Σε συμφωνία οι αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις Φάταχ και Χαμάς

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και η αντίπαλη του παλαιστινιακή οργάνωση Φάταχ ανακοίνωσαν σήμερα μια πρώτη συμφωνία πάνω στους συγκεκριμένους όρους της συμφιλίωσης τους έπειτα από μια δεκαετία καταστροφικών διενέξεων και πρόκειται να αποκαλύψουν τους όρους της συμφωνίας τους, το μεσημέρι στο Κάιρο.

Σε μια θεαματική επίδειξη αυτής της προσέγγισης, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα μεταβεί «μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα» στη Γάζα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζακαρία αλ-Αγά, επικεφαλής του κόμματος Φάταχ του Αμπάς στη λωρίδα της Γάζας. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Αμπάς στη λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Σε μια άλλη έκφραση της συμφιλίωσης, ο Αμπάς θα άρει «πολύ σύντομα» τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν το 2017 για να υποχρεωθεί η Χαμάς να συμφιλιωθεί με την Παλαιστινιακή Αρχή, δήλωσε.

Λίγο νωρίτερα, η Χαμάς είχε ανακοινώσει πως μια «συμφωνία επιτεύχθηκε σήμερα ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φάταχ υπό αιγυπτιακή αιγίδα».

Το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκε. Όμως μια συνέντευξη Τύπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φάγεζ Αμπού Άιτα, ένας εκπρόσωπος της Φάταχ και μέλος της αντιπροσωπείας του κόμματός του στο Κάιρο. Η Χαμάς και η λαϊκή και μετριοπαθής Φάταχ άρχισαν την Τρίτη στο Κάιρο διαβουλεύσεις που περιβάλλονταν με τη μεγαλύτερη μυστικότητα για να συγκεκριμενοποιήσουν μια συμφιλίωση η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Οι συνομιλίες αφορούσαν τις πρακτικές πλευρές της προσέγγισης ανάμεσα στα δύο μέρη, που πριν ακόμη μερικές εβδομάδες ήταν στα μαχαίρια. Πέρα από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, δεν είναι γνωστή ούτε η εμβέλειά της. Η διευθέτηση ακανθωδών ζητημάτων όπως ο έλεγχος της ασφάλειας στη λωρίδα της Γάζας και η τύχη των 25.000 ανδρών της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς υπάρχει κίνδυνος να μετατεθεί για αργότερα.

Τα δύο μέρη έχουν ήδη σηματοδοτήσει πως η ολοκλήρωση της συμφιλίωσης θα πάρει καιρό. Η κατανομή των εξουσιών είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς τα συμφέροντα των μεν και των δε μοιάζουν αντιφατικά. Η Χαμάς κυβερνά τη λωρίδα της Γάζας μόνη της αφότου εκδίωξε από εκεί την Παλαιστινιακή Αρχή, της οποίας προεδρεύει ο Αμπάς, με τίμημα έναν οιονεί εμφύλιο πόλεμο με τη Φάταχ το 2007.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy