Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Αθήνα πριν το κρίσιμο Eurogroup – Χαμηλούς τόνους κρατά η κυβέρνηση

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern, μιλάει για μια λύση με την οποία κερδισμένοι θα είναι όλοι, κύκλοι της κυβέρνησης, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, έχοντες κατά νου τον κρίσιμο παράγοντα «κοινή γνώμη», προσπαθούν να χαμηλώσουν τον πήχη της αισιοδοξίας και να μην δημιουργηθούν, όπως λένε, λανθασμένες εντυπώσεις και υψηλές προσδοκίες.

Ο Πρωθυπουργός δηλώνει στο γερμανικό περιοδικό «σας υπόσχομαι ότι σε έξι μήνες η Ελλάδα θα είναι μία διαφορετική χώρα», και επαναλαμβάνει ότι “αντί για χρήματα χρειαζόμαστε χρόνο, για να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας για τις μεταρρυθμίσεις», κάτι που ηχεί σχετικά ευχάριστα στ’ αυτιά της γερμανικής κοινής γνώμης.

Επίσης, περίπου ένα 24ωρο πριν από το Eurogroup στις Βρυξέλλες, δεν θεωρείται άνευ σημασίας ακόμα και η για πολλούς αυτονόητη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι είναι «ατυχές» το σκίτσο στην κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, την Αυγή, που απεικονίζει τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως αξιωματικό των SS.

Το σκίτσο έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στο Βερολίνο, και η Αθήνα ήθελε τον Γερμανό Υπουργό να προσέρχεται στο αυριανό Eurogroup χωρίς αποδοκιμασία από την κυβέρνηση.

Κι ενώ υπάρχουν αυτές οι “πυροσβεστικές”, όπως χαρακτηρίζονται δηλώσεις του Πρωθυπουργού από τη μία, ένα άλλο ισχυρό επικοινωνιακής σημασίας χαρτί της ελληνικής πλευράς, πέραν των όσων θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στην αυριανή σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, είναι και η πληθώρα των διαδηλώσεων εναντίον της πολιτικής της λιτότητας, που πραγματοποιούνται την Κυριακή σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης.

«Θέλω να σώσω την Ελλάδα από μια τραγωδία και να προστατεύσω την Ευρώπη από τον διχασμό» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Stern, και σε ερώτηση για την Ανγκέλα Μέρκελ, και πάλι έπαιξε το χαρτί της Ευρώπης, λέγοντας πως Γερμανίδα Καγκελάριος «είναι πολιτικός με γνώση της πραγματικότητας, που δεν ενδιαφέρεται να θέσει το μέλλον της Ευρώπης σε κίνδυνο».

Ακόμα, ο Ελληνας Πρωθυπουργός πρόβλεψε ότι η διαπραγμάτευση της Δευτέρας «θα είναι δύσκολη, παρ’ όλα αυτά είμαι αισιόδοξος» και κατέληξε ότι «η δύναμή μας είναι η στήριξη του λαού».

Μετά τη μαραθώνια σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής σχεδόν όλη τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής, ως και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, η αίσθηση είναι ότι στο τακτικό Eurogroup της Δευτέρας θα κατατεθούν τα κείμενα με τα συμπεράσματα των δύο τεχνικών κλιμακίων – που ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους το Σάββατο στις Βρυξέλλες – και θα διαπιστωθούν οι αποκλίσεις των δύο πλευρών.

Πληροφορίες από ελληνικές κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι είναι πιθανότερο να μην αναμένουμε συμφωνία τη Δευτέρα, εφ’ όσον διαπιστωθεί από τις εκθέσεις των τεχνικών επιτροπών ότι «υπάρχει έδαφος για συγκλίσεις», και αυτή να υπάρξει σε άλλο, έκτακτο Eurogroup, πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Real News, o Πρωθυπουργός επισήμανε τις δυσκολίες που υπάρχουν για να επιτευχθεί σύγκλιση με τους Ευρωπαίους εταίρους και ξεκαθάρισε ότι «είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσει κανείς για συμφωνία».

Ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, δήλωσε ότι αποκλείει ρήξη με τους εταίρους και προβλέπει κλείσιμο της συμφωνίας ως το τέλος Φεβρουαρίου. Έδωσε, μάλιστα, και πιθανότητες 99,5% να συμβεί αυτό.

Από την άλλη, ο έτερος υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών έκανε λόγο για «παράλογες και αντικοινωνικές απαιτήσεις της τρόικας», που «δεν μπορούν πλέον να εκτελούνται by the book (“κατά γράμμα”) από τη νέα ελληνική κυβέρνηση», ενώ κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο ΑΠΕ αποκάλυπταν ότι την περασμένη Τετάρτη στο Eurogroup υπήρξαν απειλές ότι εάν δεν υπογράφαμε την παράταση του Μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων.

Τέλος, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης με συνέντευξή του σήμερα στο ΑΠΕ ξεκαθαρίζει πως «αν οι εταίροι επιμείνουν σε παράταση του Μνημονίου, συμφωνία δεν θα υπάρξει».

ΚΥΠE

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy