Σερβία: Μην πετάτε όπλα και χειροβομβίδες στα σκουπίδια

Έκκληση στους πολίτες της να μην πετούν όπλα, χειροβομβίδες και πυρομαχικά στα σκουπίδια, απηύθυνε την Τρίτη η κυβέρνηση της Σερβίας με την ελπίδα να ελαχιστοποιηθούν τα ατυχήματα.

Εκτιμάται ότι στη Σερβία υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες όπλα τα οποία δεν είναι δηλωμένα, μετά τους πολέμους που έλαβαν χώρα κατά τη δεκαετία του 1990 στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Σε αυτά δεν συγκαταλέγονται τα 1 εκατομμύριο εγγεγραμμένα όπλα.

Το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε τον περασμένο μήνα νομοσχέδιο το οποίο επιβάλει αυστηρούς κανόνες για την κατοχή πυροβόλων όπλων, μετά την αύξηση της εγκληματικότητας και περιστατικών που σχετίζονται με την οπλοκατοχή.

Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα έως την 4η Ιουνίου να παραδώσουν τα όπλα τους στην αστυνομία αλλιώς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έως και πέντε χρόνια φυλάκιση για παράνομη κατοχή. Ωστόσο, φοβούμενη η κυβέρνηση ότι οι ιδιοκτήτες όπλων θα προτιμήσουν να τα ξεφορτωθούν, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε ανακοίνωση:

«Το υπουργείο απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην πετούν όπλα, χειροβομβίδες και πυρομαχικά στους κάδους απορριμμάτων. Αντ’ αυτού θα πρέπει να αποταθούν στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και αξιωματικοί θα φτάσουν το συντομότερο δυνατόν για να τα απομακρύνουν με ασφάλεια».

Αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters: «Δεν έχουμε σαφή εικόνα σχετικά με τον αριθμό των παράνομων όπλων, οι εκτιμήσεις ποικίλλουν μεταξύ 200.000 και 900.000, οπότε όσα περισσότερα μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τόσο το καλύτερο».

in.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy