Σενάρια επί χάρτου για το σύστημα διοριστέων

• Το Υπουργείο Παιδείας μελετά το ενδεχόμενο αυξημένων μονιμοποιήσεων για να αρθεί το αδιέξοδο

• Σε στάση αναμονής οι εκπαιδευτικές οργανώσεις

• Η νομική πτυχή και η πολιτική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το 30μηνο

Του Σπύρου Σωτηρίου

Φως στην άκρη του τούνελ ξεκίνησε να αχνοφαίνεται για το θέμα του νέου συστήματος διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση, με την μπάλα ωστόσο να βρίσκεται στα πόδια της Κυβέρνησης… και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να βρίσκονται στη στάση αναμονής. Το μεγάλο αγκάθι είναι η διασφάλιση των όσων υπηρέτησαν την εκπαίδευση και όσων έκαναν προϋπηρεσιακή κατάρτιση, πριν την εφαρμογή της οποιασδήποτε πρότασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χ», στο Υπουργείο Παιδείας επεξεργάζονται ένα σενάριο που ενδεχομένως να επιλύσει το πρόβλημα για μια μεγάλη μερίδα αυτών των εκπαιδευτικών που δικαίως διαμαρτύρονται και ζητούν εξασφάλιση της εργασίας τους.

Επιπρόσθετοι μόνιμοι διορισμοί

Ομάδα στο Υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται τα στοιχεία που δόθηκαν από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και μελετά το ενδεχόμενο να προσφερθούν επιπρόσθετες μόνιμες θέσεις στη δημόσια εκπαίδευση την επόμενη διετία, πριν την εφαρμογή του νέου συστήματος. Με αυτό τον τρόπο, το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι θα καταφέρει να μονιμοποιήσει ένα μεγάλο αριθμό των συμβασιούχων (όχι όλους), δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές ανάγκες στα σχολεία λόγω των περικοπών που είχαν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.

Η προσπάθεια αυτή ωστόσο, πιθανόν να προσκρούσει στο Υπουργείο Οικονομικών που θα κληθεί να εγκρίνει τις θέσεις.

Αύξηση βαρύτητας του κριτηρίου της προϋπηρεσίας

Από κει και πέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Παιδείας είναι διαλλακτικός στο να μειωθεί η βαρύτητα των γραπτών εξετάσεων και να αυξηθεί η βαρύτητα του κριτηρίου της εμπειρίας, έτσι ώστε να δοθεί προβάδισμα σε όσους έχουν υπηρετήσει επί σειρά ετών στη δημόσια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την αρχική πρόταση Καδή, η γραπτή εξέταση έχει βαρύτητα μέχρι 50 μονάδες (από τις 100), ενώ η εκπαιδευτική προϋπηρεσία ανέρχεται μόνο μέχρι τις 20 μονάδες. Οι μονάδες της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας δεν δίνουν σημαντικό προβάδισμα σε όσους εργάστηκαν στην εκπαίδευση, καθώς η πρόταση προνοεί για κάθε χρόνο αναγνωρισμένης εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας δύο μονάδες, με μέγιστο αριθμό τα δέκα χρόνια. Οπου υπάρχει συμπληρωμένος αριθμός μηνών, θα παραχωρούνται κατ’ αναλογία οι αντίστοιχες μονάδες. Αρα, για να λάβει κάποιος το μάξιμουμ των 20 βαθμών πρέπει να έχει εργαστεί 10 «γεμάτες» σχολικές χρονιές.

Η νομική πτυχή και ο διπλός κατάλογος

Το Υπουργείο Παιδείας έλαβε δυο γνωματεύσεις από τη Νομική Υπηρεσία για το θέμα του μόνιμου διορισμού των συμβασιούχων.

Η πρώτη αφορά στη συνύπαρξη δυο παράλληλων καταλόγων στο νέο σύστημα διορισμών. Η Νομική Υπηρεσία ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να ισχύσει γιατί δημιουργείται εύνοια μιας ομάδας εκπαιδευτικών εις βάρος μια άλλης ομάδας εκπαιδευτικών. Παρά το γεγονός ότι η γνωμάτευση δόθηκε και στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, αρκετοί την αμφισβητούν και τη θεωρούν πρόχειρη.

«Τόσα χρόνια λειτουργούν διπλοί κατάλογοι σε πολλούς τομείς και δεν υπήρχε πρόβλημα. Τώρα γιατί απαγορεύεται ο διπλός κατάλογος;» διερωτήθηκε στην εφημερίδα μας ο εκπρόσωπος της Επιτροπής των Συμβασιούχων, Γιάννης Τριταίος.
Πρόσθεσε παράλληλα ότι είχε κατατεθεί και εναλλακτική πρόταση για ένα κατάλογο με α’ και β’ μέρος, η οποία και πάλι είχε απορριφθεί.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Ιταλία

Η δεύτερη γνωμάτευση, η οποία δεν δόθηκε στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, αφορά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τους εκπαιδευτικούς στην Ιταλία. Η Ιταλία καλείται να μονιμοποιήσει ή να αποζημιώσει περίπου 300.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με προϋπηρεσία 36 μηνών, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο.

Η Γενική Εισαγγελία μετέφερε στον Υπουργό Παιδείας την άποψή της ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Ιταλία δεν επηρεάζει το σύστημα διορισμών στην Κύπρο και ότι η απόφαση δεν μπορεί να ισχύσει σε κάποια άλλη χώρα.

…η αμφισβήτηση και το 30μηνο του Προέδρου

Από την άλλη, οι εκπαιδευτικοί αμφισβητούν τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας και θεωρούν ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επηρεάζει και την Κύπρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χ» ομάδα συμβασιούχων εκπαιδευτικών έχουν στα χέρια τους νομική γνωμάτευση από ιδιώτη νομικό που αναφέρει ότι όσοι έκαναν προϋπηρεσιακή κατάρτιση και όσοι συμπλήρωσαν 30 μήνες υπηρεσίας καλύπτονται πλήρως από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Ιταλία και ότι το Υπουργείο Παιδείας δημιούργησε υποχρέωση έναντι των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών.

Υπενθυμίζουμε ότι το 30μηνο είχε προταθεί σαν λύση από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι τυχαία, καθώς εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα στην Κύπρο αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι συμβασιούχοι και… αυτοί που παρεμβάλλονται

Μετά τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας, ο Υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος για να εξαιρεθούν ομάδες εκπαιδευτικών από το νέο σύστημα διορισμών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας ο μόνος νόμιμος τρόπος για να διοριστούν όσοι υπηρέτησαν στην εκπαίδευση και όσοι έκαναν προϋπηρεσιακή κατάρτιση είναι να τους προσφερθεί μόνιμος διορισμός. Ωστόσο, ακόμα και αν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα για τόσο μεγάλο αριθμό διορισμών, το Υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να διορίσει και όσους παρεμβάλλονται στον υφιστάμενο κατάλογο διοριστέων. Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στον κατάλογο μεταξύ των συμβασιούχων που υπηρετούν την εκπαίδευση, αλλά δεν είχαν αποδεχτεί το διορισμό όταν τους είχε προταθεί.

Για να διοριστούν όλοι ανεξαιρέτως οι συμβασιούχοι που υπηρετούν σήμερα θα πρέπει να προσφερθεί διορισμός σε όλους όσοι βρίσκονται ανάμεσα στον πρώτο και στον τελευταίο συμβασιούχο κάθε ειδικότητας.

Αν και το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι πρόκειται για πολύ μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών που παρεμβάλλονται στον κατάλογο (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΠ είναι σχεδόν οι διπλάσιοι από τους συμβασιούχους), οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θεωρούν ότι είναι υπερβολική αυτή η εκτίμηση.

Οπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, για παράδειγμα στις μεγάλες ειδικότητες της Μέσης Εκπαίδευσης, Φιλόλογοι, Μαθηματικοί, που είναι πολλοί οι διορισμοί, δεν παρεμβάλλονται αρκετά άτομα.

Η πολιτική δέσμευση του Προέδρου

Ανάμεσα στις εκπαιδευτικές οργανώσεις επικρατεί η άποψη ότι η συζήτηση δεν πρέπει να επικεντρωθεί στη νομική πτυχή του θέματος. Επιμένουν και απαιτούν να τηρηθεί η πολιτική δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη για μονιμοποίηση όσων υπηρέτησαν 30 μήνες στην εκπαίδευση. Θεωρούν ότι ακόμα και αν δεν γίνεται νομικά να εφαρμοστεί η πρόταση για το 30μηνο, θα πρέπει να εφαρμοστεί με πολιτική πράξη.

Για παράδειγμα να εφαρμοστεί το νέο σύστημα σε τέσσερα χρόνια, αφότου διοριστούν οι συμβασιούχοι.

«Δεν μπορούν να πετάξουν τους ανθρώπους που εργάζονται δέκα χρόνια στην εκπαίδευση για να προσλάβουν κάποιον άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά στη «Χ» ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι νομικό. «Το πρόβλημα είναι εκεί και αφορά συγκεκριμένους ανθρώπους. Θα πετάξουμε αυτούς τους ανθρώπους επειδή υπάρχει νομικό ζήτημα;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Ταλιαδώρος ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα για διορισμό αυτών των εκπαιδευτικών και καλεί το Υπουργείο Παιδείας να προτείνει μόνιμο διορισμό σε αυτούς που έχουν σημαντική εκπαιδευτική υπηρεσία, με βάση τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας που έθεσε το όριο των 30 μηνών.

Εκτιμά παράλληλα ότι για να λυθεί το πρόβλημα στη Μέση Εκπαίδευση χρειάζονται 700-800 μονιμοποιήσεις. Δεν είναι εξωφρενικός αριθμός, τονίζει, διότι αυτή τη στιγμή υπηρετούν ήδη στη Μέση Εκπαίδευση 600 συμβασιούχοι.

Στο ακουστικό οι εκπαιδευτικές οργανώσεις

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων (πριν ακόμα κατατεθεί η προηγούμενη πρόταση επί υπουργίας Κυριάκου Κενεβέζου) ότι δεν θα προσέλθουν στο διάλογο αν δεν διασφαλιστούν όσοι εκπαιδευτικοί υπηρέτησαν στην εκπαίδευση και αυτοί που πραγματοποίησαν την προϋπηρεσιακή κατάρτιση.

Με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν δυο παράλληλοι κατάλογοι και την αμφιλεγόμενη απόφαση ότι δεν μπορεί να ισχύσει η «δέσμευση» του Προέδρου Αναστασιάδη για το 30μηνο, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αναμένουν στο ακουστικό για τη νέα πρόταση Καδή σχετικά με τον αριθμό των μόνιμων θέσεων που θα προσφερθούν και αν αυτές οι θέσεις είναι αρκετές για να καλύψουν τους εκατοντάδες συμβασιούχους που υπηρετούν σήμερα στα σχολεία.

Απ’ εκεί και πέρα, εφόσον λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, κόμματα και εκπαιδευτικοί εταίροι είναι έτοιμοι να καθίσουν στο τραπέζι για να συμφωνήσουν το νέο σύστημα διορισμών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy