Συμμετοχή στο πρόγραμμα Προμήθειας Δορυφορικών Επικοινωνιών

Κύπρος και Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αμυνας (ΕΟΑ) εμβάθυναν τις σχέσεις τους με την υπογραφή σήμερα της συμφωνίας για συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα Κοινής Προμήθειας Δορυφορικών Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπογραφή έγινε κατά τη συνάντηση του υπουργού Αμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη σήμερα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΕΟΑ Χορχέ Ντόμεκ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή ενώ ο κ. Ντόμεκ ανέφερε ότι η επίσκεψή του στόχο έχει την εξεύρεση τρόπων με τους οποίους ο ΕΟΑ μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο.

Καλωσορίζοντας τον κ. Ντόμεκ, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι το υπουργείο Άμυνας, αποδίδει μεγάλη σημασία στην πλήρη συμμετοχή της Κύπρου στις ευρωπαϊκές δομές στο τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και στη συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.

“Εβρισκόμενη στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια περιοχή που σπαράζεται από συγκρούσεις και έξαρση του εξτρεμισμού, η Κύπρος μπορεί να συμβάλει ως συνεισφορέας ασφάλειας και σταθερότητας, προωθώντας όχι τα συμφέροντα μόνο της Κύπρου αλλά και το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον”, είπε, προσθέτοντας ότι θέλουμε να αυξήσουμε και να ενισχύσουμε τα εργαλεία που θα μας δώσουν τη δυνατότητα μας να διαδραματίσουμε αυτό το ρόλο.

Την ίδια ώρα, είπε, “επιδιώκουμε την αξιοποίηση ευκαιριών που προκύπτουν μέσα από συνέργειες και χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, ιδιαίτερα στο τομέα της τεχνολογίας διπλής χρήσης”. Κάτι τέτοιο δημιουργεί νέες ευκαιρίες προς αξιοποίηση από τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας μας αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να σημειώσω, ανέφερε, ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη διαδικασία υποβολής προτάσεων για ένα τέτοιο πρόγραμμα του ΕΟΑ, στο οποίο, καταγράφεται ήδη σημαντικό ενδιαφέρον.

Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ντόμεκ, είπε, συζήτησαν για το πώς ακριβώς μπορεί το επόμενο διάστημα να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες που προσφέρονται μέσα από το Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, με σκοπό την προαγωγή της έρευνας και της τεχνολογίας στο τομέα της ανάπτυξης των αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Φωκαΐδης είπε επίσης ότι σήμερα υπέγραψαν και συμφωνία για συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα Κοινής Προμήθειας Δορυφορικών Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρόγραμμα το οποίο διευκολύνει την πρόσβαση μας σε προϊόντα και υπηρεσίες στον τομέα των εμπορικών Δορυφορικών Επικοινωνιών (σταθερών και κινητών), μέσα από απλές διαδικασίες και πιο οικονομικές επιλογές”, εξήγησε.

Επεσήμανε ότι το Πρόγραμμα αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε στρατιωτικές εφαρμογές. “Από την υπογραφή αυτής της συμφωνίας θα επωφεληθούν για παράδειγμα, πέρα από την Εθνική Φρουρά, και άλλες Κυβερνητικές Υπηρεσίες, όπως η Αστυνομία ή η Πολιτική Άμυνα. Αυτή ακριβώς η προσέγγιση, δηλαδή, η αξιοποίηση προγραμμάτων διπλής χρήσης (και για στρατιωτικούς και για μη στρατιωτικούς σκοπούς) αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση που χαρακτηρίζει αρκετά από τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, είπε ο κ. Φωκαΐδης.

Ανακοίνωσε επίσης τη διοργάνωση τον ερχόμενο Νοέμβριο ενός ιδιαίτερα σημαντικού συνεδρίου για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, σε συνεργασία και με την πλήρη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας. “Ενός Συνεδρίου που θέλουμε ακριβώς να αναδείξει τη σημασία που αποδίδει η Ε.Ε. στα θέματα θαλάσσιας ασφάλειας αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή”.

Κατά τη συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις και για την ανάγκη επικαιροποίηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφαλείας ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου ενώ ενημέρωσε τον κ. Ντόμεκ για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το κυπριακό και για το συνεχιζόμενο αναχρονισμό της διαίρεσης και της κατοχής εδάφους μιας χώρας μέλους της Ε.Ε.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Ντόμεκ είπε ότι υπάρχει καθαρό κέρδος για κράτη μέλη με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Κοινής Προμήθειας Δορυφορικών Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη συμφωνία, είπε, υπάρχει καθαρό οικονομικό κέρδος και η κάθε χώρα πληρώνει ό,τι χρησιμοποιεί.

“Ρόλος μας είναι να υποστηρίξουμε τα κράτη μέλη και να εμβαθύνουμε την αμυντική συνεργασία, δίδοντας στα κράτη μέλη πλήρη ευελιξία. Μπορούν να διαλέξουν τα έργα στα οποία επιθυμούν να συμμετέχουν”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι ενεργό μέλος της ΕΟΑ.

Ανέφερε επίσης τη δέσμευση της ΕΟΑ στην έρευνα και την τεχνολογία. “Για να εξασφαλίσουμε τις δυνατότητες του αύριο πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα σήμερα. Η Κύπρος έχει πολύ καλή ερευνητικά ινστιτούτα”, είπε.

Ο Οργανισμός, συνέχισε ο κ. Ντόμεκ, συνεργάζεται ήδη στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους τομείς της έρευνας διπλής χρήσης. Στηρίζουμε τα κράτη μέλη και τη βιομηχανία σχετικά με την πρόσβαση χρηματοδότησης της ΕΕ βοηθώντας παράλληλα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Ντόμεκ είπε επίσης ότι ο ΕΟΑ διασφαλίζει όπως τα συμφέροντα της αμυντικής κοινότητας εκπροσωπούνται στις πολιτικές της ΕΕ. Το σχέδιο δράσης θαλάσσιας στρατηγικής ασφάλειας της ΕΕ είναι ένα παράδειγμα όπου ο οργανισμός παρέχει σημαντική συμβολή για όλα τα κεφάλαια που σχετίζονται με την άμυνα και όπου απομένουν πολλά να γίνουν όσον αφορά την εφαρμογή της. Τα δραματικά γεγονότα αυτές τις μέρες στην περιοχή της Μεσογείου μας υπενθυμίζουν την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουν και να διασφαλιστεί η εφαρμογή.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διοργάνωση της διάσκεψης τον Νοέμβριο στην Κύπρο με την υποστήριξη του ΕΟΑ ενώ είπε ότι φέτος τον Ιούνιο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν για να συζητήσουν θέματα άμυνας. “Αυτό είναι ένα σημαντικό ραντεβού που πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο”.

Τέλος ανέφερε ότι η τεχνογνωσία και η συμβολή του ΕΟΑ προς την επικεφαλής της διπλωματίας της Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, θα βασίζεται στις συζητήσεις που θα έχει ο ίδιος σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy