Συγκλίσεις εν όψει Brussels Group

Αύριο συνέρχεται εκ νέου το Brussels Group ούτως ώστε να βρεθεί κοινά επωφελής λύση για Ελλάδα και δανειστές, την ώρα που ελληνικές πηγές κάνουν λόγο για σημεία σύγκλισης, βάσει των οποίων εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια αρχική συμφωνία έως τα τέλη της εβδομάδας.

Ο νέος κύκλος των τεχνικών διαβουλεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών θα συνεχισθεί την Τρίτη, όποτε είναι προγραμματισμένο να μεταβούν στις Βρυξέλλες σύσσωμη η κυβερνητική διαπραγματευτική ομάδα, ακολουθούμενη από στελέχη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Δεν αποκλείεται δε να μεταβεί στην βελγική πρωτεύουσα και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος, ώστε να μετέχει ενεργά στην πολιτική διαπραγμάτευση με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.

Αν και κυβερνητικές πηγές ανέφεραν την Κυριακή πως το εύρος των εκκρεμών ζητημάτων έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό και ότι η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μπορεί να θεωρηθεί ορατή, αυτό δεν επιβεβαιωνόταν από την πλευρά των δανειστών.

Βάσει της πρακτικής που έχει υιοθετηθεί, τα σημεία της διαπραγμάτευσης που «κλείνουν» και υπάρχει σύγκλιση, εντάσσονται αυτούσια στο υπό κατάρτιση προσχέδιο κειμένου συμφωνίας. Το εν λόγω κείμενο έχει αρχίσει μεν να δομείται, ωστόσο δεν εμπεριέχει τα πιο κρίσιμα κεφάλαια, ήτοι το δημοσιονομικό, το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, στα οποία αντιτίθενται οι δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία είναι τα σημεία που διαπιστώνεται σύγκλιση:

  • ΦΠΑ: Φαίνεται ότι έχει βρεθεί ένα κοινό έδαφος για τρεις συντελεστές, ενώ σκληρή διαπραγμάτευση γίνεται για τα προϊόντα κυρίως τα πρώτης ανάγκης.
  • Ασφαλιστικό: Υπάρχει χρυσή τομή, στη σταδιακή αύξηση των μέσων ορίων συνταξιοδότησης
  • Δημοσιονομικά: Έχει υπάρξει κατ’ αρχήν συμφωνία σε μια σειρά τομέων, όπως στην ανάγκη επίτευξης μικρών πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, προκειμένου η κυβέρνηση να διευκολυνθεί στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Επίσης φαίνεται ότι υπήρξε σύγκλιση στα «κόκκινα» δάνεια και στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy