ΣΕΚ και ΠΕΟ: Σύγκρουση με συλλογικές συμβάσεις Δήμων η μόνιμη αγορά υπηρεσιών

Η υποκατάσταση μόνιμων αναγκών με αγορά υπηρεσιών στους Δήμους συγκρούεται με τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις σύμφωνα με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, οι οποίες τοποθετούνται υπέρ της συμπλεγματοποίησης υπηρεσιών αλλά και καλούν τα εμπλεκόμενα  Υπουργεία να υλοποιήσουν τη δέσμευση τους προς τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, και να προχωρήσουν σε εγκρίσεις προσλήψεων για στελέχωση των συνεργείων πρώτης γραμμής.

Σε ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΗΟ – ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ αναφέρουν ότι «προειδοποίησαν έγκαιρα όλους τους Δήμους ότι η υποκατάσταση μόνιμων αναγκών με αγορά υπηρεσιών συγκρούεται με τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις αλλά και τις σχετικές οδηγίες – εγκύκλιους του ίδιου του κράτους». Οι εργαζόμενοι, προσθέτουν, «είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν σε ήδη ειλημμένες αποφάσεις αγοράς υπηρεσιών για συνεργεία σκυβάλων  ή/και εργοδότησης αυτοεργοδοτουμένων που στοχεύουν στην αντικατάσταση μονίμων αναγκών των Δήμων».

Εκφράζεται η «ισχυρή άποψη ότι οι συμπλεγματοποιημένες υπηρεσίες αποτελούν μια αποτελεσματική λύση που θα αποφορτίσει οικονομικά τους Δήμους και σίγουρα θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών». «Είναι πράγματι περίεργο, το γεγονός ότι, ενώ οι εργαζόμενοι στήριξαν τα πορίσματα ανεξάρτητης μελέτης για την Συμπλεγματοποίηση της Υπηρεσίας Σκυβάλων για τους Δήμους της περιφέρειας Λευκωσίας, αυτή να μην υλοποιείται με ευθύνη των ίδιων των εμπλεκομένων Δήμων», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι Δήμοι δεν θα επιλέξουν την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, υιοθετώντας την εισαγωγή συνθηκών εργασίας που παραπέμπουν σε άλλες εποχές», σημειώνεται. 

«Καλούμε τα εμπλεκόμενα  Υπουργεία, Εσωτερικών και Οικονομικών, να υλοποιήσουν τη δέσμευση τους προς τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, και να προχωρήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση σε εγκρίσεις προσλήψεων εργατικού προσωπικού για στελέχωση των συνεργείων πρώτης γραμμής, όπως αυτά της αποκομιδής σκυβάλων», αναφέρεται.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy