Σημαντικές διαφωνίες σε σημαντικά ζητήματα στο κυπριακό

Παραμένουν σημαντικές διαφωνίες σε σημαντικά ζητήματα όπως είναι το περιουσιακό που είναι και η δυσκολότερη πτυχή του κυπριακού, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

Μιλώντας στον Άστρα και αναφερόμενος στη χθεσινή ενημέρωση που έτυχε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις, ο Άντρος Κυπριανού υπέδειξε ότι αν ξεπεραστούν οι δυσκολίες στο περιουσιακό τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την διευθέτηση και των άλλων πτυχών, φτάνοντας στη συζήτηση του εδαφικού και της ασφάλειας.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος θεωρεί μεγάλο κεφάλαιο για την Ε.Ε. την Τουρκία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι στα μάτια της Ε.Ε. και των ΗΠΑ η Τουρκία έχει αναβαθμιστεί λόγω του προσφυγικού αλλά και λόγω της σύγκρουσης των ΗΠΑ με τη Ρωσία.

Αυτό, είπε, αδυνατίζει τις δυνατότητες της Κύπρου να ζητήσει άσκηση επιρροής προς την Τουρκία, ενώ αρνητική εξέλιξη είναι και ο νέος συνασπισμός που βρίσκεται στην εξουσία στα κατεχόμενα.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν ενόψει των δυσκολιών πρέπει να υψώσουμε τα χέρια, αναμένοντας πότε θα διαφοροποιηθεί η κατάσταση. Μια τέτοια αντίδραση θα είναι καταστροφική αφού τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο.

Όσον αφορά την ψεσινή ομιλία του στην Κ.Ε. του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι τα δύο κόμματα έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο κυπριακό και ότι τα δύο κόμματα ανησυχούν για την αλλαγή στα ανώτατα δώματα των κατεχομένων.

Σε ότι αφορά τη λειτουργία του εθνικού συμβουλίου, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι το κόμμα του επιμένει στη συλλογική διαβούλευση και στο ότι το Εθνικό Συμβούλιο δεν θα πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία του ή να γίνεται χωριστή ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.

 

Τυχόν επαναφορά του σχεδίου Ανάν θα συνιστούσε πολιτική αυτοκτονία και ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν σκοπεύει να αυτοκτονήσει πολιτικά, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ για επαναφορά του σχεδίου.

Μιλώντας στον Άστρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι ο ισχυρισμός για επαναφορά του απορριφθέντος σχεδίου αποτελεί ύβρη προς το λαό που το απέρριψε.

Υπενθύμισε επίσης ότι ακόμα και ο Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωνε επανειλημμένα ότι κανένα σχέδιο ή πτυχές σχεδίων των Η.Ε. δεν φεύγουν από το τραπέζι, όμως αυτό, υπογράμμισε, δεν σημαίνει ότι θα επανέλθει το απορριφθέν από το λαό σχέδιο.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ για την Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν πρόκειται για θετική εξέλιξη, όμως σημείωσε παράλληλα ότι ο κ. Τουσκ ήταν αυτός που στήριξε την Κύπρο κατά την πρόσφατη συζήτηση για το άνοιγμα κεφαλαίων της Τουρκίας.

Σε ότι αφορά τη λειτουργία του εθνικού συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι όλες οι πλευρές που μετέχουν σε αυτό παραδέχονται ότι το Σώμα δεν λειτουργεί και ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα λάβει τελικές αποφάσεις αν θα συγκαλεί το Σώμα ή αν θα ενημερώνει ξεχωριστά τους πολιτικούς αρχηγούς, μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι κάποια από τα μέλη του εθνικού συμβουλίου δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα, ενώ όπως ανέφερε κάποια από τα μέλη διαμαρτυρήθηκαν για τις διαρροές, αλλά αμέσως μετά την τελευταία συνεδρίαση του σώματος, έγιναν διαρροές.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy