Σιγή ιχθύος από το Πανεπιστήμιο

Αυστηρή επιστολή στο Συμβούλιο, μετά τη δικαίωση διοικητικής λειτουργού

Μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, με την οποία κρίνεται ως άκυρη -όπως και η μετακίνηση την πρώτη φοράη απόσπαση της Ανδρούλλας Θεοφάνους από Προϊσταμένη Οικονομικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κύπρου στη θέση της Προϊσταμένης Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του ίδιου του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, αλλά και του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Όπως έγραψε η “Χ” την περασμένη Δευτέρα, το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου θα συνερχόταν εκτάκτως τη Δευτέρα το βράδυ για να εξετάσει την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, την ίδια ώρα που η άμεσα ενδιαφερόμενη και δύο φορές δικαιωμένη, δικαστικώς, επέστρεψε από τη Δευτέρα στα καθήκοντά της. Η πληροφόρηση αυτή έγινε από τον δικηγόρο της κας Θεοφάνους, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ο οποίος με μία αυστηρή επιστολή του προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κ. Μάνθο Μαυρομμάτη, με κοινοποίηση και προς τον Πρύτανη κ. Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, κάνει ξεκάθαρο πως η απόφαση του δικαστηρίου έχει άμεση ισχύ και ως εκ τούτου αναμένει πως η πελάτης του θα διευκολυνθεί στην ανάληψη των καθηκόντων της. «Αναμένω ότι θα διευκολυνθεί στην ανάληψή τους και ότι θα προβείτε στις δέουσες ενέργειες για να αναλάβει κάποιος άλλος λειτουργός σας τα καθήκοντα Προϊστάμενου Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας…»

Όπως έγραψε η “Χ” τη Δευτέρα, η Ανδρούλλα Θεοφάνους, Προϊσταμένη Οικονομικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κύπρου, δικαιώνεται για δεύτερη φορά από το δικαστήριο, το οποίο έκρινε ως άκυρη, όπως και τη μετακίνησή της την πρώτη φορά, την απόσπασή της στη θέση της Προϊσταμένης Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας.

Στην επιστολή του, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης καλεί με έντονο ύφος το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, όπως μην επιχειρήσει «οποιαδήποτε νέα προσπάθεια καταπάτησης των δικαιωμάτων της κας Θεοφάνους…» «Δύο αποφάσεις που κρίνουν τις ενέργειές σας παράνομες εντός του έτους είναι ήδη πάρα πολλές», αναφέρει στην επιστολή του και προειδοποιεί πως «καθιστά προσωπικά υπεύθυνους για οποιαδήποτε νέα παράνομη ενέργεια» τους αποδέκτες της επιστολής του.

Το ιστορικό

Να υπενθυμίσουμε πως το Διοικητικό Δικαστήριο, με απόφασή του ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου, δικαίωσε για δεύτερη φορά την Προϊσταμένη Οικονομικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Aνδρούλλα Θεοφάνους, μετά από προσφυγή της γιατί το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου αποφάσισε την απόσπασή της στη θέση της Προϊσταμένης Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας.

Η μονομερής απόσπαση της κας Θεοφάνους έγινε μετά που το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου για μετακίνησή της στην Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου προκειμένου να πληρώσει προσωρινά μόνιμη κενή θέση, «αποστέρησε και αφαίρεσε άμεσα, για περίοδο ενός έτους, με ακαθόριστη δυνατότητα ανανέωσης, το κεκτημένο δικαίωμα της Ανδρούλλας Θεοφάνους στην έμπρακτη ενάσκηση των καθηκόντων της θέσης που κατέχει οργανικά, παραβιάζοντας ουσιαστικά το ίδιο το σχέδιο υπηρεσίας της θέσης της, που αποτελεί πράξη κανονιστικού περιεχομένου που εξομοιώνεται».

Η Α. Θεοφάνους προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο κατά της νομιμότητας της απόφασης, η οποία όπως υποστήριξε ελήφθη καθ’ υπέρβαση και κατάχρηση εξουσίας, αφού καμία αναφορά δεν γίνεται στο σχέδιο υπηρεσίας της θέσης της, ως Προϊσταμένης Οικονομικών Υπηρεσιών, σε δυνατότητα απόσπασής της σε άλλη υπηρεσία του Πανεπιστημίου και ούτε η θέση της ως τέτοια είναι εναλλάξιμη.

Η Α. Θεοφάνους υποστήριξε επίσης ότι το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου δεν έχει εξουσία να μεταβάλει μονομερώς το σχέδιο υπηρεσίας της θέσης της, ούτε και να της αφαιρέσει ες ολοκλήρου τα καθήκοντα που προβλέπονται στο σχέδιο υπηρεσίας της θέσης που κατέχει και μάλιστα χωρίς να ακουστεί και/ή να συναινέσει.

Μαρία Φράγκου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy