Σφοδρές συγκρούσεις κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας

Η σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και των ανταρτών της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι μεταφέρεται εκτός των «ζωνών αποκλιμάκωσης» που συμφωνήθηκαν στην Αστάνα. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περιοχή όπου συναντιούνται τα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία και το Ιράκ.

Σύμφωνα με ΜΜΕ προσκείμενα στην αντιπολίτευση, αλλά και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι επιθέσεις σημειώθηκαν στην έρημο της Συρίας στα νότια της επαρχίας Χομς, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις διεξάγουν επιθέσεις εναντίον των ανταρτών τις τελευταίες ημέρες.

Επίσης, εκπρόσωπος της ομάδας των ανταρτών με το όνομα «Λιοντάρια της Ανατολής» υποστήριξε ότι αεροσκάφη του συριακού στρατού έκαναν επιδρομές εναντίον της ομάδας του, ενώ ταυτόχρονα την εμποδίζει να προχωρήσει ώστε να αντιμετωπίσει το Ισλαμικό Κράτος, εναντίον του οποίο μάχονται όλοι.

«Το καθεστώς εισήλθε στην περιοχή και έκλεισε τον δρόμο προς τα σημεία που βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος», είπε.

Ανακοίνωσε επίση ότ οι αντάρτες απάντησαν με χτυπήματα στην αεροπορική βάση Καλκαλά και εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που ελέγχεται από τι κυβερνητικές δυνάμεις.

Επισήμανε ότι οι συγκρούσεις έχουν επίκεντρο τον κεντρικό οδικό άξονα που συνδέει τη Δαμασκό με τη Βαγδάτη, αλλά και τον κόμβο που τη συνδέουν με τη Χομς.

Στρατιωτική άσκηση στην Ιορδανία

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι νέες αυτές συγκρούσεις πραγματοποιούνται την ίδια στιγμή που στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας συγκεντρώνονται αμερικανικά, βρετανικά και ιορδανικά στρατεύματα, πιθανώς εν όψει της ετήσιας διεθνούς στρατιωτικής άσκησης «Ανυπόμονος λέων».

Κατά τα ιορδανικά μέσα ενημέρωσης, έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή περίπου 7,5 χιλιάδες στρατιώτες, από 20 χώρες.

Ωστόσο, η άσκηση φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει ανησυχία στη συριακή κυβέρνηση, με τον υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ Αλ Μουαλέμ να προειδοποιεί την Ιορδανία να μη στείλει στρατό στη Συρία, λέγοντας ότι ο επόμενος στόχος των συριακών στρατευμάτων είναι να φτάσει στα κοινά σύνορα Συρίας-Ιορδανίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy