Σημαντική η έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του στόματος

Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του στόματος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για επιτυχή θεραπεία και μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά 5ετούς επιβίωσης μέχρι και 90% σημειώνει ο Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος με την ευκαιρία της 12ης Σεπτεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως η Ευρωπαϊκή Μέρα Στοματικής Υγείας και φέτος είναι αφιερωμένη στον Καρκίνο του Στόματος.

Σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος αναφέρει ότι “κύριοι παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, οι λοιμώξεις στο στόμα από ιούς HPV, η κακή στοματική υγιεινή και η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία που αφορά κυρίως στον καρκίνο του κάτω χείλους”.

Προσθέτει ότι “οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο (δύο φορές τον χρόνο), η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ και η καλή στοματική υγιεινή είναι βασικοί παράγοντες στην πρόληψη ανάπτυξης καρκίνου του στόματος”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “ο Καρκίνος του Στόματος είναι ο 8ος κατά σειρά εμφάνισης καρκίνος στον άνθρωπο παγκοσμίως, και ο 10οςστην Ευρώπη με περίπου 75.000 νέες περιπτώσεις να διαγνώνονται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά είναι συχνότερος σε άτομα μέσης ηλικίας και άνω. Είναι ελαφρώς συχνότερος στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες. Η πενταετής επιβίωση του καρκίνου του στόματος ανέρχεται περίπου στο 55%, καταλήγει η ανακοίνωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy