«Σύγκρουση» κομμάτων για την «ενδιάμεση λύση»

Συζήτηση γύρω από την περιβόητη «ενδιάμεση λύση» προέκυψε στο αέρα του ΑΣΤΡΑ με τα κόμματα να συγγκρούονται για την επόμενη μέρα του Κυπριακού

Νίκος Τορναρίτης: Θερμό φθινόπωρο για το κυπριακό

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και χαρακτήρισε ως ορόσημο την Γενική Συνέλευση των Η.Ε τον Σεπτέμβρη.

Πρόσθεσε ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι να επαναρχίσει ο διάλογος σε γερές βάσεις, και το που θα καταλήξουν τα πράγματα αυτό θα εξαρτηθεί από την δύναμη των 2 ηγετών, την πίστη τους στην λύση και πως θα λειτουργήσουν οι μεγάλες δυνάμεις κάνοντας αναφορά στις ΗΠΑ, την Ε.Ε και την Τουρκία.

Ο ΔΗΣΥ, είπε ο κύριος Τορναρίτης, δεν υποστηρίζει ενδιάμεση συμφωνία αλλά θέλει λύση του κυπριακού στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση χωρίς στρατιωτικές εγγυήσεις, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και χωρίς την παρουσία αγημάτων αφού θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία αποχώρησης τους.

Χρ. Ερωτοκρίτου: H ενδιάμεση συμφωνία περιλαμβάνεται στο πλαίσιο Γκουτέρες

Η ενδιάμεση συμφωνία περιλαμβάνεται στο πλαίσιο Γκουτέρες δήλωσε η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και διερωτήθηκε αν ο Νίκος Τορναρίτης έχει κατανοήσει τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης του Προέδρου Αναστασιάδη. Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ η αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ σημείωσε ότι τυχόν ενδιάμεση συμφωνία θα αποτελούσε μια πολύ κακή εξέλιξη στο κυπριακό. Σε μια τέτοια περίπτωση πρόσθεσε, θα κλειδώσουν όλες οι υποχωρήσεις που έκανε τα τελευταία χρόνια η ελληνοκυπριακή πλευρά και θα μείνει ανοικτό το θέμα της ασφάλειας.

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι δεν θα είναι απλά τα πράγματα αν δεν υπάρξει λύση που να διασφαλίζει τα ελάχιστα. Τόνισε ότι το ΔΗΚΟ διαφωνεί με εκείνους που δεν τους ενδιαφέρει η επόμενη μέρα και δεν τους ενδιαφέρει αν θα μείνουμε χωρίς κράτος, λέγοντας ότι έτσι σκέφτονται κάποιοι πολίτες και κάποιες πολιτικές δυνάμεις τις οποίες δεν κατονόμασε.

Γ. Λουκαϊδης: Αν θέλουμε λύση ΔΔΟ θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν οι Ε/κ να αποφασίζουν μόνοι τους για τα πάντα.

Τις επόμενες μέρες θα κριθούν πολλά σε ότι αφορά την προοπτική λύσης του κυπριακού εκτιμά το ΑΚΕΛ.
Ο Γιώργος Λουκαϊδης σημειώνει ότι δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας στο πλαίσιο Γκουτέρες.
Πρόσθεσε ότι αυτό που λέει ο Γ.Γ των Η.Ε είναι πως, αν οι πλευρές καταλήξουν στα 6 θέματα που θέτει, τότε θα είναι πιο εύκολο στη συνέχεια να υπάρξει συνολική διευθέτηση του κυπριακού.
Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει στην κυρία Λούτ την βούληση του για επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου, όπως εισηγείται ο Γ.Γ του ΟΗΕ.
Ο κύριος Λουκαΐδης κάλεσε τον Πρόεδρο να εγκαταλείψει την ρητορική της προηγούμενης περιόδου, να τερματίσει τις παλινδρομήσεις και να σταματήσει να θέτει όρους και προϋποθέσεις για να επιστρέψει στις συνομιλίες.
Τόνισε επίσης ότι αν θέλουμε λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν οι ελληνοκύπριοι να αποφασίζουν μόνοι τους για τα πάντα.
Ο κύριος Λουκαϊδης επέκρινε επίσης το ΔΗΚΟ ότι απορρίπτει τα πάντα και δεν λέει τι θέλει και πως θα το πετύχουμε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy