Συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας με Μπαχρέιν

Υπογράφτηκε σήμερα μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου του Μπαχρέιν, η Σύμβαση για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας αναφορικά με Φόρους πάνω στο Εισόδημα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το κείμενο που συμφωνήθηκε, μεταξύ των δύο διαπραγματευτικών ομάδων των δύο κρατών θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου του Μπαχρέιν, καθώς και με άλλες χώρες.

Η επικαιροποίηση, διατήρηση και η επέκταση του υφιστάμενου δικτύου Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, οι οποίες είναι υψίστης οικονομικής και πολιτικής σημασίας, στοχεύει περαιτέρω στην ενίσχυση και προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην προώθηση της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου.

Η Συμφωνία βασίζεται στο Μοντέλο Σύμβασης για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) (OECD Model Convention for the Avoidance of Double Taxation on Income and on Capital).

ANASTO BAHRAIN 2

Συνάντηση με τον Βασιλιά

Το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Μπαχρέιν απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Βασιλιά του εμιράτου Hamad bin Isa Al Khalifa.

Συνοδευόμενος από τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, ο ΠτΔ έτυχε σήμερα επίσημης υποδοχής από τον Βασιλιά του Μπαχρέιν στο Παλάτι, στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, Μάναμα.

Κατά την τελετή υποδοχής στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές και έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών.

Μετά την τελετή επίσημης υποδοχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Βασιλιάς του Μπαχρέιν και τα μέλη των δύο αντιπροσωπειών παρακάθισαν σε συνομιλίες.

Αντικείμενο των συνομιλιών ήταν, ανάμεσα σε άλλα, το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Μπαχρέιν, οι σχέσεις ΕΕ-Μπαχρέιν, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, καθώς και η κατάσταση στην Οικονομία.

Από κυπριακής πλευράς στις συνομιλίες παρακάθισαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Μπαχρέιν Ελπιδoφόρος Οικονόμου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Από πλευράς Μπαχρέιν στις συνομιλίες πήραν μέρος ο Πρωθυπουργός Khalifa bin Salman Al Khalifa, ο Διάδοχος του Θρόνου Salman bin Hamad bin Isa al Khalifa και ο Υπουργός Εξωτερικών Sheikh Khalid Bin Ahmed Bin Mohamed Al Khalifa.

Στη συνέχεια έγινε τελετή παρασημοφόρησης κατά την οποίαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε στον Βασιλιά το Μέγαρο Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’. Από την πλευρά του ο Βασιλιάς του Μπαχρέιν παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το παράσημο του Τάγματος του Al Khalifa.

Ακολούθως, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε με τον Υπουργό Οικονομικών του Μπαχρέιν Συμφωνία για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης του Μπαχρέιν Συμφωνία για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και του Οργανωμένου Εγκλήματος, με τον Υπουργό Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών του Μπαχρέον Συμφωνία και Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα των Αεροπορικών Υπηρεσιών και Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα των Αεροπορικών Υπηρεσιών και με τον Υπουργό Υγείας του Μπαχρέιν Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της Υγείας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή αντιπροσωπεία παρακάθισαν σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του Προέδρου ο Βασιλιάς του Μπαχρέιν.

Απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δεξίωση προς τα μέλη της κυπριακής κοινότητας στο Μπαχρέιν και ακολούθως θα παραστεί σε γεύμα που παραθέτει προς τιμή του ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Μπαχρέιν Στέφανος Ζαχαριάδης.

 

Στέλνει πρέσβη για πρώτη φορά

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στα αμοιβαία οφέλη που προκύπτουν από την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και χωρών του Κόλπου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, την απόφαση του Μπαχρέιν να διαπιστεύσει για πρώτη φορά Πρέσβη στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βασιλιά του Μπαχρέιν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η εδώ παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ενίσχυση των σχέσεων της με όλες τις χώρες του Κόλπου. Να θυμίσω ότι προηγήθηκαν οι επισκέψεις του Προέδρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Κατάρ, στο Κουβέιτ, ενώ πρόσφατα ο Πρόεδρος μετέβη στη Σαουδική Αραβία. Σήμερα βρίσκεται στο Μπαχρέιν και πολύ σύντομα θα επισκεφθεί και το Ομάν. Πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με αυτά τα κράτη.

Ο στόχος μας είναι διττός. Από τη μια για το Κυπριακό – όλες οι χώρες του Κόλπου συμμετέχουν στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης ο οποίος μας ενδιαφέρει λόγω της προσπάθειας της Τουρκίας να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος στο πλαίσιο του Οργανισμού αυτού, αλλά και την ίδια στιγμή για να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με ιδιαίτερη έμφαση στον οικονομικό τομέα.

Σήμερα υπογράφτηκε ένας σημαντικός αριθμός Συμφωνιών. Θα υπάρξει συνέχεια, σύντομα αναμένεται να έχουμε στην Κύπρο τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν και θα υπογραφτούν και άλλες Συμφωνίες, περιλαμβανομένης και Συμφωνίας στον τομέα της Ενέργειας. Πολύ σημαντική είναι η απόφαση του Βασιλιά του Μπαχρέιν, μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να διαπιστεύσει η χώρα του, για πρώτη φορά, Πρέσβη στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Τρεις χώρες του Κόλπου, το Κουβέιτ, το Κατάρ και το Ομάν, έχουν ήδη Διπλωματική Αποστολή στη Λευκωσία. Πολύ πρόσφατα έχει ληφθεί απόφαση για Πρεσβεία στην Κύπρο και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εντός του τρέχοντος μηνός θα γίνει διαπίστευση από τον Πρέσβη των ΗΑΕ, ενώ και η Σαουδική Αραβία, για πρώτη φορά, αποφάσισε επίσης να διαπιστεύσει Πρέσβη στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αρα βλέπουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις όλες επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας και είμαστε ικανοποιημένοι διότι αυτή η πολιτική – η οποία έχει ξεκινήσει στο παρελθόν από προηγούμενες Κυβερνήσεις – φέρνει αποτελέσματα».

Ερωτηθείς για το πώς αντιμετωπίζει τις κυπριακές θέσεις ο αραβικός κόσμος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι εμφανές – το έχουμε δει ειδικότερα στο πλαίσιο της τελευταίας συνάντησης του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, στη Νέα Υόρκη – ότι για πρώτη φορά δεν κατάφερε η Τουρκία να περιλάβει σε σχετικό ψήφισμα αναφορά στο ψευδοκράτος. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για μας. Είναι μια εξέλιξη που στηρίχθηκε και από τις χώρες του Κόλπου και είναι κάτι που χαιρετίζουμε.

Την ίδια στιγμή μια σημαντική διάσταση που προκύπτει από τις σημερινές συναντήσεις – είναι κάτι που έχουμε δει και με τις άλλες χώρες του Κόλπου, αλλά και ευρύτερα της περιοχής – είναι ο σημαντικός ρόλος που προσδίδουν στην ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτος μέλος της ΕΕ, μια χώρα η οποία γνωρίζει την περιοχή και τις ιδιαιτερότητες της και αναμένουν από εμάς, την Κυπριακή Δημοκρατία, να είμαστε η αντικειμενική φωνή εντός της ΕΕ, όταν συζητούνται θέματα που τους ενδιαφέρουν».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy