Σήμερα κρίνεται το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας

Τα επόμενα βήματα, θέματα ΕΕ, το Περιουσιακό, την εφαρμογή λύσης και θέματα χρηματοδότησης θα συζητήσουν στη σημερινή τους καθοριστική όπως χαρακτηρίζεται συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Η σημερινή συνάντηση των ηγετών που θα αρχίσει στις 10:00 είναι η τελευταία που είχαν καθορίσει οι δύο ηγέτες, κατά την επανέναρξη των συνομιλιών τον περασμένο μήνα ύστερα από δίμηνη σχεδόν διακοπή. Αναμένεται επίσης να ξεκαθαρίσει και κατά πόσον υπάρχουν οι προοπτικές για μια νέα Γενεύη καθώς και να καθορίσουν το πρόγραμμα των επόμενων συναντήσεων τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούν τη σύγκλιση διάσκεψης τύπου Γενεύης για το Κυπριακό μέχρι τον Ιούλιο, αναφέρουν πηγές προσκείμενες στη Γραμματεία του διεθνούς οργανισμού.

Την ίδια στιγμή όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΣΤΡΑ από τη Νέα Υόρκη τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν τις αποφάσεις των δυο ηγετών για τα περαιτέρω βήματα στο Κυπριακό και το μέλλον των συνομιλιών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο ειδικός σύμβουλος του γγ των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε επιθυμεί να υπάρξουν εξελίξεις στη διαπραγμάτευση μέχρι το καλοκαίρι.

Χθες οι δυο διαπραγματευτές Μαυρογιάννης και Ναμί συναντήθηκαν για σχεδόν εννέα ώρες, προετοιμάζοντας την ατζέντα της σημερινής συνάντησης των ηγετών, στην παρουσία των Έσπεν Μπαρθ Έιντε και Ελίζαμπεθ Σπέχαρ αλλά και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς συζητήθηκε η συμβατότητα των μέχρι τώρα συγκλίσεων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Εξάλλου χθες τα τ/κ κόμματα που έτυχαν ενημέρωσης από τον Μουσταφά Ακκιντζί ζήτησαν αλλαγή της μεθοδολογίας των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Επίσης χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον των συνομιλιών και για τις προϋποθέσεις που πρέπει να τεθούν ενόψει μιας νέας Γενεύης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy