Σήμερα η έκθεση των καλών υπηρεσιών του ΓΓ ΟΗΕ

Στα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ αναμένεται να παραδοθεί εντός της ημέρας – εκτός απροόπτου – η έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες για τις καλές του υπηρεσίες στο κυπριακό.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Άστρα από τη Νέα Υόρκη Πανίκκος Παναγιώτου, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στην έκθεση του ο Αντόνιο Γκουτέρες θα επαναλαμβάνει την ετοιμότητα του για να βοηθήσει τις πλευρές για μια ανανεωμένη διαδικασία, ώστε να ολοκληρώσουν τη στρατηγική συμφωνία με στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης.

Τα νέα στοιχεία της έκθεσης θα είναι πιθανόν η επιθυμία των δύο πλευρών για επιστροφή στις συνομιλίες στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Θα κάνει επίσης λόγο για διαβουλεύσεις και όχι σε διορισμό απεσταλμένου του, ο οποίος θα ανακοινωθεί όταν θα είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο γ.γ. δεν θα αναφέρεται στην απόρριψη από την Τουρκία του πρώτου απεσταλμένου, ούτε στο ότι η Άγκυρα δεν απάντησε ακόμη αν αποδέχεται το διορισμό ως απεσταλμένου της αμερικανίδας Τζέιν Χολ Λούτ. Η εκτίμηση που υπάρχει στην έδρα του διεθνούς οργανισμού είναι ότι η Άγκυρα θα δώσει τη συγκατάθεση της για τον διορισμό, μετά τις τουρκικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι το Σ.Α. αναμένεται να εκδώσει μόνο ένα ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της Ουνφικύπ στο τέλος Ιουλίου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και αναφορές για την έκθεση του γ.γ.

Επίσης, πριν την έκδοση του ψηφίσματος, η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ θα ενημερώσει το Σ.Α. για την κατάσταση στο κυπριακό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy