Σύλληψη τριών φερόμενων τρομοκρατών στο Βέλγιο

Η βελγική εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα πως έχει απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος τριών ανδρών για «συμμετοχή στις δραστηριότητες τρομοκρατικής οργάνωσης», έπειτα από επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (χθες) σε πολλές πόλεις της χώρας.

Οι Γιασίν Α., Μοχάμεντ Μπ. και Αμπουμπάκερ Ο. έχουν προφυλακιστεί, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η εισαγγελία, κάνοντας λόγο για μια «αντιτρομοκρατική δικαστική επιχείρηση» την οποία όμως δεν συνδέει με τις φονικές επιθέσεις της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Ένα τέταρτο πρόσωπο που είχε προσαχθεί για ανάκριση στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης αφέθηκε ελεύθερο χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Η Αστυνομία προχώρησε σε δεκατρείς προσαγωγές χθες για μια «υπόθεσης τρομοκρατίας» στις Βρυξέλλες και σε δύο πόλεις της Φλάνδρας στο βόρειο τμήμα της χώρας, στη Μαλίν και την Ντιφέλ.

Εννέα πρόσωπα προσήχθησαν για ανάκριση, αλλά πέντε από αυτά αφέθηκαν ελεύθερα χωρίς να τους ασκηθεί δίωξη χθες.

Εν τω μεταξύ, η Βελγίδα Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις της 22ας Μαρτίου στο αεροδρόμιο και σε σταθμό του μετρό στις Βρυξέλλες προκάλεσαν τουλάχιστον 35 θανάτους.

«Τέσσερις ασθενείς υπέκυψαν στο νοσοκομείο. Οι ιατρικές ομάδες έκαναν ό,τι ήταν δυνατό. Συνολικός αριθμός θυμάτων: 35. Κουράγιο σε όλες τις οικογένειες», ανέφερε σε ανάρτησή της στο twitter η Μάγκι Ντε Μπλοκ.

Ο αριθμός περιλαμβάνει και τους τρεις φερόμενους ως βομβιστές αυτοκτονίας. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Στη δημοσιότητα βίντεο του τρίτου υπόπτου πριν από την επίθεση στο αεροδρόμιο

Στο μεταξύ η βελγική αστυνομία ανάρτησε σήμερα στον λογαριασμό της στο Twitter ένα βίντεο με τον τρίτο ύποπτο των επιθέσεων της 22ας Μαρτίου στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών-Ζαβεντέμ, τον «άνθρωπο με το καπέλο», προκειμένου να «αναγνωριστεί».

Μέχρι τώρα μόνο φωτογραφίες που είχαν ληφθεί από εικόνες βίντεο επιτήρησης είχαν μεταδοθεί.

«Είναι ένα νέο βίντεο που δεν είχε ακόμη μεταδοθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Στις εικόνες αυτές φαίνεται ένας άνδρας με κρεμ πουκάμισο και σκούρο καπέλο μέχρι τα μάτια, γυαλιά οράσεως, να σπρώχνει ένα καρότσι αεροδρομίου στο οποίο βρίσκεται ένας μεγάλος μαύρος σάκος. Δίπλα του (φαίνονται θολά στο βίντεο) περπατούν οι δράστες των επιθέσεων αυτοκτονίας, Ιμπραχίμ Ελ Μπακράουι και Νατζίμ Λαχραουί, που έχουν ήδη αναγνωριστεί.

Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, οι ερευνητές εξακολουθούν να εργάζονται με την υπόθεση σύμφωνα με την οποία ο «άνδρας με το καπέλο» μπορεί να είναι ο Φεϊζάλ Σεφού, ο μόνος μέχρι στιγμής που έχει συλληφθεί και στον οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στο πλαίσιο της υπόθεσης. Όμως ο τελευταίος δεν συνεργάζεται με τους ερευνητές.

https://youtu.be/u8nXQwG1wK8

ΚΥΠΕ, tvxs.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy