Συχνές ερωτήσεις για τις κουρτίνες

Τι είναι προτιμότερο κουρτινόξυλο ή κορνίζα άλλου τύπου;

Ο χώρος, το στυλ επίπλωσης και η πρακτική ευκολία μας είναι αυτό που θα μας κατευθύνει στο τι θα προτιμήσουμε.

Το κουρτινόξυλο χρησιμοποιείται σε πιο μοντέρνα επίπλωση (δεν είναι όμως κανόνας). Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία σε χρώματα και υλικά, σε κρίκους, πιαστράκια ή τρούκς (ανάλογα την ραφή της κουρτίνας) σε μεγέθη και τελειώματα άκρων έτσι ώστε να είναι αρκετά εύκολο να κατασταλάξει κανείς (αν δεν μπερδευτεί ποιο να πρωτοδιαλέξει). Άπειρες δυνατότητες ραφής της κουρτίνας βοηθούν ώστε να έχουμε κάθε φορά εξαιρετικά αποτελέσματα.

Έχει ωστόσο και μειονεκτήματα. Δεν μπορεί να προσαρμοστεί σιδηρόδρομος που ανεβοκατεβαίνει έτσι γίνεται δυσκολότερη η συχνή καθαριότητα των κουρτινών. Η ραφή των κουρτινών και οι σούρες πρέπει να είναι άψογες επειδή φαίνονται άρα κοστίζουν ακριβότερα μια και το ράψιμο πολλές φορές χρειάζεται να γίνει στο χέρι.

Οι κορνίζες ξύλινες ή γύψινες ομορφαίνουν ωραιότατα τις μπαλκονόπορτες, και κρύβουν τους σιδηροδρόμους. Εδώ μπορούν άνετα να τοποθετηθούν (κρυφτούν) πολλαπλοί σιδηρόδρομοι κάθε είδους. Μπορούμε ακόμη τοποθετώντας φωτιστικά σώματα spots στην κορνίζα να φωτίσουμε την κουρτίνα δημιουργώντας ατμόσφαιρα. Με ένα πλούσιο σε σούρα σιρίτι θα έχουμε άψογο αποτέλεσμα χωρίς να χρυσοπληρώσουμε στα ραφτικά. Θα μπορούσε το ράψιμο να γίνει και από εσάς αν ξέρετε λίγο ράψιμο.

Κάτι άλλο που επίσης ζητάτε να μάθετε είναι το μάκρος των κουρτινών. Μια πλούσια μακριά κουρτίνα που «κάθεται» (10-12εκατ επιπλέον μάκρος) είναι σαφώς καλύτερη από αυτήν που στέκει 2 πόντους πάνω από το δάπεδο ή που μόλις «γλύφει» το πάτωμα Αν πρόκειται για τραμπαρία (ριντό) τότε πρέπει να είναι τουλάχιστον 20-30 πόντους μακρύτερη ώστε αν τη δέσουμε με αμπρά στο πλάι να μην κρέμεται πάνω από το πάτωμα αλλά να ακουμπά δίπλα στη σταθερή κουρτίνα μας πλούσια.

Το αν πρέπει η όχι να έχει τραμπαρία μια μπαλκονόπορτα ή παράθυρο αυτό εξαρτάται από το στυλ του σπιτιού, το φωτισμό του δωματίου και τον διαθέσιμο χώρο που έχουμε. Σε τελική ανάλυση πρέπει να ξέρετε ότι περισσότερη σημασία έχουν οι συνδυασμοί των χρωμάτων και η αρμονία τους σε σχέση με τα υπόλοιπα πράγματα του σπιτιού για να έχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy