ΣΕΚ: Ο ΠτΔ να ασχοληθεί προσωπικά και να επανεξετάσει τα σχέδια για τον Συνεργατισμό

Η ΣΕΚ καλεί την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επανεξετάσουν τα όσα έχουν σχεδιαστεί αναφορικά με το μέλλον του Συνεργατικού Κινήματος στον τόπο.

Σε σημερινή ανακοίνωση η ΣΕΚ αναφέρει ότι «ο Συνεργατισμός τους τελευταίους μήνες πήρε μια πορεία που σταδιακά αλλά σταθερά τον μετατρέπει σ’ ένα αυστηρά εμπορικό τραπεζικό ίδρυμα, που μόνιμος και αποκλειστικός του στόχος είναι το κέρδος».

Προσθέτει ότι «μέσα απ’ αυτή τη διάσταση, το Συνεργατικό Κίνημα έχασε τον κοινωνικό του ρόλο και έχει ηθελημένα διαγράψει την κοινωνική του αποστολή, η οποία δεν υλοποιείται με τη διοργάνωση συναυλιών ή άλλων εκδηλώσεων».

«Θέλουμε να πιστεύουμε πως, ο Νίκος Αναστασιάδης θα ασχοληθεί προσωπικά και σε βάθος με τα όσα τεκταίνονται σήμερα στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και θα λάβει διορθωτικές αποφάσεις που θα καταλαγιάζουν τις ανησυχίες της ΣΕΚ που είναι ανησυχίες ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας», προσθέτει.

Η ΣΕΚ ζητεί να γίνει μια «σε βάθος ανασκόπηση της πορείας, τουλάχιστον, των τελευταίων 36 μηνών, (προσλήψεις, αξιολογήσεις προσωπικού, εργασιακές σχέσεις, πολιτική δανείων και χορηγήσεων, τέλη και χρεώσεις κ.λπ.) και να καθοριστεί νέο στίγμα πλεύσης, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη της δημιουργίας μιας Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσωπο».

Αναφέρει ότι ο Συνεργατισμός σ’ όλα τα στάδια της πολύχρονης ζωής και δράσης του, είχε στο επίκεντρο του τον απλό άνθρωπο, τον εργάτη, τον αγρότη, τον μεροκαματιάρη και μέσα από τη λογική της αλληλεγγύης βοήθησε την Κύπρο – και ιδιαίτερα την ύπαιθρο και την ενδοχώρα – να προοδεύσουν και να αναπτυχθούν και «βοήθησε την Κύπρο να σταθεί όρθια μέσα στα ερείπια που δημιούργησε η τουρκική εισβολή και η πολύχρονη κατοχή».

Το να χρεώνεις π.χ. σήμερα 1 ευρώ τη σελίδα, σύμφωνα με την ΣΕΚ, για την έκδοση κατάστασης λογαριασμού (statement of account), ή να χρεώνεις το συνταξιούχο με 1 ευρώ για κάθε λογαριασμό που ξοφλά π.χ. ΑΗΚ, ΑΤΗΚ, κ.λπ. αποτελεί υπερβολή που ξεπερνά κάθε όριο ανοχής.

«Σίγουρα στην πορεία έγιναν λάθη και υπήρξαν παραλείψεις, ενώ οι πολιτικές παρεμβάσεις για την ικανοποίηση ποικίλων αιτημάτων ήταν μόνιμα παρούσες

Αναφέρει επίσης ότι η αλλαγή πλεύσης του Συνεργατισμού προς την πλήρη εμπορικοποίηση του, δημιουργεί ποικίλες αναστατώσεις και προβληματισμούς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy