«Σημαντική ενδεχόμενη κατάληξη στο περιουσιακό»

Για απτό αποτέλεσμα από τις επαφές του στη Νέα Υόρκη μίλησε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί αξιολογώντας τις συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λέγοντας πως εάν τα βρουν στα κριτήρια για το περιουσιακό που συζητούνται τώρα στις συνομιλίες, θα διανύσουν πολύ δρόμο και θα τους μείνουν τα θέματα των εδαφικών αναπροσαρμογών, του περιουσιακού και των εγγυήσεων.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Ακιντζί μίλησε για παραγωγικές και εποικοδομητικές συναντήσεις με τον καθένα ξεχωριστά σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα στη Νέα Υόρκη δεν υπήρξαν επαφές σε τέτοιο εύρος και αυτό αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της τ/κ πλευράς για λύση. Μπορεί να πει, πρόσθεσε, ότι έχει αυξηθεί το διεθνές ενδιαφέρον για λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι από τη μια προχωρούμε σύμφωνα με τις παραμέτρους της λύσης και από την άλλη άρχισε η αναζήτηση χρηματοδότησης της λύσης και αυτό είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, όπως είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι στη συνάντησή του με τον ΓΓ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας δεν συζήτησαν σε λεπτομέρεια το θέμα της χρηματοδότησης της λύσης αλλά του ανέφερε – είπε – ότι μετά την λύση, το περιουσιακό θα λυθεί με βαριές αποζημιώσεις και θα υπάρξει ανάγκη χρηματοδότησης. Εξέφρασε δε την πεποίθηση αυτό το θέμα να το συζητήσει με τον ΓΓ του ΟΙΣ στο μέλλον σε λεπτομέρεια και ο ισλαμικός κόσμος να συμβάλει στις χρηματοδοτικές αυτές ανάγκες της λύσης.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, οι ξένοι με τους οποίους συναντήθηκε βλέπουν ένα παράθυρο ευκαιρίας στο Κυπριακό το οποίο ανησυχούν ότι δεν πρέπει να μείνει ανοικτό συνέχεια. Οι Ε/κ, πρόσθεσε, είναι ενάντια στον καθορισμό χρονοδιαγράμματος αλλά ήταν διάχυτη η άποψη στις επαφές του για μια λύση και την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων πριν τις εκλογές στο “νότο”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι συμφώνησαν πως το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθεί στο τέλος και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σημαντική συζήτηση αυτού του κεφαλαίου.

Αυτή τη στιγμή, είπε, στο θέμα του περιουσιακού βρίσκονται στον καθορισμό των κριτηρίων και εάν αυτό διευθετηθεί θα έχουν διανύσει αρκετή απόσταση και θα τους μείνουν οι διευθετήσεις του εδαφικού, το περιουσιακό και οι εγγυήσεις. Για το θέμα των εγγυήσεων εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να εξευρεθεί μια φόρμουλα που θα κάνει τους Τ/κ να αισθάνονται ασφαλείας και δεν θα έχει την έννοια του κινδύνου για τους Ε/κ.

Στο μεταξύ η “υπουργός” εξωτερικών, Εμινέ Τσολάκ επρόκειτο να μεταβεί σήμερα από την Νέα Υόρκη στην Ουάσινγκτον για να συνεχίσει εκεί τις επαφές της. Στον τ/κ Τύπο δεν γίνεται αναφορά με ποιους θα συναντηθεί. Η κ. Τσολάκ αναμένεται να επιστρέψει στα κατεχόμενα την Τετάρτη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy