ΣΥΚΑΛΑ: Υπεραπλουστεύει ο Δημήτρης Γεωργιάδης

Την απολογία του Προέδρου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρη Γεωργιάδη για πρόσφατες δηλώσεις του «οι κουρεμένοι καταθέτες όφειλαν να κάνουν τη έρευνα τους και να γνωρίζουν την αξιοπιστία της τράπεζας πριν καταθέσουν τα χρήματα τους» ζητά με ανοικτή επιστολή του προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ο ΣΥΚΑΛΑ.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ο ΣΥΚΑΛΑ επικρίνει τον κ. Γεωργιάδη ότι με υπεραπλούστευση παρομοίωσε το γεγονός των αποταμιεύσεων σε μία τράπεζα, όπως ψωνίζει κάποιος ένα αυτοκίνητο και που συνήθως κάνει την έρευνα του προηγουμένως.

«Γεννάται βέβαια αβίαστα τότε το ερώτημα κύριε Γεωργιάδη: Αν κάποιος σκεφτόταν απλά και λογικά όπως εισηγείστε, το 2012-2013 και έκανε την έρευνα του για όλα τα τραπεζικά ιδρύματα στη Κύπρο, σε τι συμπέρασμα θα κατέληγε και που θα έπρεπε να εμπιστευτεί τις αποταμιεύσεις του;» αναφέρει ο ΣΥΚΑΛΑ.

«Στη Λαϊκή Τράπεζα που ήταν υπό τον απόλυτο έλεγχο του Κράτους αλλά παρ’ όλα αυτά «την έκλεισαν» και έχασαν οι καταθέτες τις οικονομίες ολόκληρης ζωής; Στην Τράπεζα Κύπρου που κουρεύτηκαν οι καταθέσεις και έχασαν οι καταθέτες τις οικονομίες μισής ζωής και που για να επιβιώσει χρειάστηκε τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής σε υποτιμημένες αξίες; Στον Συνεργατισμό που κι αυτός θα έπρεπε, με την ίδια λογική, να κλείσει, αλλά το κράτος επενέβη με επιλεκτική και ετεροβαρή προστασία και τον αγόρασε; Στην Ελληνική Τράπεζα που κι αυτή γλύτωσε το κούρεμα στο παρά πέντε και που μόλις και μετά βίας κατάφερε να ανακεφαλαιοποιηθεί χωρίς κούρεμα καταθέσεων;» προσθέτει

Και διερωτάται αν ως εκ τούτου ο κ. Γεωργιάδης θα συμβούλευε αβίαστα τότε όλους τους Κυπρίους να μεταφέρουν τα χρήματα τους στη Ελβετία ή αλλού.

«Μήπως όλες οι Κυπριακές επιχειρήσεις θα έπρεπε να έχουν και να λειτουργούν τους τρεχούμενους λογαριασμούς για την κίνηση της οικονομίας από την Ελβετία ή το Λονδίνο; Η μήπως θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν ξένες (μη Κυπριακές) τράπεζες στην Κύπρο;» προσθέτει.

Και αναφέρει προς τον κ. Γεωργιάδη ότι η υπεραπλούστευση των πραγμάτων, η επίρριψη ευθυνών στα θύματα και η παρομοίωση του με την αγορά ενός αυτοκινήτου, είναι το λιγότερο ατυχής.

Αναφέρει ακόμη ότι επειδή οι κουρεμένοι καταθέτες, ειδικά της Λαϊκής Τράπεζας, είναι οι πρώτοι που ενδιαφέρονται και έχουν συμβάλει τα μέγιστα για τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Κύπρου, η οικονομική πρόταση για αποκατάσταση που υπέβαλαν προς το κράτος είναι μελετημένη, κοστολογημένη και πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη για να μην τεθεί σε κίνδυνο η οικονομία.

Πρόταση που, όπως υπενθυμίζεται, είναι στα χέρια του ΠτΔ, του ΥΠΟΙΚ, της ΚΤΚ και όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων από τον Μάιο του 2013.

«Αναμένουμε τα σχόλια σας. Θεωρούμε ότι μια απολογία για τις ανάρμοστες δηλώσεις σας, που δεν είναι σίγουρα η λύση, είναι οφειλόμενη» καταλήγει στην επιστολή του ο ΣΥΚΑΛΑ.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy