Συμπεράσματα για τη συνεργασία ΕΕ – κοινωνίας των πολιτών, ενέκρινε το Συμβούλιο των 28

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Συμπεράσματα σχετικά με τη συνεργασία των θεσμών της ΕΕ με την κοινωνία των πολιτών στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων, ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο των 28.

Με βάση το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι 28 αναγνωρίζουν ότι οι Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (ΟΚΠ) διαδραματίζουν πλήθος ρόλων για την προώθηση της δημοκρατίας, καθώς και την υπεράσπιση των κατόχων των δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στα συμπεράσματα τονίζεται η τεράστια σημασία των ΟΚΠ για την επιτυχή εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ και της ατζέντας του 2030, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ).

“Σε μια εποχή όπου ο χώρος της κοινωνίας των πολιτών συρρικνώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες”, αναφέρεται,”το Συμβούλιο επιβεβαιώνει την αντίθεση της ΕΕ σε κάθε αδικαιολόγητο περιορισμό της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, της έκφρασης και του συνέρχεσθαι ειρηνικώς που παρεμποδίζει το έργο των ΟΚΠ”.

Στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση ισχυρότερων θέσεων στο θέμα των ελευθεριών του πολίτη και κατά της συρρίκνωσης του πεδίου δράσης της κοινωνίας των πολιτών.

Το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τη συνεργασία της ΕΕ με την κοινωνία των πολιτών στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων από τη δημοσίευση των τελευταίων συμπερασμάτων του Συμβουλίου του 2012.

Επιπλέον το Συμβούλιο των 28 εκφράζει ικανοποίηση για την αύξηση των οικονομικών πόρων της ΕΕ από το 2012 προς στήριξη των ΟΚΠ, σημειώνοντας ότι η ΕΕ είναι πλέον ο μεγαλύτερος χορηγός των τοπικών ΟΚΠ, συμπεριλαμβανομένων όσων δραστηριοποιούνται στην ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και την προστασία και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Τέλος, το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να συνεχίσει και να ενισχύσει τη συνεργασία της με την κοινωνία των πολιτών, να προβληματισθεί περαιτέρω και να αναφέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της εταιρικής σχέσης ΕΕ, όπου η συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών αποδείχθηκε ή αποδεικνύεται δύσκολη.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.