επίσης ότι ελάχιστο ποσοστό των πουλιών που μεταναστεύουν περνά από την Κύπρο. Επί τούτου, κάλεσαν την Πολιτεία να εστιάσει στους μεγάλους θηρευτές που χρησιμοποιούν δίκτυα παγίδευσης.

Σε ό,τι αφορά τους ακτιβιστές, έκαναν λόγο για ανεξέλεγκτη παρουσία τους σε ιδιωτικές περιουσίες και ζήτησαν έλεγχο της δράσης αυτών των ομάδων οι οποίες, όπως είπαν, δυσφημίζουν την Κύπρο στο εξωτερικό.

Αναφορικά με τις ποινές που έχουν καθοριστεί, ο κ. Κρασάς τις χαρακτήρισε εξωφρενικές ενώ έθεσε επίσης κάποια άλλα αιτήματα όπως αύξηση του αριθμού σκύλων που επιτρέπεται στο κυνήγι και μέτρα για καταπολέμηση των δηλητηριάσεων κυνηγετικών σκύλων.

Ο ομιλητής διάβασε κατάλογο αιτημάτων προς την Πολιτεία τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. “Η σπουδή που επιδεικνύει αυτή η πολιτεία για την πάταξη της λαθροθηρίας γενικά είναι πολύ μεγαλύτερη από τη σπουδή που δείχνει για την πάταξη των ναρκωτικών”, ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος των κυνηγών.

Παρών στη συγκέντρωση ήταν ο δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης και ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευγένιος Χαμπουλλάς που στήριξαν τους κυνηγούς, οι οποίοι συνέλεξαν και πάλι υπογραφές και προειδοποίησαν ότι η επόμενη μεγάλη συγκέντρωση θα γίνει έξω από τη Βουλή. Το θέμα της λαθροθηρίας των αμπελοπουλιών έφτασε μέχρι τη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου όπου ο Υφυπουργός Άμυνας απάντησε σε γραπτές ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τη λαθροθηρία στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο. «

Η αντιμετώπιση της παράνομης πρακτικής αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Διοίκησης των Βρετανικών Βάσεων», ανέφερε ο κ. Λάνκαστερ.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy