ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ: Η Cyta να εξετάσει την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και να λάβει μέτρα

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-CYTA σε ανακοίνωσή της καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Cyta όπως εξετάσει διεξοδικά τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Γενικού Εκλεκτή για το 2016, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν και να μην παραμένουν ατεκμηρίωτες κατηγορίες να επικρέμονται πάνω από οποιονδήποτε.

Η συνδικαλιστική οργάνωση θεωρεί ότι η τελευταία έκθεση για τη Cyta, αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα τα οποία προσφέρονται για προβληματισμό και που μπορεί να αποτελέσουν έναυσμα για διορθωτικές ή και βελτιωτικές ενέργειες.

Σε σχέση με τις επισημάνσεις για ενέργειες στελεχών του οργανισμού (περιλαμβανομένων και ανώτατων αξιωματούχων) από τις οποίες «…ενδεχομένως να προκύπτει θέμα διαπλοκής και κατάχρησης εξουσίας, όπως και ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων και παραβίασης αρχών δεοντολογίας και χρηστής διοίκησης…», η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ επιμένει σε απόλυτη εφαρμογή του τεκμηρίου της αθωότητας, μέχρι της απόδειξης ενοχής. Αναφέρει ωστόσο ότι αναμένει και απαιτεί από τους υπαλλήλους της Cyta να επιδεικνύουν επαγγελματικό ήθος στον ύψιστο βαθμό, ώστε να μην δίνεται σε κανένα η ευκαιρία να κατηγορήσουν αυτούς και τη Cyta.

Παράλληλα η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την αναφορά στο θέμα των προαγωγών και εκφράζει την ελπίδα ότι η επισήμανση του Γ. Ελεγκτή ότι οι ακυρώσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στη «…μη αιτιολόγηση τόσο από το Συμβούλιο Προσωπικού όσο και από τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή, της σύστασης ορισμένων προσώπων ως των καταλληλότερων σε διαδικασία προαγωγής, η οποία σύμφωνα με τις πιο πάνω αποφάσεις προϋποθέτει πειστική αιτιολογία σε σύγκριση με τους υπολοίπους [και στην] παραβίαση από την Αρχή του δεδικασμένου των δικαστικών αποφάσεων για το αναιτιολόγητο της σύστασης…» θα οδηγήσει επιτέλους τα εν λόγω όργανα (Συμβούλιο Προσωπικού και Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή) στο να αντιληφθούν την ανάγκη οι εισηγήσεις τους να βασίζονται μόνο στα χειροπιαστά στοιχεία που συνθέτουν την αξία των υποψηφίων. «Ελπίζουμε επίσης πως θα πείσουν και την Αρχή για την ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης με το δεδικασμένο των δικαστικών αποφάσεων», αναφέρεται.

Σε σχέση με τις αναφορές του Γενικού Ελεγκτή στα ωφελήματα του προσωπικού, η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ θεωρεί ότι εξακολουθεί να υιοθετεί μια ισοπεδωτική προσέγγιση ισχυριζόμενος πως τα ωφελήματα προσωπικού στη Cyta «υπερτερούν» των αντίστοιχων στην Κυβέρνηση. Όπως αναφέρεται ο Γενικός Ελεγκτής «συνεχίζει να αγνοεί τόσο αντίστοιχα ωφελήματα που υφίστανται στη Κυβέρνηση (σε διαφορετική μορφή, ενδεχομένως) όσο και τις συλλογικές συμβάσεις μέσα από τις οποίες καθορίστηκαν τα ωφελήματα του προσωπικού της Cyta και οι οποίες καθορίζουν επίσης «αντισταθμίσματα» τα οποία οι υπάλληλοι της Cyta έδωσαν έναντι των εν λόγω ωφελημάτων».

Σε σχέση με το θέμα των συνδικαλιστικών διευκολύνσεων που καταγράφονται στην έκθεση, η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ αναφέρεται πως παραμένει ανοικτή σε οποιαδήποτε εισήγηση θα εξορθολογήσει και ταυτόχρονα θα καθιστά πιο αποδοτική τη συνδικαλιστική δραστηριότητα εντός της Cyta.

«Μας ξενίζει όμως το γεγονός ότι ο ΓΕ θεώρησε σκόπιμο, αυτή τη χρονιά και για πρώτη φορά, να κάμει μια τέτοιαν αναφορά στην έκθεση του. Ποιος ο λόγος, αφού δεν γίνεται καμιά σχετική παρατήρηση ή σύσταση;», διερωτάται η οργάνωση.

Εκφράζει παράλληλα ανησυχία ότι η επίπτωση μιας τέτοια αναφοράς είναι να αρχίσουν οι κάθε λογής «καλοθελητές» τα γνωστά τροπάρια διαβολής της Cyta και του κόσμου της.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy