Σε τι ελπίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Λίγα 24ωρα πριν από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής 25 Ιανουαρίου, στην οποία οδηγήθηκε η Ελλάδα λόγω της αδυναμίας της προηγούμενης Βουλής να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας του οποίου η θητεία λήγει το Μάρτιο, η πολιτική αντιπαράθεση είναι όσο ποτέ άλλοτε οξυμένη, ενώ παραμένει η αβεβαιότητα ως προς το εάν η Ελλάδα θα έχει κυβέρνηση, αυτοδύναμη ή συνεργασίας από τις 26 του μηνός, ή εάν θα υποχρεωθεί, όπως και το 2012, να οδηγηθεί σε 2η εκλογική μάχη.

Σε αντίθεση με τότε, η τάση του κόσμου, όπως αυτή καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι να υπάρξει κυβέρνηση από αυτές τις εκλογές και να μη γίνουν άλλες. Αυτό είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο, σύμφωνα τουλάχιστον με την εμφανιζόμενη από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δύναμη των κομμάτων αυτή τη στιγμή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι κοντά στην αυτοδυναμία. Δύο μετρήσεις χθες τον φέρνουν στο 33% και του δίνουν περίπου 145 έδρες. Η εξασφάλιση όμως τουλάχιστον 151 εδρών είναι συνάρτηση και άλλων παραγόντων, που μάλιστα δεν έχουν καμία σχέση με το κόμμα που προπορεύεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Ο βασικότερος παράγοντας είναι πόσα από τα λεγόμενα μικρότερα κόμματα θα μπουν στη Βουλή και πόσα όχι. Εάν είναι πολλά τα πρώτα, χαμηλώνει το όριο αυτοδυναμίας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι λίγα, μεγαλώνει – θα πρέπει να υπερβεί το 38% για να βγει αυτοδύναμος.

Από τα πολλά σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες, επικρατεί εκείνο που εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να μην θέλει την αυτοδυναμία εάν, όπως δείχνουν μέχρι τότε οι δημοσκοπήσεις, σε περίπτωση που αυτή επιτευχθεί θα είναι ισχνή. Δηλαδή, θα του δίνει 155-157 έδρες.

«Μία τέτοια κοινοβουλευτική εκπροσώπηση θα μας δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα», δήλωσε στο ΚΥΠΕ στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

«Όσο γλυκό και εάν είναι το συναίσθημα ότι μπορείς να σχηματίσεις κυβέρνηση μόνος σου, στο δύσκολο δρόμο που θα έχουμε να διανύσουμε ιδίως τον πρώτο καιρό, θα προτιμούσα πιο ισχυρή κοινοβουλευτική δύναμη, και εάν αυτή δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με αυτοδυναμία θα πρέπει να επιδιώξουμε συνεργασίες», συμπλήρωσε το ίδιο στέλεχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άποψη αυτή βρίσκει σύμφωνους πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ που επί του παρόντος όμως, προφανώς για να ενισχύσει την προοπτική «ισχυρής αυτοδυναμίας», όπως λέει, αποκλείει τη συνεργασία με κόμματα τα οποία ίσως χρειαστεί όμως όταν και εάν έρθει η στιγμή αναζήτησης ευρύτερων συνεργασιών.

Για παράδειγμα, σε ομιλίες του αυτήν την εβδομάδα, ο κ. Τσίπρας απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ το οποίο, «ως μνημονιακό κόμμα, που έφερε την καταστροφή στον τόπο, δεν έχει καμία θέση στον ΣΥΡΙΖΑ». Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν εδώ ότι «εν ώρα ανάγκης, τα “πρέπει” και τα “οπωσδήποτε” πάνε περίπατο».

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αν και με πιο μαλακό λεξιλόγιο, δεν θέλει και δεν βλέπει συνεργασία ούτε με το Ποτάμι. Αυτή η θέση, όμως, ίσως αναθεωρηθεί σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του αριστερού κόμματος, και ανάγκης του να σχηματίσει συμμαχική κυβέρνηση.

Η διακαναλική Θεοδωράκη

Ο αρχηγός του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ανέπτυξε σήμερα, Τετάρτη, σε διακαναλική συνέντευξή του, τις μη διαπραγματεύσιμες, όπως είπε, θέσεις του κόμματός του για «κάθε περίπτωση συνεργασίας».

Πρώτον, η θέση της αδιατάρακτης ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, μέσα στην ευρωζώνη. Δεύτερον, η λελογισμένη κοινωνική μέριμνα και ανακούφιση προς τους ανθρώπους που έχουν λυγίσει από τα οικονομικά μέτρα και που ζουν υπό συνθήκες βαριάς φτώχειας. Τρίτον η αναδιάρθρωση του διοικητικού και παραγωγικού ιστού της χώρας, με αξιοκρατία και όχι με τις μεθόδους βολέματος του παρελθόντος.

Αυτές οι «βασικές θέσεις» του Ποταμιού, όπως τουλάχιστον διατυπώνονται τώρα από τον ηγέτη του, κρίνεται ότι «είναι κουστούμι που μπορεί εύκολα να φορεθεί και από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία», εφόσον χρειαστεί να κάνει συνεργασία με αυτήν.

Ελπίζει σε «αξιοπρεπή ήττα» η ΝΔ

Το έως τώρα κυβερνών κόμμα, διατηρώντας κάποιες αμυδρές ελπίδες «να κλέψουμε τη νίκη από τον ΣΥΡΙΖΑ στο νήμα», όπως δήλωσε ο εκ των στελεχών του, ο Άδωνις Γεωργιάδης, προσδοκά κατά βάσιν, εφόσον δεν το πετύχει αυτό, τουλάχιστον σε μια πολύ μικρή διαφορά του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό, όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ μέλος του εκλογικού στρατηγείου της ΝΔ, «αφενός μεν θα απαλλάξει το κόμμα από ενδεχόμενες μετεκλογικές αναταράξεις σε περίπτωση βαριάς ήττας, αφετέρου δε θα δημιουργήσει θετική για μας δυναμική σε περίπτωση που πάμε σε επαναληπτικές εκλογές».

Είναι αλήθεια, από την άλλη, ότι αρκετά στελέχη της παράταξης, χωρίς να το λένε ανοικτά, δεν θέλουν β’ γύρο εκλογών, και προτιμούν αντί αυτού «μία ισχνή αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτό, πιστεύουν, «θα καταστήσει αμέσως θνησιγενή την κυβέρνηση Τσίπρα», και πιθανώς να οδηγήσει τη χώρα αφ’ εαυτού σε άλλες εκλογές, όχι επαναληπτικές αυτών της Κυριακής όμως.

Εν τω μεταξύ, το επικοινωνιακό οπλοστάσιο των δύο μονομάχων θα επικεντρωθεί τις τελευταίες τέσσερις μέρες σε συγκεκριμένους στόχους που έχουν επιλέξει οι επιτελάρχες τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στην «επιθετική τακτική» της ΝΔ για το «τι θα αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός σε περίπτωση που βγει η Αριστερά», θα επιμείνει στη δική του «καθησυχαστική τακτική» όπως εκφράζεται στο τελευταίο του διαφημιστικό, τηλεοπτικό μήνυμα που δείχνει τη ζωή στην Ελλάδα, την επομένη των εκλογών, να συνεχίζεται με κανονικούς ρυθμούς, χωρίς πανικό και φόβο, με τους ανθρώπους να έχουν όψη «ήρεμη κι ευχαριστημένη», και το μήνυμα να είναι «η ελπίδα ήρθε».

Το σενάριο «φόβος από τη μία και ελπίδα από την άλλη», είναι κατά τον συγγραφέα και φιλόσοφο Στέλιο Ράμφο, όψεις του ιδίου νομίσματος, και χαρακτηριστικό ενός λαού «που ανέκαθεν περίμενε κάποιον άλλον να τον απαλλάξει από το πρόβλημα, που στην ουσία είναι δικό του».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy