Συμφώνησαν σε αναζήτηση φόρμουλας επανέναρξης των συνομιλιών

Στην αναζήτηση φόρμουλας για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, συμφώνησαν οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας κύριοι Σαμαράς και Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με τον ειδικό συνεργάτη του ΑΣΤΡΑ για τουρκικά θέματα Δημήτρη Αγάδη, ο οποίος επικαλείται ανώτατο Τούρκο αξιωματούχο, ήδη υπάρχει στα σκαριά σενάριο το οποίο θα επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών.

Με βάση το σενάριο μόλις η ΕΝΙ – ΚΟΓΚΑΣ ολοκληρώσει αυτή τη φάση των ερευνών της γύρω στα  Χριστούγεννα, η Τουρκία θα ανακοινώσει ότι το εκλαμβάνει ως τερματισμό της διαδικασίας και θα προχωρήσει στην απόσυρση του Μπαρμπαρός.

Την ίδια στιγμή η τουρκική πλευρά αφήνει να διαρρεύσει ότι δεν θα αντιδράσει στην περίπτωση που σε κάποιο χρονικό διάστημα η ΕΝΙ συνεχίσει τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.

Στο σενάριο, σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές, περιλαμβάνεται νομοσχέδιο το οποίο θα ετοιμάσει η κυπριακή κυβέρνηση και που προβλέπει το μερίδιο που θα παίρνουν οι Τ/κ από το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την εφαρμογή του σεναρίου θα συντονίζουν οι διευθυντές των υπουργείων εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας.

Χθες βράδυ ο Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε την Ελλάδα να βοηθήσει «να λύσουν», το Κυπριακό, συσφίγγοντας τις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και εκμεταλλευόμενοι πρωτίστως τον ενεργειακό πλούτο στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Προηγουμένως, ο κ. Νταβούτογλου είχε πει ότι ενημερώθηκε από τον κ. Σαμαρά για την κατάσταση της υγείας του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και, όπως ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, του έστειλε μέσω αυτού και τους χαιρετισμούς του.

Ο κ. Νταβούτογλου επικέντρωσε όλη την ομιλία του στην ανάγκη «η Ελλάδα και η Τουρκία να μιλάνε μεταξύ τους, και να λύνουν από κοινού όλα τα προβλήματά τους», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «δεν υπάρχει θέμα που μπορεί να προκαλέσει ένταση μεταξύ των δύο χωρών».

Έδωσε έμφαση στην ενδυνάμωση των επιχειρηματικών σχέσεων και συνεργασιών, τονίζοντας ότι «όσο αυτές θα αυξάνονται, τόσο θα μειώνεται ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων».

Η σημερινή σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος Τουρκίας θα αρχίσει στις 10 το πρωί.

Σε αυτό συμμετέχουν εννέα Υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης. Μετά το πέρας  της συνόδου, οι Σαμαράς-Νταβούτογλου θα δώσουν δημοσιογραφική διάσκεψη.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, πριν αναχωρήσει για Άγκυρα (τελικά δεν θα επισκεφθεί, όπως επιθυμούσε, την Θράκη), θα συναντηθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy