Συμφωνία υλοποίησης προγραμμάτων ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών

Το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, υπόγραψε συμφωνία για υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην επαρχία Αμμοχώστου με Τελικό Δικαιούχο τον Δήμο Παραλιμνίου

Ο Δήμος Παραλιμνίου έχει εισέλθει στον κύκλο προσπαθειών που καταβάλλονται από τις Τοπικές Αρχές για υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) στη κοινωνία υποδοχής. Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2015, υπόγραψε Συμφωνία Επιδότησης με την Υπεύθυνη Αρχή (Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων Υπουργείου Εσωτερικών) για συγχρηματοδότηση του έργου με τίτλο: «Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές», καθιστώντας έτσι για πρώτη φορά την επαρχία Αμμοχώστου μέτοχο της όλης προσπάθειας.

Το έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί με Τελικό Δικαιούχο τον Δήμο Παραλιμνίου σε συνεργασία με τους Δήμους Αγίας Νάπας, Δερύνειας, Σωτήρας και την Enoros Consulting Ltd, έχει στόχο την ενεργό ένταξη των ΥΤΧ στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της επαρχίας Αμμοχώστου.

Τα προγράμματα ένταξης στοχεύουν ειδικότερα στη στήριξη της διαδικασίας ένταξης των ΥΤΧ στην κυπριακή κοινωνία βελτιώνοντας την ικανότητα κοινωνικής ένταξης, τη συνοχή και κοινωνικοποίηση των ΥΤΧ, ενώ υποβοηθούν ταυτόχρονα την πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως αναφέρεται, θα υλοποιηθούν διαπολιτισμικές/ καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης με αντικείμενο την εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών και πρώτων βοηθειών, πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης και κοινωνικού προσανατολισμού (ιστορία, παραδόσεις) κτλ. Οι εκπαιδευτικές εκδρομές και τα βιωματικά εργαστήρια για την ανάπτυξη του αισθήματος αποδοχής και κατανόησης των δημοτών στη διαφορετικότητα θα είναι επίσης μέρος των προγραμμάτων που θα προσφέρονται από τον Τελικό Δικαιούχο και τους εταίρους στο έργο.

Η συμφωνία, με προϋπολογισμό €115,000, έχει διάρκεια 12 μήνες. Ο Τελικός Δικαιούχος επελέγη μετά από διαδικασία πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, η οποία προκηρύχθηκε το Σεπτέμβριο 2015 κάτω από το Ταμείο Ασύλου, Ένταξης και Μετανάστευσης της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Το έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 90% από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της ΕΕ και κατά 10% από την Κυπριακή Δημοκρατία, τελεί υπό τη διαχειριστική εποπτεία της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών.

(ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy