Σημείωμα για το 21ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου

Από το έργο ΙΟΝ σε χορογραφία του Χρήστου Παπαδόπουλου

Σημείο Κοινού

Σημείωμα για το 21ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου

Ένα φεστιβάλ φουλ μεζέ ή απ’ όλα έχει ο μπαξές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν κακό, γιατί οι ομάδες από κάθε χώρα είχαν τη δική τους πρόταση και τη δική τους ταυτότητα. Μπορούσες χωρίς να γνωρίζεις πολλά, να αναγνωρίσεις τη Γαλλία από την υψηλή χαρακτηριστική αισθητική της και την τεχνική κατάρτιση και υποστήριξή της – ή την Ιταλία από την τεχνοτροπία και το ακόμα υπό διαμόρφωση λεξιλόγιο των χορευτών της, που παράπαιε μεταξύ του κλασικού και του σύγχρονου χορού, με πολλές όπως βρήκα ναρκισσιστικές και παλιομοδίτικες, δυστυχώς τάσεις.

Ιδιαίτερη μνεία θα έκανα στην Ελλάδα με το έργο ΙΟΝ σε χορογραφία του Χρήστου Παπαδόπουλου, γιατί ενώ η πρόταση ήταν «πειραματική», δεν χρησιμοποίησε τον όρο σαν «άλλοθι» όπως βλέπουμε συχνά, για μια παράσταση χωρίς υποδομή και με ρηχή προετοιμασία. Αντίθετα μας εξέπληξε ευχάριστα με τη δουλεμένη πρότασή της, αποτέλεσμα βαθιάς ανάγνωσης, γνώσης και πειραματισμού, που μας χάρισε πολλές συναισθηματικές μεταπτώσεις χωρίς κραυγαλέες υπερβολές.

Με κούρασε όμως λίγο η διάρκεια και με προβλημάτισε για ακόμα μια φορά η διαπίστωση ότι η χορευτική τέχνη ακολουθεί αντί να προτείνει τις δικές της προτάσεις. Το ρεύμα του μινιμαλισμού έχει ήδη ωριμάσει και εξελιχθεί τόσο στην Αρχιτεκτονική και στη Ζωγραφική όσο και σε άλλες παραστατικές τέχνες.

Διαβάζοντας σαν επικεφαλίδα: «21ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου», σίγουρα αναμένεις ένα ακόμα πιο πλούσιο αριθμητικά τουλάχιστον φεστιβάλ, αλλά και μια πιο μεγάλη προσέλευση των ντόπιων καλλιτεχνών ή μη

Θα ήθελα τέλος να αναφερθώ και στην παράσταση του Ισραήλ με το έργο icetree. Μεστωμένη και ολοκληρωμένη πρόταση, με ισορροπία, κατανοητή φόρμα και αξιοζήλευτη αρμονία, αποτέλεσμα μιας συναρπαστικής πορείας και συνεργασίας των χορογράφων Inbal Pinto και Avshalom Pollak, που μας κάνει να ευελπιστούμε ότι θα δούμε σύντομα και άλλα έργα τους.

Την Ελβετία την προσπερνώ γιατί το αποτέλεσμα της προσμονής να δούμε κάτι ποιοτικό στον σύγχρονο χορό, που να απευθύνεται στα παιδιά, ήταν άκρως απογοητευτικό από κάθε άποψη, με εξαίρεση μερικά κοστούμια που όμως δεν αξιοποιήθηκαν.

Διαβάζοντας σαν επικεφαλίδα: «21ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου», σίγουρα αναμένεις ένα ακόμα πιο πλούσιο αριθμητικά τουλάχιστον φεστιβάλ, αλλά και μια πιο μεγάλη προσέλευση των ντόπιων καλλιτεχνών ή μη, σε μια διοργάνωση που σου δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσεις ζωντανά τις σύγχρονες τάσεις και δημιουργίες και που πιστεύω και ελπίζω ότι θα αναβαθμιστεί σύντομα περισσότερο.

Πωλίνα Θρασυβουλίδου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy